Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Storm Óscar is op weg naar Spanje

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 19:33


STORM ÓSCAR IS OP WEG NAAR SPANJE

Storm Oscar, een buitengewone storm die voor veel slecht weer gaat zorgen, gepaard met veel regen, hagel en wind. Oscar zal over een vrij groot deel van het vasteland en de Canarische eilanden razen en zal voor veel slecht weer zorgen. Het is eigenlijk best raar dat stormen zich in dit deel van de Atlantische Oceaan vormen en dat in de maand juni. De komende dagen moet men rekening houden in verschillende gemeenschappen met veel zeer veel neerslag en wordt in Spanje een geel weeralarm afgegeven worden voor 13 regio’s en 30 provincies. 

STORM ÓSCAR IS OP WEG NAAR SPANJE

Storm 'Oscar' zal zware regenval en harde wind meebrengen die snelheden van 90 kilometer per uur kunnen overschrijden op de Canarische Eilanden en zware regenval op het Spaanse vasteland. "Het gevaar is aanzienlijk", benadrukt de woordvoerder van Aemet., die waarschuwt dat de waarschuwingen op oranje niveau liggen omdat meer dan 30 of 40 liter per vierkante meter in slechts één uur zou kunnen vallen.

Booking.com

Alle aandacht gaat uit naar Oscar, een storm met unieke eigenschappen die over een groot deel van het Spaanse vasteland raast en voor slecht weer zorgt. Het is zeldzaam dat stormen zich vormen in dit deel van de Atlantische Oceaan, vooral in de maand juni. 

In de volgende dagen kan er in bepaalde gemeenschappen aanzienlijke neerslag zijn. In Spanje wordt voor maandag en dinsdag een geel weeralarm afgegeven voor 13 regio’s en 30 provincies. Het risico op regen is kleiner in de richting van de Middellandse Zee, maar kan niet volledig worden uitgesloten.

 

In de Spaanse media wordt ook wel geschreven over een ‘atmosferische rivier’ of in het Spaanse een ‘río atmosférico’. Atmosferische rivieren zijn stromen van met vocht verzadigde lucht, afkomstig uit de evenaarszone, die circuleren op een hoogte van ongeveer 1 tot 2,5 km, 400 tot 600 km breed en tot enkele duizenden km lang. Het is in die corridors dat het grootste deel van het vochttransport in de atmosfeer buiten de tropen plaatsvindt.

De storm Oscar wordt aangedreven door oppervlaktewaterdamp en enige koude lucht op hoogte, wat bijdraagt aan zijn kracht. Op dit moment ligt het ten noordwesten van de Canarische Eilanden, meer nabij de Azoren. Toch zal het zich de volgende dagen richting het Spaanse vasteland bewegen.

Vanaf vandaag zullen de Canarische Eilanden te maken krijgen met regenval, die haar piek zal bereiken tussen dinsdag en woensdag. Het kan flink regenen, met een opeenhoping van meer dan 50 liter op de westelijke eilanden. Vervolgens zullen de regenbuien het Spaanse vasteland (Iberisch schiereiland) bereiken en zich vanuit de Golf van Cádiz in het zuiden naar het binnenland verspreiden. Vanaf woensdag wordt in Cádiz aanzienlijke regenval verwacht, net zoals op veel andere plaatsen in het binnenland en noorden van het Spaanse vasteland.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

bron:  SpanjeVandaag

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »