Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De snelheid om Spaanse flitspalen te laten flitsen

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 13:32


Weet jij de exacte snelheid om de Spaanse flitspalen te laten flitsen?

Weet jij de exacte snelheid om de Spaanse flitspalen te laten flitsen? Zoals iedereen weet bij het overtreden van de snelheidslimieten kun je in Spanje flinke boetes krijgen die kunnen oplopen tot 600 euro en niet onbelangrijk twee tot zes punten verliezen op je rijbewijs. De DGT, de Spaanse verkeersdienst heeft in 2021 volgens de AEA, de Europese Automobilisten Associatie 4.793.520 boetes uitgedeeld. Hier van zijn twee derde toe te schrijven aan snelheidsovertredingen. Maar de meeste onder ons weten niet dat je als geflitste bestuurder een bepaalde marge hebt.

la velocidad exacta a la que multan los radares

Het overtreden van de snelheidslimieten kan leiden tot boetes variërend van 100 tot 600 euro, evenals het verlies van twee tot zes punten op het Spaanse rijbewijs. In 2021 heeft de Spaanse verkeersdienst (DGT) volgens de Europese Automobilisten Associatie (AEA) 4.793.520 boetes uitgeschreven. Van deze boetes was twee derde het gevolg van snelheidsovertredingen. Hoewel flitsers bestuurders vaak een marge geven, is dit vaak weinig bekend

Booking.com

Flitsers in Spanje werken volgens drie fundamentele regels :

De ‘regel van 3’ is van toepassing op trajectcontroles en houdt in dat op een weg met een maximumsnelheid van 100 km/u de toegestane snelheid met 3 km/u overschreden mag worden, en bij een hogere snelheid een foutmarge van 3% wordt toegestaan.

Mobiele flitsers (radares móviles sobre vehículos) gebruiken daarentegen de ‘regel van 7’ die van toepassing is als de toegestane snelheid gelijk is aan of lager is dan 100 km/u, mag deze met 7 km/u overschreden worden, en als de limiet hoger is dan 100 km/u, dan is er een foutmarge van 7% toegestaan.

De derde regel is de ‘regel van 5’ en is van toepassing op vaste flitskasten (radares fijos) en werkt op dezelfde manier als de vorige regels. Bijvoorbeeld, als er op een weg met een limiet van 80 km/u wordt gereden, zal de vaste flitser een foto maken vanaf 85 km/u.

 

Flitsers in Spanje

Hoewel traject-, vaste en mobiele radars de meest voorkomende en bekende zijn, zijn er op Spaanse wegen ook andere soorten flitsers gericht op andere overtredingen. In totaal zijn er 2.460 flitsers in Spanje, waarvan 1.877 vast zijn.

 

Vaste flitsers meten de snelheid en bevinden zich op een vaste locatie langs de weg, meestal op palen en in kasten. Mobiele flitsers bevinden zich in een voertuig van de Guardia Civil afdeling Tráfico, al dan niet gecamoufleerd, en worden bediend door een agent. Deze flitsers kunnen zowel in stilstaande als bewegende voertuigen worden gebruikt. Trajectcontrole-flitsers meten de gemiddelde snelheid van voertuigen tussen twee punten. Er zijn 159 van dergelijke flitsers, die minder vaak voorkomen in het land.

 

Verkeerslicht-flitsers zijn de op één na meest voorkomende flitsers, met 391 geïnstalleerde exemplaren. Deze worden door gemeenten gebruikt om te controleren wie een rood stoplicht negeert. Er zijn 213 gordel-flitsers, die worden gebruikt om te controleren of de veiligheidsgordel correct wordt gebruikt.

Autonome regio’s

Catalonië (660), Andalusië (337), Castilla y León (319), Madrid (203) en het Baskenland (202) zijn de autonome regio’s met de meeste flitsers. Er zijn vier regio’s met meer dan 100 radars, namelijk Galicië (168), de Valenciaanse Gemeenschap (156), Castilla-La Mancha (118) en Aragón (108). Aan de andere kant hebben Asturië (70), de Balearen (58), de Canarische Eilanden (56), Extremadura (55) en Navarra (55) de minste flitsers.

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :