Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Nieuwe verkeersregels in Spanje voor fiets etc.

Gepubliceerd op 14 december 2022 om 16:00


Spanje voert nieuwe verkeersregels voor, FIETS, ELEKTRISCHE FIETS,STEP etc. in

Fietsen is een van de meest meest efficiënte, economische en ecologische manier om zich voort te bewegen, maar fietsers kunnen ook een van de grootste problemen zijn als ze zich niet aan de verkeersregels houden. Dan de fietsers moeten wel de wegen delen met voetgangers en alle auto’s en daar komen tegenwoordig vaak nog de elektrische fietsere, scooters etcetera bij. De DGT gaat een aantal nieuwe verkeersregels en trainingen invoeren.

MOTOR, FIETS, SNORFIETS, ELEKTRISCHE FIETS OF STEP EN BROMMOBIEL

Fietsen kunnen een van de meest efficiënte, economische en ecologische vormen van vervoer zijn, maar ze kunnen ook de verkeersproblemen vergroten als fietsers zich niet aan de verkeersregels houden.

Met dit in gedachten heeft het DGT (Department of Transport) een basis online fietscursus gelanceerd op zijn Aula Abierta-platform, voor iedereen die van plan is om in stedelijke gebieden te fietsen. 

Booking.com

De cursus is in het Spaans en bevat korte video's en aanvullende informatie om nieuwe fietsers te helpen de basis te leren en ervaren fietsers te helpen nieuwe, efficiëntere en veiligere technieken te ontdekken. 

Het bevat ook een forum voor vragen en antwoorden, waar deelnemers hun ervaringen kunnen delen, en er zullen ook tests zijn om ervoor te zorgen dat de gegeven informatie wordt begrepen.

Nieuwe regels voor fietsen en elektrische scooters:

Sommige weggebruikers zijn zich mogelijk niet bewust van sommige nieuwe regels en straffen, die niet naleven, ernstig kunnen zijn.

Oortelefoons, mobiele telefoons en andere apparaten mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt op elektrische scooters of ebikes, en snelheidslimieten en drugs- en alcohollimieten zijn van toepassing op fietsers en degenen die een persoonlijk mobiliteitsapparaat gebruiken.
Helmen zijn verplicht voor elektrische scooters en ebikes, fietsers mogen niet rijden op onder andere trottoirs, snelwegen, vierbaanswegen, in stedelijke tunnels of over zebrapaden. Er zijn ook plannen om reflecterende kleding verplicht te stellen en speciale vergunningen en certificaten af te geven voor gebruikers van elektrische scooters.

 

Hierbij enkele regels die elke fietser moet kennen:

 • Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Vanaf 16 jaar is dat binnen de bebouwde kom niet verplicht (daarbuiten wel) maar wordt het wel aangeraden. Boete is 200 euro.
 • Buiten de bebouwde kom is het dragen van een fietshelm verplicht behalve als dat vanwege medische redenen niet kan, bij lange beklimmingen en bij buitengewone hitte. Boete is 200 euro.
 • Alle fietsers moeten voordat ze beginnen met fietsen rekening houden met ander wegverkeer om geen gevaarlijke situaties te veroorzaken. Boete is 200 euro.
 • Fietsers moeten veranderingen in richting aangeven door armbewegingen, ga je naar rechts of links, dan steek je je arm uit. Boete is 200 euro.
 • Fietsers moeten altijd signalen en stoplichten respecteren, net zoals al het andere wegverkeer. Rij je door een rood stoplicht dan is de boete tussen de 150 en 500 euro.
 • Fietsers moeten voetgangers voorrang verlenen als dat aangegeven is zoals bij zebrapaden. Boete is 200 euro.
 • Fietsers moeten als ze gebruikmaken van een zebrapad om over te steken lopen en niet fietsen. Boete is 200 euro.
 • Fietsen op de stoep en voetgangersgebieden mag niet, maar mag wel als dat aangegeven staat. Boete is 100 euro.
 • Fietsers moeten binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de rechterkant fietsen. In groepsverband mag met twee fietsers naast elkaar gefietst worden om de zichtbaarheid te vergroten. Boete is 100 euro.
 • Als er een fietspad is, is het veiliger (maar niet verplicht) om daar gebruik van te maken.
 • Fietsers moeten op een grote weg gebruikmaken van de zijstrook aan de rechterkant wanneer aanwezig. Boete is 200 euro.
 • Tijdens het fietsen maak je geen gebruik van de mobiele telefoon, hoofdtelefoons of luidsprekers. Boete is 200 euro.
 • Op de fiets rijden doe je niet dronken. De algemene regel van maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed of alcohol in uitgeademde lucht hoger dan 0,25 milligram per liter is ook van invloed op fietsers. Boete tussen de 500 en 1000 euro.
 • Als je als fietser plots moet stoppen kun je dat aangeven door je arm gestrekt op en neer te bewegen. Dit is niet verplicht maar wel erg veilig voor verkeer dat achter je rijdt.
 • Fietsers hebben voorrang op gemotoriseerd verkeer als de fietsers op fietspaden of de daarvoor bestemde weghelften fietsen. In andere gevallen gelden de normale verkeersregels. Boete is 200 euro.
 • Als fietsers in een groep op een rotonde rijden hebben ze voorrang, allemaal dus van de eerste tot de laatste fietser. Dat geldt ook voor andere kruispunten, wanneer de eerste van de fietsers al op het kruispunt fietst. 
 • Op de fiets mag je maar een extra persoon tot maximaal 7 jaar meenemen (dus geen twee kinderen, voor en achter). Het niet correct meenemen van een kind, bijvoorbeeld zonder kinderzitje. Boete is 100 euro.
 • Als je in het donker fietst, in tunnels of onder een weg door moet je wit licht voor en achter rood licht hebben. Iets wat dus verplicht is maar wat in de praktijk helaas weinig gebeurt. Boete is 200 euro.
 • Als het verplicht is om de lichten aan te doen op de fiets, moet de fiets ook reflectoren hebben zodat een fietser vanaf 150 meter afstand te zien is. Boete is 80 euro.
 • Wanneer in groepsverband gefietst wordt mogen twee fietsers naast elkaar rijden om de zichtbaarheid te vergroten. Doe je dat met meer fietsers dan is de boete 100 euro  per fietser. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »