Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De stad Sevilla wordt schone energie opgewekt met bittere sinaasappels van sierbomen

Gepubliceerd op 2 maart 2021 om 17:34


DE STAD SEVILLA WORDT SCHONE ENERGIE OPGEWEKT MET BITTERE SINAASAPPELS VAN SIERBOMEN

In de stad Sevilla wordt schone energie opgewekt met bittere sinaasappels van sierbomen. Als het voorjaar begint ruikt het in de stad Sevilla. Talloze straten in Sevilla worden opgefleurd door sinaasappelbomen. En als al die sinaasappelbomen in bloei staan komt er zo een typische geur vrij bijna bedwelmend naar ‘azahar’ , sinaasappelbloesem.

DE STAD SEVILLA WORDT SCHONE ENERGIE OPGEWEKT MET BITTERE SINAASAPPELS VAN SIERBOMEN

Wie wel eens op straat in Spanje zo’n sinaasappel heeft geproefd weet dat ze niet te eten zijn. Dit type sinaasappelboom is door de Moren in Spanje geïntroduceerd. De vruchten smaken erg bitter. De Andalusische hoofdstad is de stad in Spanje met de meeste sinaasappelbomen. Het zijn er zeker 50.000 en die leveren dit jaar naar verwachting circa 5,7 miljoen kilo aan sinaasappels. Dat is een toename van 37,5% ten opzichte van de oogst van seizoen 2019/2020.

Booking.com

Het gemeentelijke water- en zuiveringsbedrijf Easesa heeft nu een nieuwe rol voor de bittere sinaasappels gevonden. Het gaat om een innovatief stedelijk recycling project waarin met het sap van de miljoenen stuks bitter fruit elektriciteit wordt opgewekt middels biogas.

Zo worden de sinaasappels ingezet voor een circulaire economie om de negatieve effecten van de klimaatverandering tegen te gaan.

Normaal gesproken vielen de sinaasappels uit de boom, bleven op stoep en straat liggen, vaak rottend en platgetrapt of- gereden door passerende voetgangers of auto’s totdat de gemeentelijke reinigingsdienst ze op kwam ruimen en ze ergens op een vuilnisbelt dumpte.

Omwonenden klaagden over overlast van de vruchten en de pulp die fruitvliegjes aantrekt en regelmatig de oorzaak was van glijpartijen of zelfs een bult op een hoofd. 

Die situatie behoort nu tot het verleden. ‘Emasesa promoot al voor het tweede achtereenvolgende jaar een pilot project in het waterzuiveringsbedrijf om groene energie op te wekken met het sap van de bittere sinaasappels’, zo stelt het bedrijf in een persbericht.

Het sap van deze bittere zorgt voor een zeer snel fermentatieproces. Snel genoeg om 5 woningen gedurende één dag van stroom te voorzien op basis van 1.000 kilo sinaasappels.

Van de resten na het persen wordt compost gemaakt die wordt gebruikt voor regeneratie van landbouwvelden in de provincie.

Het team achter het project heeft berekend dat als alle sinaasappels in de stad voor dit initiatief worden gebruikt 73.000 Sevillaanse woningen van groene – of liever gezegd oranje - stroom voorzien kunnen worden gedurende de oogstperiode.

Voordat Emasesa zijn groene project introduceerde werd een groot deel van de sinaasappels uit Sevilla gebruikt om de onder Britten zo populaire marmelade van te maken. 

Dit jaar zag de gemeente zich genoodzaakt eerder dan normaal in actie te komen om de sinaasappels te oogsten en van de straten te verwijderen om overlast voor de inwoners te voorkomen. Als gevolg van een uitbundig bloeiseizoen vorig jaar levert elke boom nu zo'n 80 tot 110 kilo aan sinaasappels.

 

ZORG DAT JE,JE REIS NAAR sevilla NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  InSpanje

Wat kunnen we ondernemen in Sevilla

Misschien ook interessant :