Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Francisco Núñez, de laatste 'albardonero' van de Axarquía

Gepubliceerd op 22 juli 2021 om 11:28


Francisco Núñez, de laatste 'albardonero' van de Axarquía

Francisco Núñez, die iedereen in Torrox kent als Paco 'el albardonero', wordt emotioneel als hij vertelt hoe de straat waarin hij meer dan 60 jaar heeft gewoond en gewerkt, er vroeger uitzag. "Alle dieren zouden hierheen komen op weg naar Granada, beladen met vis, granen en fruit", zegt de 82-jarige, wiens familie al generaties lang in Torrox woont.

FRANCISCO NÚÑEZ, DE LAATSTE 'ALBARDONERO' VAN DE AXARQUÍA

Hoewel hij meer dan 15 jaar geleden met pensioen ging, is hij nog steeds erg trots de laatste grote 'albardonero' van La Axarquía te zijn geweest. Dit verwijst naar het ambacht van het met de hand maken van de tuigage gedragen door muilezels, ezels en paarden. Het beroep is nu praktisch uitgestorven en bestaat nog maar op een paar plaatsen, dankzij Carlos en Antonio "die ik enkele jaren geleden lesgaf", zegt Paco trots.

Booking.com

Ondanks zijn leeftijd heeft hij een wonderbaarlijk geheugen en zijn handen, die in de loop der jaren zoveel leer hebben gemaakt en zoveel stof en draden hebben bewerkt, zijn nog steeds sterk en stevig.

 

"Vroeger werd absoluut alles met de hand gemaakt", zegt hij, verwijzend naar enkele stukken die hij nog in zijn werkplaats heeft, die nu door zijn zoon Roque, 53, wordt gebruikt voor zijn stoffering- en luifel bedrijf. Soms helpt zijn andere zoon, Sergio, die 47 is, in zijn vrije tijd.

 

"Ze wilden geen van beiden van mij leren, ze zeiden altijd dat er geen toekomst in zat en op een bepaalde manier was dat ook zo. Toen meer mensen auto gingen rijden, waren de dieren niet meer zo nodig als voorheen", zegt hij. .

De items die hij vroeger maakte, zijn nu alleen interessant voor paardenliefhebbers die ze willen "aankleden" wanneer ze deelnemen aan een festival of soortgelijk evenement.

Eerste naaimachine

"Tegenwoordig is het veel sneller om een ​​zadel te maken; vroeger moesten we ze helemaal opnieuw maken, en het hoofdstel, de teugels, de chaps, de espartomanden voor de goederen, want ik was ook een zadelmaker", vertelt hij.

 

Paco Núñez leerde het vak van zijn vader. "Hij kocht mijn eerste naaimachine toen ik acht jaar oud was, en hoewel dit in het begin niet was wat ik wilde doen, kocht hij later een kalf voor me, dus ik bracht al mijn tijd door tussen de werkplaats en de veld", zegt hij.

 

Als hij terugkijkt, wordt hij weer emotioneel en herinnert hij zich alle klanten die hij heeft gehad gedurende meer dan zes decennia van toegewijd werk.

"Het is nu erg rustig, vooral met het werk aan de Casa de la Moneda (de gemeente herstelt een gebouw in de buurt van zijn werkplaats en gaat er een museum van maken), er zijn hier 's ochtends praktisch geen auto's ," zegt hij. 

 

Desalniettemin, terwijl het toerisme geleidelijk begint terug te keren, hoopt de laatste albardonero in het oosten van de provincie Malaga dat hij de bezoekers opnieuw de items kan laten zien die hij in zijn eigen kleine museum bewaart.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »