Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spanje levensmiddelen geen btw meer vanaf 2023 ?

Gepubliceerd op 28 december 2022 om 08:33


IN SPANJE HEBBEN DEZE LEVENSMIDDELEN tijdelijk GEEN BTW MEER VANAF 2023 ?

De tijdelijke afschaffing van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) op basisproducten zal worden toegepast op voedingsmiddelen zoals brood, melk, eieren of fruit, terwijl deze zal dalen van 10 naar 5% voor olie en pasta. Het afgelopen jaar zijn basisvoedingsmiddelen in sommige gevallen met meer dan 30% gestegen. Brood is de afgelopen twaalf maanden met 15% gestegen. De regering heeft ook aangekondigd dat de btw voor oliën en pasta's wordt verlaagd van 10% naar 5%,

IN SPANJE HEBBEN DEZE LEVENSMIDDELEN TIJDELIJK GEEN BTW MEER VANAF 2023 ?

Tijdens het derde steunpakket om de hoge kosten tijdens de inflatie te compenseren, zullen de inwoners van Spanje meteen een verschil merken in de supermarkten. De Spaanse regering heeft namelijk tijdelijk de IVA of btw op basisvoedingsmiddelen verlaagd van het super gereduceerde 4% naar 0%. Maar om welke producten gaat het dan?

Booking.com

Gedurende zes maanden  wordt de superverlaagde btw van 4% op basisvoedingsmiddelen (alimentos de primera necesidad) afgeschaft, of beter gezegd, verlaagd naar 0%. Dat zal volgens de Spaanse regering meteen te merken zijn tijdens het boodschappen  doen. Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE zijn voeding en niet-alcoholische dranken in november 15,3% duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand in 2021.

Het afgelopen jaar zijn basisvoedingsmiddelen in sommige gevallen met meer dan 30% gestegen, zoals melk met 31% of granen met 37,6%. In het geval van brood was dat de afgelopen twaalf maanden +15%, kaas +20,3%, eieren +27,1%, fruit +9,2%, groenten en peulvruchten +14,6% in het geval van vers en +24,2% in het geval van diepvries en aardappelen +20,5%.

 

Het 0% btw-percentage geldt onder andere voor gewoon brood, diepgevroren brood, brooddeeg, bakmeel, melk geproduceerd door elke diersoort die natuurlijk, gecertificeerd, gepasteuriseerd, geconcentreerd, mager, gesteriliseerd, UHT, verdampt en in poedervorm verkocht wordt, kazen en eieren. Verder geldt het 0% btw-percentage ook voor fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen, knollen en granen die de status van natuurlijke of verse producten hebben.

 

Dan is er ook nog een groep met een verlaagde btw van 10% wat geldt voor onder andere vis, vlees, oliën en pasta. In het geval van de olijf- en zaadoliën en pasta wordt deze btw tijdelijk verlaagd van 10% naar 5%, iets wat dus niet geldt voor vlees en vis. Voor alle andere voedingsproducten geldt een btw-percentage van

Daarnaast krijgen ongeveer 4,2 miljoen gezinnen in Spanje die een jaarinkomen hebben van minder dan 27.000 eenmalig een compensatie van 200 euro om boodschappen mee te kunnen doen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »