Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Waarom komen Haaien aan de Spaanse kust?

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 10:36


Waarom komen de haaien in Spanje soms zo dicht bij de kust?

In het voorjaar en de zomer verzamelen mannelijke en vrouwelijke blauwe haaien zich in de Straat van Gibraltar om te paren. Er zijn  dit jaar Blauwe Haaien waar genomen aan de Spaanse eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en de steden Tarragona en Alicante , en zijn alarmen afgegaan door zowel zwemmers als mariene biologen. Ondanks zijn uiterlijk vormt deze haaiensoort, zoals de meeste, echter geen gevaar voor de mens.

WAAROM KOMEN HAAIEN AAN DE SPAANSE KUST?

Wat is er beter en rustgevender dan een dagje op het strand? Zeker in het hete Spanje. Al hebben heel wat badgasten zich de laatste tijd zien schrikken wanneer plots een haai opdook vlak voor de kust. Aanvallen zijn gelukkig zeldzaam. 

Booking.com

De waarheid is, hoewel we gewend zijn om naar haaien te verwijzen als moordende superroofdieren en 'menselijke jagers', het stigma verre van reëel is: volgens de Shark Attack File , een bestand gewijd aan het verzamelen van alle haaienaanvallen die hebben plaatsgevonden in de wereld sinds 1847, zijn er slechts 6 in Spanje geweest , en geen van hen was dodelijk. 

In die zin is het noodzakelijk om te benadrukken dat er veel soorten haaien zijn die in verschillende delen van de oceaan leven. De bekendste zijn de grote witte haai ( Carcharodon carcharias ), de tijgerhaai ( Galeocerdo cuvier ) en de stierhaai ( Carcharias taurus ), voor de hoofdrol in de meeste ontmoetingen met mensen. Degenen die onlangs de Spaanse stranden hebben bezocht, zijn echter blauwe haaien ( Prionace glauca ). 

 

De blauwe haai is voor mensen compleet onschadelijk. Ook de witte haai is zo goed als onschadelijk, alleen heeft die in de culturele verbeelding een erg slechte reputatie gekregen. De blauwe haai houdt vooral van koud water. Wanneer de temperaturen in de zomer stijgen, warmen sommige delen van de zee op. De blauwe haai gaat dan op zoek naar frissere stukken en kan zo soms worden meegevoerd tot aan de kust. Als je hem daar dan al ziet, is hij of zij waarschijnlijk gewoon aan het rusten voor de reis terug.

 

Het leefgebied van deze soort is in de Atlantische en Stille Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee , waar hij meestal door diep water zwemt. Dat is de reden waarom de nadering van de kust experts verrast, die dit associëren met het proces van  subtropisering dat Spanje doormaakt. 

 

De blauwe haai kan meer dan 4 meter lang kan worden, hoewel hij meestal rond de 2 meter is . Ook verschillen ze van andere haaien doordat ze een zeer puntige snuit hebben . 

In overeenstemming hiermee is er ook dimorfisme tussen mannetjes en vrouwtjes:

vrouwtjes hebben een aanzienlijk dikkere huid dan mannetjes om bestand te zijn tegen uitgebreid bijten tijdens de paringstijd.

Ja het is een solitair dier , maar het zijn en blijven vleesetende roofdieren, maar mensen zitten niet in hun dieet ; Ze voeden zich voornamelijk met kleine vissen, weekdieren, en soms vogels. 

Klik hier voor welke costa is de mooiste in Spanje?

 

    ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

    SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

    WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

    MISSCHIEN OOK INTERESSANT :