Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Het Canarische spookeiland San Borondón of San Brandán

Gepubliceerd op 22 februari 2021 om 07:56


HET CANARISCHE SPOOKEILAND SAN BORONDÓN OF SAN BRANDÁN

Het mythisch spookeiland San Borondon, ligt zuid-westelijk van het eiland La Palma.  In het jaar 512 zou Saint Brendan samen met 14 monniken een spook eiland ontdekt hebben dit paradijselijke eiland kreeg de naam Saint Brendans Isle, in het Spaans Isla de San Borondon.

Het mythisch spookeiland San Borondon

Saint Brendan's Island , ook wel bekend als Saint Brendan's Isle in het Spaans San Borondón of San Brandán , is een mythisch spookeiland eiland, vermoedelijk gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan ergens ten westen van Noord-Afrika. 

Het is vernoemd naar Saint Brendan of Clonfert . Hij en zijn volgelingen zouden het hebben ontdekt terwijl ze over de oceaan reisden en de eilanden evangeliseerden. 

Het verscheen op talrijke kaarten in de tijd van Christoffel Columbus , met name de Erdapfel  van Martin Behaim uit 1492. Het staat bekend als La isla de San Borondón en isla de Samborombón in het Spaans.

De eerste vermelding van het eiland was in de Latijnse tekst Navigatio Sancti Brendani Abbatis (" Reis van de heilige Brendan de abt ") uit de negende eeuw.

Booking.com

Geschiedenis

Middeleeuwen 

Dit eiland is vernoemd naar Saint Brendan, die beweerde op het eiland te zijn geland in 512 na Christus met 14 monniken , met wie hij een mis vierde . De monastieke partij meldde haar verblijf als 15 dagen, terwijl de schepen die hun terugkeer verwachtten klaagden dat ze een jaar moesten wachten, gedurende welke periode het eiland verborgen bleef achter een dik mistgordijn.

In zijn Navigatio Sancti Brendani Abbatis vermeldde de monnik Barino dat hij hetzelfde "paradijs" in de Atlantische Oceaan had bezocht, omdat het een dichtbebost, bergachtig eiland was waar de zon nooit onderging en het altijd dag was, waar de flora overvloedig was, de bomen droegen rijk fruit, de rivieren stroomden met zoet water, en de vogels zongen zoet in de bomen.

In Planiferio de Ebstorf van 1234 verwees Marcos Martinez naar "het verloren eiland ontdekt door St. Brendan  maar niemand heeft het sindsdien gevonden", en in Mapamundi de Hereford van 1275 wordt de hele archipel beschreven als "De eilanden van de gezegende en het eiland St Brendan ".

De Portugese schrijver Luís Perdigão opgenomen het belang van de koning van Portugal na een zeekapitein geïnformeerd Hendrik de Zeevaarder (1394-1460) dat hij het eiland had gevonden, maar werd verwijderd door de tumultueuze omstandigheden op zee. Henry beval hem terug te keren: hij zeilde weg maar keerde nooit meer terug. Christoffel Columbus zou in zijn bestaan hebben geloofd.

In 1520 zouden leden van de expeditie van Ferdinand Magellan de Samborombón-baai aan de kust van Argentinië hebben genoemd naar het eiland Saint Brendan, waardoor de bijna halfronde vorm van de baai werd toegeschreven aan het losmaken van het zwervende eiland van het Zuid-Amerikaanse vasteland. 

In 1566 beval Hernán Pérez de Grado, eerste regent van de Royal Canary Islands Court, de rechters van La Palma, El Hierro en La Gomera om het fenomeen te onderzoeken. In zijn geschiedenis meldt Abreu y Galindo een gesprek met een Franse avonturier die beweert San Borondon te hebben bezocht, vandaar vertrokken toen er een storm begon en binnen een dag naar La Palma ging om te schuilen. In een ander rapport beschreef Alonso de Espinosa, gouverneur van El Hierro, het waarnemen van het eiland San Borondon ten noordwesten van El Hierro en " lijzijde " van La Palma. Hij maakte een lijst van 100 getuigen van de verschijning.

Juan de Abréu Galindo meldde in Historia de la Conquista de las siete Islas Canarias dat 'het eiland Saint Brendan (San Borondon), dat het achtste en laatste is, waarvan het bestaan kan worden afgeleid uit waarnemingen van zijn verschijningen, lijkt te zijn gelegen op 20 graden 30 minuten breedtegraad en acht leagues [40 kilometer] pal ten westen van La Gomera. "  

In 1719 meldde de Schotse monnik Sigbert de Gembloux dat hij het eiland had gezien, evenals Don Matea Dacesta, burgemeester van Valverde, El Hierro in 1721. Als resultaat van deze waarnemingen, datzelfde jaar Juan de Mur y Aguerre, militair gouverneur van de Canarische Eilanden Islands, benoemde een nieuwe onderzoekscommissie onder leiding van Gaspar Dominguez, een zeekapitein; er werd geen nieuw bewijs gevonden en vervolgens nam de belangstelling af. Volgens de Canarische historicus Ramirez voerde een priester in 1723 het exorcisme uit naar het eiland toe tijdens een van zijn verschijningen achter een lage wolk. Dit werd door een groot aantal personen gezien en bij beëdigde verklaring afgelegd.  

In 1759 schreef een franciscaner monnik die door Viera y Clavijo werd genoemd (maar niet bij naam genoemd) aan een vriend: 'Ik verlangde ernaar het eiland San Borondon te zien en, toen ik op 3 mei om zes uur in Alexero, La Palma was, van de ochtend zag ik, en ik kan het onder ede zweren, dat terwijl ik tegelijkertijd het eiland El Hierro in het zicht had, ik een ander eiland zag met dezelfde kleur en uiterlijk, en ik zocht door een telescoop, veel bebost terrein in het centrale gebied. Toen liet ik de priester Antonio Jose Manrique halen, die het al twee keer eerder had gezien, en bij aankomst zag hij er maar een deel van, want toen hij keek, verduisterde een wolk de berg. was vervolgens nog 90 minuten zichtbaar. gezien door ongeveer veertig toeschouwers, maar  s'middags, toen we terugkwamen op hetzelfde punt, konden we niets zien vanwege de zware regen. "

In zijn Noticias , Deel I, 1772, schreef kroniekschrijver Viera y Clavijo : "Een paar jaar geleden, toen hij terugkeerde uit Amerika, geloofde de kapitein van een schip van de Canarische Vloot dat hij La Palma zag verschijnen en, nadat hij zijn koers had uitgezet naar Tenerife. was bij zijn waarneming verbaasd toen hij de volgende ochtend in de verte het echte La Palma zag verschijnen. " Viera voegt eraan toe dat een soortgelijk bericht wordt gemaakt in de dagboeken van kolonel don Roberto de Rivas, die de opmerking maakte dat zijn schip '' s middags dicht bij het eiland La Palma was geweest en daar pas de volgende dag laat aankwam ', de officier moest tot de conclusie komen dat 'de wind en de stroming' s nachts buitengewoon ongunstig moeten zijn geweest. '

Verdere expedities werden georganiseerd in de zoektocht naar het eiland, maar vanaf de 19e eeuw werden er minder meldingen gemaakt van waarnemingen van San Borondon.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »