Zoek je vastgoed om te huren in Spanje?

Gepubliceerd op 14 maart 2021 om 18:39

Zoek je vastgoed om te huren in Spanje? Zoek je een huurwoning of huurhuis in Spanje? Hoe Woonruimte vinden en hoe moeilijk is het om woonruimte te huren in Spanje


Vele Spanjaarden hebben de laatste jaren inplaats van een huis te huren er zelf een gekocht. Dan de Spaanse huurmarkt heeft een van de laagste huurpercentages van de gehele Europesche Unie. De Spanjaarden hebben over het algemeen een Laag salaris en een dure huisvesting. Dat betekend dat ze in het algemeen langer thuis bij hun ouders blijven wonen en daarna vaak een huis kopen in plaats van een huis te huren.


HOE WOONRUIMTE VINDEN IN SPANJE

De drastisch stijgende woning prijzen van de afgelopen jaren, zorgt voor veel competitie als het gaat beschikbare huurwoningen. De maandelijkse huur voor een gemeubileerde flat met 1-2 slaapkamers begint bij €600/maand in Madrid en Barcelona. Een goedkopere optie is een gedeelde flat (piso compartido), die rond €300/maand kosten in de grote steden.

Mei tot aan juli is de beste tijd voor de zoektocht naar een woning; augustus kan moeilijk zijn aangezien de mensen op vakantie zijn. September neigt de slechtste maand te zijn aangezien de mensen van vakantie terugkeren en de studenten een nieuw jaar beginnen. De huizenmarkt kan ook tijdens de periode van Kerstmis erg rustig zijn.

Het vinden van een goede woning voor de juiste prijs voordat je in Spanje aankomt is moeilijk. De eigenaren willen de huurders ontmoeten alvorens een contract te tekenen, en door de grote variëteit in kwaliteit van woningen is het niet raadzaam om een woning ''ongezien'' te huren. Indien je woonruimte geregeld moet hebben voordat je aankomt, kun je de dienst van een makelaar inhuren. Echter, deze neigen duur te zijn.


Booking.com

Hoe kun je nu het beste beginnen met de zoektocht naar een woning

Voor het vinden van een woonruimte in Spanje dien je te beschikken over geduld en vastberadenheid. Zoals in vele plaatsen, kan het een lang, tijdrovend en frustrerend proces zijn. De typische zoektocht vergt minstens een week tot 10 dagen – maak niet de fout te denken dat je iets zult vinden en je binnen een paar dagen al intrekt!

Bereid je voor op heel wat lopen. Dit is een goed moment om de stad, dat je nieuwe thuis zal zijn, te verkennen. De eerste stap voor het vinden van je nieuwe woning is met de verschillende buurten (barrios) kennis te maken. Koop een kleine straatgids (callejero of guía Urbana) en leer de lokale bus en metro lijnen kennen. Bekijk verschillende gebieden, spreek met mensen en breng wat tijd wandelend door. Dit zal je helpen besluiten waar je wilt wonen.

Zodra je besloten hebt over welke gebieden, begint de echte pret. Zorg ervoor dat je weet wat je zoekt alvorens je begint. Een lijst van gewenste kenmerken voor je toekomstige woning is essentieel, maar zorg ervoor dat je onderscheid maakt tussen "essentieel" en "aardig om te hebben''.

 

Communiceren in het Spaans

Als je niet goed Spaans spreekt of niet vertrouwd bent met het spreken via de telefoon in het Spaans, probeer dan iemand te vinden die bereid is te helpen. 

Neem de tijd om de vragen die je wilt stellen vooraf op te schrijven. Ook kan het nuttig zijn om een paar regels voor te bereiden die je zult gebruiken om te beschrijven wie je bent en wat je zoekt. Enige voorbereiding kan tijd besparen om reisjes naar woningen die zeer verschillend zijn van wat je zoekt te vermijden.De beste plaatsen om naar woonruimte te zoeken

Ongeacht of je een woning, of alleen een kamer zoekt: kennis van de omgeving is zeer belangrijk.

Als je niet bereid bent om veel geld bij een makelaar te besteden, zul je moeten wennen aan een huizenmarkt die zich baseert op lokale advertenties. Om mee te beginnen, krijg je hier een aantal tips om succesvol huisvesting in Spanje te vinden:

 

Ga lopen

Deze methode kan raar klinken voor mensen die aan huizenmarkten gewend zijn die hoofdzakelijk op advertenties en makelaars gebaseerd is. Toch kan het in Spanje vrij efficiënt zijn.

Ga de straten rond om te zien wat in jouw gewenste buurt beschikbaar is. Vele lege flats hebben een oranje teken met se alquila (te huur) op het balkon hangen of op de hoofdingang van het gebouw. Als er een bord met "razón portería/portero" hangt, dan kan je informatie bij de conciërge/de huisbewaarder inwinnen over de te huren flat.

Voor grote gebouwen, zou het de moeite waard kunnen zijn de conciërge (portero of conserje) aan te spreken; als je het beleeft vraagt, kan hij je vertellen of er mensen zijn die hun appartement gaan verlaten, en kan hij je in contact brengen met de eigenaren. Kijk op de prikborden bij de lokale taalscholen, de universiteiten en ook de affiches op straat en op lantaarnpalen.

 

Netwerken

Netwerken is in Spanje een heel belangrijk middel, pas dit daarom meteen toe op je woningjacht. Gezien het gebrek aan huurwoningen, worden de betere woningen over het algemeen niet eens geadverteerd, maar door mond tot mond reclame bekendgemaakt, omdat de eigenaren liever "bekende" huurders hebben.

Vertel al je vrienden, familieleden, klasgenoten, collega's, enz. dat je op zoek bent naar een woning. Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent, des te hoger de kans dat ze je in de juiste richting zullen wijzen.Advertenties

Kranten met advertenties zijn een heel goede bron, zij het alleen al om de grote hoeveelheid van het aanbod. Het slechte nieuws is dat de concurrentie voor dit aanbod hoog is. Vele adverteerders vullen hun agenda 's morgens vroeg al, direct na de publicatie van de advertentie.

Ons advies is vroeg beginnen en volhouden. Als je iemand ’s morgens niet kunt bereiken, bel dan rond lunchtijd (13:30-16:00) en na het werk (20:00-22:00). Vele kranten en lokale tijdschriften hebben een inmobiliaria (onroerend goed) sectie die huurwoningen aanbiedt. Segundamano (Ma-Vrij, €2.70) heeft de meest uitgebreide lijst beschikbare huurwoningen.

Vele publicaties bieden ook de mogelijkheid om kosteloos ''gezocht'' (demanda) advertenties te plaatsen. Nochtans, zou je je tijd beter elders kunnen besteden aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat je door een eigenaar zal worden gebeld. Ze zijn wel heel nuttig wanneer je naar kamergenoten zoekt.

 

Zoals in de meeste landen is ook in Spanje het online zoeken op huizensites de meest voorkomende manier om een woning te vinden.

Een kamer in een gedeeld appartement (piso compartido) is een populaire en kostenbesparende optie voor studenten en jonge professionals in de grote steden van Spanje. Het is vaak ook nog eens op een makkelijke manier te vinden doordat de huidige huurders meestal degenen zijn die de beschikbare kamers plaatsen. Er zijn een tal van websites waar dit soort kamers worden aangeboden maar hier zijn alvast wat sites om mee te beginnen:

  • Idealista - Verkrijgbaar in een aantal talen. Zoeken op type vastgoed in dorpen en steden in heel Spanje.
  • EasyPiso - Ideaal voor mensen op zoek naar een kamer in een gedeeld appartement, kunt zoeken als een individu, een koppel of als u op zoek bent naar bewegen in met mensen die je al kent. Heeft kamers geadverteerd in heel Spanje.
  • Spainhouses - Alleen geschikt voor mensen op zoek naar een hele woning te huren. Kunt zoeken op regio en per woning. Filters voor het aantal slaapkamers en de minimale en maximale huurkosten.

 

HOE BEGINT EEN ZOEKTOCHT NAAR EEN HUURWONING IN SPANJE IN HET NEDERLANDS VIND JE HIERWat gaan we ondernemen in Spanje?