Veel Spaanse steden en dorpen hebben in de volksmond bijnamen

Gepubliceerd op 13 december 2020 om 12:49


VEEL SPAANSE STEDEN EN DORPEN  HEBBEN IN DE VOLKSMOND BIJNAMEN

Veel bijnamen vinden hun oorsprong in historische gebeurtenissen of in liefdevolle manieren van de dorpen in de buurt .

Veel Spaanse steden en dorpen hebben in de in de volksmond bijnamen, zoals Katten, chicharreros, specials, dieven ... enzovoort, duizenden en duizenden. Veel van de steden in Spanje staan bekend onder hun bijnamen, in plaats van hun echte naam , die bijnamen maken in veel gevallen ook nieuwsgierig en zijn ook leuk .

VEEL SPAANSE STEDEN EN DORPEN  HEBBEN IN DE VOLKSMOND BIJNAMEN

De bijnamen van de inwoners van veel gemeenten hebben niets te maken met de naam van de stad. Velen zijn afkomstig van historische, anekdotische gebeurtenissen of worden gewoon liefdevol gepost door inwoners van naburige steden.

Booking.com

Als we met Madrid beginnen – toen Mayrit genoemd –was  onder islamitische heerschappij. El Gato (De Kat)dit is de naam hoe mensen die in Madrid zijn geboren, bekend staan. Deze bijnaam is te danken aan een van de mannen die deelnam aan de verovering van Madrid in de tijd van koning Alonso VI. 

Tijdens de aanval op de stad Madrid klom een soldaat met behulp van een dolk behendig en vlug over de muur  – net zoals katten dat kunnen. Eenmaal aan de andere kant liet hij de christelijke troepen binnen en verruilde hij de Moorse vlag voor een christelijk symbool.. De familie verwierf zo'n roem en faam  dat de soldaat zijn naam veranderde in El Gato. Vanaf deze tijd stond de naam  El Gato voor heldhaftige personen

 

Op de eilanden bestaan ook bijnamen en een van de bekendste zijn de 'chicharreros': de inwoners van Tenerife. Er wordt gezegd dat deze bijnaam oorspronkelijk op een denigrerende manier werd gegeven door de inwoners van La Laguna, maar de waarheid is dat deze bijnaam is afgeleid van chicharros, een vis die veel wordt gevangen in de omgeving van Santa Cruz de Tenerife en van de overvloedige consumptie hiervan. 

In het zuiden vinden we de 'specials' om de inwoners van Algeciras (Cádiz) te beschrijven. Deze bijnaam dateert uit de herovering van de stad door Alfonso XI, toen hij de moslims die daar woonden een aanzienlijk economisch bedrag nodig had om de stad te heroveren en de Cortes-bijeenkomst in Burgos moest overtuigen van de invoering van een 'speciale' belasting, dat zou zo lang duren als het beleg duurde, van daaruit begonnen ze hun inwoners als bijzonder te beschouwen.

 

De inwoners van Málaga staan bekend als Malagueños en in de volksmond soms als boquerones (ansjovissen).

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 65ymas.com - Geschreven door: MANUELA MARTIN

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »