Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Ken jij de Spaanse huwelijkstradities?

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 11:41


KEN JIJ DE SPAANSE HUWELIJKSTRADITIES?

Een trouwpartij volgens Spaanse tradities verschilt niet zo veel met de bruiloft zoals die bij ons gevierd wordt. Een van de Spaanse huwelijkstradities is bijvoorbeeld; de bruidssiësta, het stuk knippen van de kousenband en natuurlijk de taart aansnijden met een zwaard.

SPAANSE POLITIE BEGONNEN MET PCR-TEST GRENSCONTROLES

De Ceremonie

Als Spaanse gelovige trouw je in de kerk en daarmee ben je ook officieel voor de wet getrouwd. Als je niet in de kerk wilt trouwen, dan trouw je voor de rechtbank.

 

De Gasten

Je nodigt in Spanje bijna IEDEREEN uit voor je bruiloft: van je complete familie, vrienden en kennissen tot de buren, baas, collega's en ouders van vrienden. Zowel voor de officiële ceremonie als voor het eten erna. Het is dus volkomen normaal met 100 mensen aan tafel te schuiven voor een van tevoren afgesproken menu. Dat menu bevat altijd wat om te 'picar', zoals gamba's en calamares bijvoorbeeld. Daarnaast een voorgerecht, een hoofdgerecht en natuurlijk de bruidstaart als dessert.

Booking.com

De Bruidstaart

De taart is standaard versierd met brandende sterretjes en wordt binnengebracht in een verduisterde zaal.Het aansnijden van de taart is een waar spektakel. Daar wordt een zwaard voor uit de kast gehaald. Hiermee snijden bruid en bruidegom samen de bruidstaart van drie verdiepingen aan. Op de achtergrond klinkt roffel muziek. Na het dessert is er koffie met een flinke bel van het een of ander sterks.

 

De Borrel

Hier begint de bijeenkomst een stuk minder officieel te worden. De vriendinnen (meestal van de vrijgezellenavond) gaan naar de bruid en ontfutselen haar kanten kousenband. Deze wordt in een heleboel stukjes geknipt en op een dienblad gelegd. Een paar vriendinnen gaan hiermee het hele gezelschap rond en alle dames kunnen een stukje kousenband van de bruid 'kopen'. De heren doen hetzelfde met de stropdas van de bruidegom, maar dan voor de mannelijke bezoekers. Na zo'n feestmaal en de hilariteit rondom de verkoop van kousenband en stropdas, zit de drank en stemming er goed in. Uit een paar luidsprekers van het restaurant schalt dansmuziek of er is een bandje. Met een beetje geluk ontbreken de vogeltjesdans en de macarena niet. Het bruidsboeket wordt naar de vrijgezelle dames geworpen en om een uur of 18.00 of 19.00 uur gaat iedereen naar huis.

Waarom draagt een bruid een kousenband?

Volgens de website wat a wonderful wedding is het waarschijnlijk de meest sexy traditie bij bruiloften: de kousenband van de bruid!

Maar waarom draagt een bruid eigenlijk een kousenband? En hoe zit dat met de traditie om een kousenband? 

 

De meest sexy trouwtraditie

Van oorsprong is een kousenband een ‘elastische band om de kous op te houden’. Niet echt sexy, wel praktisch. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel mooiere en handigere kousen, die geen kousenband meer nodig hebben om te blijven hangen. Nu is het juist een sexy traditie: een bruid die om haar bovenbeen een kousenband heeft zitten als ‘verrassing’ voor haar aanstaande man.

 

Maagdelijkheid en geluk

Wat de precieze gedachte achter de kousenband is, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen denken dat uitdoen van de kousenband symbool staat voor het afstand doen van de maagdelijkheid. Anderen zeggen dat men vroeger dacht dat het geluk zou brengen om na de ceremonie iets van de bruid te bemachtigen.

Siësta

Het is tijd voor de bruidssiësta. Van oudsher vindt tijdens deze siësta de eerste huwelijksgemeenschap tussen bruid en bruidegom plaats. Net zoals onze huwelijksnacht dus. De tijden in Spanje zijn ook veranderd: dit geldt alleen nog voor echt traditionele huwelijken.

 

Het Vervolg

's Avonds om een uur of elf heeft het bruidspaar in een discotheek afgesproken met de mensen waar ze het meest mee omgaan. De discotheek kan alleen voor het bruidspaar zijn afgehuurd, maar er kan ook in een grotere discotheek worden afgesproken. In dat geval tref je er dus verschillende bruidsparen met hun vrienden aan. En dan lekker swingen tot in de vroege morgen.

 

Cadeautip:

Als cadeautje geef je geld. Het is de bedoeling dat de gevers rekening houden met de kosten van het eten en geven daarbovenop nog wat extra's. Het is vrij normaal om bijvoorbeeld circa 50-60 euro te geven aan een collega die gaat trouwen. Hoe nauwer de band des te guller het bedrag.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :