Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Een paar lekkere Bocadillos tipicos of typisch Spaanse belegde broodjes

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 18:26


EEN PAAR LEKKERE BOCADILLOS TIPICOS OF TYPISCH SPAANSE BELEGDE BROODJES

Er zijn natuurlijk vele combinaties bocadillos mogelijk soms wel met hele vreemde namen

De inwoners maar ook de bezoekers van Spanje kunnen volop genieten op culinair gebied en elke regio stad of gebied heeft wel een Specialitijd. Maar Spanje heeft van die snacks die bijna overal hetzelfde zijn denk daarbij aan die heerlijke bocadillos. In bijna elke bar, snackbar en/of restaurant kun je deze typische Spaanse broodjes wel krijgen.

EEN PAAR LEKKERE BOCADILLOS TIPICOS OF TYPISCH SPAANSE BELEGDE BROODJES

Even iets tussendoor eten maar niet te weinig en niet te veel maar ook geen tapas of pintxos. Dan kom je al snel uit bij de broodjes of ‘bocadillos’ op de menukaart. Er zijn broodjes die praktisch overal vermeld worden en gezien kunnen worden als de typische Spaanse broodjes.

De meeste belegde broodjes bestaan uit een half of kwart stuk stokbrood (barra de pan), ciabatta brood of de met name in het zuiden bekende mollete broodjes. Maar er zijn natuurlijk vele combinaties mogelijk soms wel met hele vreemde namen

Booking.com

El matrimonio

Letterlijk betekent ‘matrimonio’ huwelijk maar waarom die naam is gekozen voor dit belegde broodjes is onbekend. De originele versie is een broodjes gemaakt met vis en natuurlijk vers brood. Wat je nodig hebt is brood, ansjovis (boquerones) in azijn wat gekruid wordt met peterselie en knoflook en normale ansjovis (anchoas).

Bocadillo de tortilla de patatas

De klassieker die overal in Spanje te krijgen is. Vrij vertaald is het een broodje aardappelomelet waarbij een lekker broodje of stokbroodje gecombineerd wordt met de tortilla de patatas die ook los gegeten kan worden.

De tortilla de patata kan zowel warm of koud gegeten worden en kan gecombineerd worden met speciale tortillas (met ui bv.) of sla en paprika of uien op het broodje. Dan is er ook nog het broodje gewone omelet ofwel ‘bocadillo de tortilla francesa’ wat veel gegeten wordt als de aardappelomelet teveel is.

Bocadillo de calamares

Middenin het land ligt de hoofdstad van Spanje Madrid en het bekendste en meest typische broodje daar is een broodje met gefrituurde inktvisringen, dit terwijl de stad niet aan de zee ligt. Er zijn veel theorieën waarom het bocadillo de calamares typisch Madrileens is maar de inwoners en ook steeds meer bezoekers likken hun vingers erbij af. Het broodje is ook steeds vaker buiten Madrid te vinden.

 

Bocadillo blanco y negro

Dit is een typisch broodje voor de Valencia regio en dan met name de stad Valencia. Het broodje wit en zwart dankt deze typische naam aan de twee soorten worst die gebruikt worden: de longaniza (worst) voor de witte kleur en de morcilla (bloedworst) voor de zwarte kleur. Het broodje kan ook gecombineerd worden met chorizo, butifarra, pisto, gebakken aardappelen, malse bonen of zelfs een omelet.

 

Campero malagueño

Dit is een typisch broodje uit Málaga wat je niet overal in Spanje zult tegenkomen. De campero malagueño bestaat uit het typische brood uit de omgeving mollete met jamón york (ham), kaas, sla, tomaat en mayonaise. Dat alles wordt klaargemaakt op de grill of bakplaat. Er zijn ook andere combinaties mogelijk zoals met kipfilet, tonijn, knoflook mayonaise (alioli), groente etc.

Ook de ‘pitufo’ is typisch voor Málaga maar daar hebben we HIER al uitgebreid over geschreven zoals hoe dit broodje aan de naam ‘smurf’ komt.

Pitufo

‘Pitufo’ betekent letterlijk smurf, die kleine blauwe mannetjes en vrouwtjes met witte mutsen. In de stad Málaga heeft het woord ‘pitufo’ echter ook nog een andere betekenis  gekregen, te weten een heerlijk klein broodje wat hoofdzakelijk bij het ontbijt in een bar gegeten wordt. In de bars is deze zin veel gehoord: “Ponme un pitufo mixto y un mitad” waarop de ober roept: “¡Marchando!”. Wat de bezoeker van de bar dus vraagt is een klein broodje met ham en gesmolten kaas en dan in tweeën gesneden.

Reverencia

Dit broodje uit Cádiz is bekend omdat het aan alle kanten lekt en het dus onmogelijk is om niet vies te worden tijdens het eten als we geen buiging (reverencia) maken, vandaar dus de naam. Het is gemaakt met versnipperd vlees (carne mechada) en een royale plak tomaat met zout tussen twee sneetjes brood. Een simpel maar heerlijk recept.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :