Wat moet de stad Málaga doen met de 600.000 kilo stads-sinaasappels

Gepubliceerd op 10 januari 2021 om 16:37


WAT MOET DE STAD MÁLAGA DOEN MET DE 600.000 KILO STADS-SINAASAPPELS

Aan de stad Málaga is door de ‘vereniging ‘Almijara gevraagd wat te gaan ondernemen met de ongeveer 600.000 kilo sinaasappels die elk jaar worden vernietigd. Volgens de vereniging Almijara moet het toch mogelijk zijn met goede ideeën deze circa 600.000 kilo sinaasappels die vernietigd worden beter te gebruiken of te verwenden.

WAT MOET DE STAD MÁLAGA DOEN MET DE 600.000 KILO STADS-SINAASAPPELS

Foto : Laopiniondemalaga.es

In Málaga zijn 6.875 sinaasappelbomen te vinden die circa 600.000 kilo aan sinaasappels produceren op jaarbasis. Het merendeel van deze sinaasappels, die vanwege de situatie van de bomen niet geschikt zijn voor consumptie, valt op de grond of wordt door gemeentewerkers van de bomen gehaald om daarna vernietigd te worden.

Booking.com

In 2002 begon een bedrijf met het verzamelen van de sinaasappels in Málaga om deze daarna naar Sevilla te sturen waar men deze gebruikte voor het maken van veevoer of als ingrediënten een voor parfums.

De sinaasappels werden ook voor sinaasappelmarmelade gebruikt voor met name de Britse en Franse markt (vanwege de bittere smaak). Al wordt dat bijna niet meer gedaan vanwege de luchtvervuiling in de steden.

De sinaasappels worden (of werden) in Sevilla ook gebruikt om biogas te creëren dat daarna gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

Maar enkele jaren geleden veranderde dat en werden de sinaasappels in Málaga, in tegenstelling tot die van Sevilla, niet meer verzameld en hergebruikt. De huidige situatie is dat de sinaasappels die op straat vallen of van de bomen gehaald worden verdwijnen en vernietigd worden bij de stortplaats Los Ruices.

De vereniging ‘Almijara’ meent dat de gemeente Málaga serieuzer moet nadenken over het gebruik van de stads-sinaasappels. Zo wordt in Catalonië polycarbonaten gewonnen uit sinaasappelschillen en de witte pulp die vervolgens worden gebruikt in hoezen voor mobiele telefoons en zelfs voor vliegtuigramen.

De gemeente heeft al aangegeven contact op te nemen met de Universiteit van Málaga om naar een oplossing te zoeken. Maar de vereniging ‘Almajira’ meent dat er een ideeënwedstrijd moet komen waarbij inwoners van de stad met ideeën kunnen komen als oplossing voor het sinaasappels-probleem.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »