Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

65-plus pas of certificaat

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 08:50


65-PLUS PAS OF CERTIFICAAT

Hoe kom je aan een Spaanse 65-plus pas of certificaat

Ook in Spanje kunnen de ouderen van speciale aanbiedingen en kortingen genieten, maar in Spanje gaat het om een veel al om een zestigplussers en niet zoals in België en Nederland om vijfenzestigplussers maar dat hangt een beetje af van welke instanties geven die kortingen 

65-PLUS PAS OF CERTIFICAAT

Maar de vraag is heeft Spanje een 65-plus-pas?

Nee er bestaat geen fysieke 65-plus pas, maar je kunt wel een Spaanse speciaal 65-plus certificaat aan te vragen.

Het gaat om een ‘certificado oficial’ van de Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS). Dit is niet zo zeer een certificaat of pasje maar een ontvangstbewijs wat gebruikt kan worden om aan te tonen dat je 65 jaar of ouder bent en dus recht hebt op kortingen op veel plaatsen.

Booking.com

De vraag is alleen of dit ‘resguardo’ of ‘certificado official’ wel noodzakelijk is. Want als je ergens aangeeft “Soy jubilado” of “Tengo más de sesenticinco años” en daarbij een ID-kaart laat zien met daarop de leeftijd, dan krijg je al korting.

 

De Spaanse ‘jubilados’ en ‘pensionistas’ hebben een ID-kaart (Documento Nacional de Identidad of DNI) om te bewijzen dat ze 65 jaar of ouder zijn en daar kan om gevraagd worden.

 

In de meeste gevallen kunnen 65-plussers ongeacht de nationaliteit in Spanje korting krijgen maar in sommige gevallen zoals bij officiële instanties geldt een eis dat je als inwoners staat ingeschreven bij een Spaanse gemeente (empadronamiento).

Aanvragen ‘tarjeta’

Wil je als 65-plusser en als inwoner van Spanje toch een ‘resguardo’ of ‘certificado official’ wil aanvragen, dan kan dat persoonlijk in een van de kantoren van de Seguridad Social gebeuren of via internet. In dat laatste geval moet je echter wel beschikken over een Cl@ve om jezelf officieel te registreren.

 

Om de ‘tarjeta’ persoonlijk aan te vragen moet je:

  • Gaan naar een van de kantoren van de Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS). Zoek HIER naar de dichtstbijzijnde.
  • Meenemen: NIE (Número de identidad de extranjero)
  • Meenemen: je ID-kaart of paspoort (Nederlands of Belgisch)
  • Meenemen: bewijs van ‘empadronamiento’ ofwel het bewijs dat je bij een gemeente staat ingeschreven.

 

LEES OOK EENS: Seniorenkortingen en voordelen in Spanje

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »