Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De Spaanse Sierra Nevada herbergt het oudste waterwinning systeem van Europa

Gepubliceerd op 24 januari 2021 om 08:33


DE SPAANSE SIERRA NEVADA HERBERGT HET OUDSTE WATERWINNING SYSTEEM VAN EUROPA

De Spaanse Sierra Nevada herbergt het oudste waterwinning systeem van Europa. Een internationaal team van wetenschappers uit de landen Spanje, Duitsland en Portugal hebben dit vastgesteld na onderzoek. Lokale boeren hebben deze speciale constructie ongeveer 1.300 jaar geleden gebouwd

DE SPAANSE SIERRA NEVADA HERBERGT HET OUDSTE WATERWINNING SYSTEEM VAN EUROPA

Foto: MEMOLab-laboratorium

De onderzoekers van het Geologisch en Mijnbouwinstituut van Spanje (IGME) en de universiteiten van Granada, Keulen en Lissabon hebben meerdere technieken gebruikt om tot hun conclusies te komen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Bérchules (La Alpujarra, Granada) en betreft de meest oostelijke vertakking van de rivier Guadalfeo in deze bergstreek van Granada. 

Booking.com

De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Hydrology, in het artikel "The oldest managed aquifer recharge system in Europe: New insights from the Espino recharge channel (Sierra Nevada)".

Typisch systeem van waterwinning in Sierra Nevada

De zogenaamde ‘acequias de careo’ zijn typische constructies – een soort irrigatiekanalen - die eigen zijn voor het gebied La Alpujarra dat op de zuidflanken van de Sierra Nevada ligt. Het doel ervan is om (smelt)water vanuit de bergtoppen naar waterbronnen te leiden waar het water in de bodem wordt opgenomen om via speciaal aangelegde kanalen verderop weer omhoog te komen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke waterbron die kan worden gebruikt als watervoorziening in droge periodes. 

Spaanse boeren maakten constructie ruim 1.300 jaar geleden

Hetzelfde systeem bestaat in het Andesgebergte in Peru en Ecuador. De ‘acequias de careo’ in de Sierra Nevada zijn echter het oudste waterwinningssysteem van Europa. Het onderzoeksteam ontdekte tijdens het bestuderen van dit gebied dat boeren deze irrigatiekanalen zo’n 1.300 jaar geleden hebben gegraven in de Sierra Nevada. Het werd al gebruikt in de overgangsperiode tussen het einde van het Visigothische Rijk en het begin van het tijdperk van Al-Andalus.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Inspanje.nl - Sharon van Toledo

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :