Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Het leegste deel van Spanje

Gepubliceerd op 11 januari 2023 om 08:24


Het meest lege deel van Spanje ook wel het het Spaanse Lapland genoemd

De regio Montes Universales, tussen Teruel en Cuenca, heeft een lagere bevolkingsdichtheid dan Lapland. Tijdens een rondleiding door dit gebied kunt u zien hoe het geïsoleerde leven van de mensen hier eruitziet

Foto:elpais.com

Een fascinerende ontdekking voor bewonderaars, als je van het alternatieve Spanje houd! Oostelijk van de stad Madrid ligt een buitensporig gebied dat zich uitspreid tussen Zaragoza, Cuenca en Valencia. Dit stuk Spanje is meer als twee keer zo groot als het land België, maar dit deel van Spanje heeft maar bevolking van 6,99 inwoners per km². Door deze lage bevolkingsdichtheid wordt deze streek ook wel het Spaanse Lapland genoemd.

Booking.com

Het Spaanse lapland  valt min of meer samen met de Serranía Celtibérica, het Keltiberische gebergte, dat zich uitstrekt over delen van 10 verschillende Spaanse provincies (Teruel, Guadalajara, Cuenca, Soria, Zaragoza, Burgos, La Rioja, Segovia, Castellon en Valencia). In totaal beslaat het zo een 13% van Spanje. 

Het hart van het gebied is het territorium van de Montes Universales. Dat zijn delen van de Sierra de Albarracín in Teruel, la Serranía de Cuenca en de Alto Tajo de Guadalajara, en daar wonen zelfs maar 0,98 inwoners per km². Officieel beschouwt men elk gebied op aarde met minder dan 10 inwoners per km² als demografische woestijn.

 

In totaal wonen er in het Spaanse lapland net meer dan 500.000 inwoners. Iets minder dus dan in het Belgische Antwerpen. Wat het Spaanse lapland bijzonder maakt, is dat het niet ongelooflijk afgelegen ligt. Het dorpje Toril, een dorp met 4 inwoners in het hart van het Spaanse lapland, ligt slechts op 180 kilometer van Valencia, en op 270 kilometer van Madrid. Geen onoverkomelijk grote afstanden in het grote Spanje. 

 

Wie Madrid verlaat richting Oosten, rijdt met andere woorden al heel snel verlaten gebied in. De snelweg gaat eerst over in een nationale route, en daarna in een lokale, bochtige weg, met onbeschilderd asfalt; de toegangspoort naar de Montes Universales.

Het Spaanse lapland  doorkruisen is de stilte doorkruisen. Wie op zoek is naar ongerepte natuur en totale rust zal het er vast en zeker naar zijn zin hebben.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »