Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

NEDERLANDSE- EN SPAANSE KLOMPEN

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 08:32


Nederlandse- en Spaanse klompen

Ken je het verschil tussen de klompen in Spanje en Nederland?

De Spaanse klompen, jazeker ook in Spanje zijn klompen niet onbekend ook in Spanje lopen ze op klompen, zo zie je maar dat niet alleen Nederland  op klompen loopt, in Spanje zijn verschillende regio's waar man ook op klompen loopt, in Spanje heten ze “zueco”. In Spanje heeft de klomp verschillende benamingen dat ligt er een beetje aan in welke regio men bevindt.

NEDERLANDSE- EN SPAANSE KLOMPEN

Hier een kleine uitleg over de verschillen tussen de Nederlandse klomp en de Spaanse “zueco”. De klomp is een houten schoeisel dat sinds oudheid bestaat en sinds de middeleeuwen op veel plaatsen binnen Europa gedragen wordt. De personen die het meeste gebruik maken van klompen zijn de arbeiders en boeren. Vrouwen en kinderen droegen vaak een ander soort klomp, laag uitgesneden met een leertje over de wreef.

Booking.com

De klompen uit Nederland zijn wereldberoemd en ook in Spanje is het niet vreemd om aan de gevel van een woning klompen met daarin planten of bloemen te zien hangen. Dat gebeurt dan meestel als die personen ooit in Nederland zijn geweest of de klompen als souvenir hebben gekregen.

 

De traditionele Nederlandse klomp wordt gemaakt van populierenhout en wilgenhout en is vaak in een gele kleur geverfd, wel of niet met versieringen. Als souvenir zijn er vele verschillende klompen in veel kleuren en met verschillende versieringen te vinden.

Spanje

Maar de klomp is niet iets exclusiefs Nederlands want ook in Spanje loopt men in bepaalde delen van het land al eeuwen op klompen. Met name in de autonome regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië, de provincie León in Castilla y León en in Baskenland zijn er veel mensen die dagelijks nog gebruik maken van klompen. Ook in de bergachtige delen van Aragon en Catalonië gebruikt men nog klompen.

 

De klomp in het Spaans heeft over het algemeen de naam “zueco” maar er zijn verschillende benamingen afhankelijk van de regio in Spanje. In het noorden van Spanje zoals in de provincie León en in Asturië worden klompen ook wel “galocha” of “madreña” genoemd terwijl de Catalanen de klomp “esclop”, “galotxa” of “soc” noemen. In Galicië noemt men de klomp “zoca” en in het Baskisch “eskalapoiak” of “kalotxak”.

NEDERLANDSE- EN SPAANSE KLOMPEN

De Spaanse klompen hebben over het algemeen drie hakken, twee voor en een achter onder de klomp. Deze klompen worden speciaal gebruikt voor het werken op het land.

De Spaanse klomp wordt over het algemeen gemaakt van hout van de els, beuk, walnoot, kastanje, populier en wilg bomen. De versierde klompen, die niet geschikt zijn voor het harde werk op het land, worden meestal gemaakt van berkhout.

De “zuecos” bestaan uit verschillende onderdelen die verschillende namen hebben zoals de:

  • Pico (bovenste deel voorzijde)
  • Papo (voorste kromming)
  • Capilla (bovenste voorste deel dat de tenen bedekt)
  • Boca (opening voor de voet)
  • Flequillo (holte in de klomp waar de voet in glijdt)
  • Calcañar (achterkant) en Pies (de hakken, twee voor en een achter)

 

Verschil

De belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse klompen zijn de vorm van de klomp waarbij deze bij de Spaanse klompen in een punt omhoog loopt (bij de meeste modellen) in de zogenaamde “papo”. Daarnaast hebben de Spaanse klompen drie houten hakken aan de onderkant waardoor men hoger loopt en men makkelijker op het land kan werken.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :