Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Wanneer begint de herfst in Spanje in 2023?

Gepubliceerd op 31 augustus 2023 om 10:41


Wanneer begint de herfst in Spanje in 2023?

In Spanje begint het najaar van 2023 officieel om 08:50 uur op 23 september (vastelandtijd). Deze datum is gebaseerd op de berekeningen van het National Astronomical Observatory van het National Geographic Institute (IGN). De klimatologische herfst  begint op vrijdag 1 september (2023) in Spanje en natuurlijk niet alleen in Spanje maar op  het gehele Noordelijk halfrond. Maar de astronomische herfst begint dit jaar op vrijdag 23 september om 08.50 uur en zal 89 dagen en 21 uur duren tot vrijdag 22 december 03.27 uur (2023) dan begint namelijk officieel de winter. Maar voor de meteorologen begint op 1 september de herfst en voor ons, de rest op 23 september 2023.

Na de zomer komt de herfst, een seizoen dat wordt gekenmerkt door weersveranderingen en het begin van de kou op het noordelijk halfrond. Deze seizoenswisseling is een natuurlijk proces waarbij de verschillende weersperioden van het jaar in sommige delen van de wereld worden geïdentificeerd.

Hoewel de data enigszins kunnen variëren, verandert het seizoen op het noordelijk halfrond in de derde week van september van zomer naar herfst.

Booking.com

Wanneer begint de herfst in Spanje in 2023

In Spanje begint het najaar van 2023 officieel om 08:50 uur op 23 september (vastelandtijd). Deze datum is gebaseerd op de berekeningen van het National Astronomical Observatory van het National Geographic Institute (IGN).

 

Op basis van deze gegevens duurt het najaar van 2023 in Spanje 89 dagen en 21 uur. Dit betekent dat de herfst van dit jaar op 22 december eindigt en plaats maakt voor de winter. Op het zuidelijk halfrond valt de herfst samen met de lente.

'Het begin van de herfst op het noordelijk halfrond wordt bepaald door het moment waarop de aarde het punt in haar baan passeert van waaruit het centrum van de zon de hemelse evenaar kruist in zijn schijnbare beweging naar het zuiden. De dag waarop dit gebeurt, komen de dag en de nacht bijna samen, een fenomeen dat bekend staat als de herfstequinox,' aldus IGN.

 

Wanneer is het herfst in 2023?

De herfst van 2023 in Spanje loopt van 23 september tot en met 22 december. Dit seizoen wordt gekenmerkt door een aantal klimatologische en weersfactoren die afhangen tussen de hitte van de zomer en de kou van de winter. 

 

De belangrijkste factoren zijn lagere temperaturen, meer meer neerslag, minder lichturen en mogelijk sneeuwval. Er zijn ook veranderingen in de natuur zelf. Deze zijn vooral zichtbaar in de vegetatie als de bomen hun bladeren verliezen.

 

Deze factoren kunnen variëren afhankelijk van de geografische regio en de specifieke kenmerken van elk jaar. In de Middellandse Zee is de herfst niet hetzelfde als in het midden van het Spaanse schiereiland.

Als het in Spanje koud wordt

De komst van de herfst zorgt voor een daling van de temperatuur en dus van de kou. Naarmate de herfst vordert en december dichterbij komt, nemen ook de lichturen af, wat ook leidt tot minder zonnestraling en minder warmte.

 

Dit is een veelvoorkomende situatie in Spanje, maar de komst van de kou hangt af van de geografische ligging van elk gebied. Dit betekent dat de temperaturen in de bergen in oktober al rond de 0°C liggen en temperaturen rond de 15°C-20°C aan de Middellandse Zeekust.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

bron:  Eltiempo.es

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »