4 MYTHES OVER HET IBERISCHE VARKEN

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 10:44

4 MYTHES OVER HET IBERISCHE VARKEN

Mythes die rond de Iberische ham bestaan.

Wist je dat het Iberische varken een inheems varkensras is, exclusief voor het Iberisch schiereiland? Je hebt gelijk! De beste (Iberische) varkens komen uit Spanje. Het wordt alleen in sommige regio's van Spanje en Portugal grootgebracht, in tegenstelling tot het witte of gewone varken dat wereldwijd voorkomt. 

Mythes die rond de Iberische ham bestaan.

Maar waar komt het vandaan?

Dit ras is een afstammeling van de "Sus Mediterraneus", het wilde zwijn dat vroeger aan beide oevers van de Middellandse Zee bevolkte. Het is het laatste hoedende varkensras in Europa, wat het een ander en uniek ras maakt. 

 

En waarom is het zo bijzonder? 

Allereerst het fysiologische vermogen om vet op te slaan tussen de spieren. De producten die van dit vlees zijn gemaakt, vertonen dus infiltraties van vet of strepen, die het aroma, de smaak en de textuur versterken. Het zijn gezonde en voedzame producten. 

Booking.com

Mythe 1. Iberisch varkensvlees bevat veel vet, cholesterol en is dikmakend.

Vals. Het is waar dat bepaalde stukken varkensvlees vet zijn - zoals onderkin - maar andere stukken zijn extreem mager. Wat cholesterol betreft, geeft de voedingswaarde van varkensvlees aan dat het een van de meest complete voedingsmiddelen is om aan de menselijke behoeften te voldoen, omdat het natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en vooral vitamine B1, B2 bevat en B3.

 

Mythe 2. Het met eikels gevoede Iberische varken voedt zich alleen met eikels.

Het Iberische varken dat eikel eet, leeft vrij in de Dehesa, een soort mediterraan bos dat voornamelijk wordt gebruikt voor vee en voornamelijk wordt bevolkt door steeneiken, kurkeiken en eiken, waarvan de vrucht de eikel is. Deze varkens voeden zich met deze eikels die ze in de  vinden,  maar er moet rekening mee worden gehouden dat deze vrucht alleen aanwezig is tussen de maanden oktober en maart. De rest van het jaar zal het varken geen eikel vinden, daarom valt de laatste fase van het vetmesten samen met deze maanden, dat noemen we “Montanera”.

Mythe 3. Iberische ham en serranoham zijn hetzelfde.

Als we het hebben over serranoham of Iberische ham, hebben we het over twee heel verschillende producten. Zo erg zelfs dat ze afkomstig zijn van verschillende dieren, qua voedsel en verwerking.

 

De ham die bekend staat als Serrano ham is afkomstig van het witte varken, van rassen zoals Duroc, Landrace, Large White, Pietrain ... die uit verschillende landen komen. Ze worden normaal gesproken in een intensief grootgebracht en hun belangrijkste dieet is voedsel met een hoog percentage granen. Het proces om serranoham te maken is korter dan dat van Iberische ham. De uitharding ervan duurt tussen de 7 en 16 maanden, afhankelijk van het type ham, hoewel het in sommige uitzonderlijke gevallen 24 maanden kan zijn.

 

Iberische ham dankt zijn naam aan het feit dat hij alleen afkomstig is van varkens van speciale rassen die als Iberisch zijn aangeduid en afkomstig zijn uit het Iberisch schiereiland, zoals Lampiño, Retinto, Manchado de Jabugo ... Ze worden grootgebracht in een intensief of uitgebreid regime, dat wil zeggen in vrijheid, afhankelijk van bedoeld voor "Cebo", "Field Cebo" of "Acorn". Het rijpingsproces van Iberische ham vereist een minimumperiode van 2 jaar, soms tot 4 en 5 jaar. Hun dieet varieert tussen voedsel dat is samengesteld uit granen en het voedsel dat ze zelf vinden als ze in vrijheid in de Dehesa leven.

Mythe 4. De "witte stippen" die ik op ham zie, is zout.

Vals. Als we naar de ham of de plakjes kijken, zien we soms witte korrels met een schijnbaar zout. Het is geen zout, het zijn echt tyrosine kristallen. Tyrosine is een van de aminozuren waaruit eiwitten bestaan. Deze formaties komen van nature voor tijdens het rijpingsproces en vooral bij lange rijpingsprocessen, hoewel ze niet altijd zichtbaar zijn. 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Navidul

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: