Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spaanse gewoontes

Gepubliceerd op 28 augustus 2021 om 08:50


VAN DEZE SPAANSE GEWOONTES KIJKEN BUITENLANDSE TOERISTEN NOG WEL EENS OP

Spanje is een veel bezochte toeristische bestemmingen voor velen in Europa en dat heeft natuurlijk wel een oorzaak. Spanje is een land van Zon, Zee, Strand, Bergen, Natuur, Gastronomie, cultuur, en heel veel vriendelijke mensen die het verstaan om van het leven te genieten. Maar ze hebben ook gewoontes en/of gebruiken die soms bij buitenlandse toeristen nog wel eens vreemd overkomen.

KEN JIJ AL DE TEGENSTANDERS VAN DE VIJF SPAANSE VOETBALCLUBS IN DE CHAMPIONS LEAGUE?

Ieder land heeft zo haar gewoontes en Spanje is daar natuurlijk geen uitzondering op. Sterker nog, het zijn vaak die typische Spaanse gewoontes wat bezoekers leuk vinden als ze het land bezoeken. Ook voor diegene die in Spanje zijn gaan wonen is het aanpassen maar met de tijd went men er wel aan en in sommige gevallen wil men niet meer anders. Hieronder omschrijven we slechts enkele van die typisch Spaanse gewoontes.

Booking.com

Brood

De gastronomie is een gewoonte of meer cultuur waarvan veel buitenlanders opkijken als ze Spanje bezoeken. Een van die onderdelen is het brood. Spanje staat niet bekend als het land waar het beste brood vandaan komt maar wel dat er altijd brood aanwezig is. Als je ergens gaat eten wordt er altijd wel een mandje met brood op tafel gezet en ook thuis eten de Spanjaarden graag brood bij alle maaltijden.

Sobremesa

Eten is belangrijk voor de Spanjaarden en de sobremesa is waarschijnlijk net zo belangrijk of wellicht nog wel belangrijker. De sobremesa is wat er na de maaltijd gebeurd, het natafelen. Na genoten te hebben van die heerlijke maaltijd is het niet gebruikelijk om meteen het restaurant te verlaten maar om heerlijk onder het genot van een koffie, infusión of cognac te praten over van alles en nog wat. Een middag of avond uit eten kan zo al vaak diverse uren in beslag nemen.

 

Tapeo

De tapeo ofwel tapas eten in een bar is ook iets typisch Spaans en is door hen uitgevonden. De “tapeo” kan ook omschreven worden als “ir de tapas”, in een bar een biertje of wijntje drinken met daarbij een tapa. In veel zogenaamde tapasbars (al noemt men dat in Spanje niet zo) worden specialiteiten van het huis geserveerd of is er een groot aanbod van tapas of wat in de grote steden en bij veel toeristen nog populairder is, pintxos (kleine broodjes met van alles en nog wat erop. In sommige steden is het de gewoonte om niet in een bar te blijven maar verschillende bars te bezoeken. Tot de verrassing van veel buitenlanders zijn de tapas zelfs soms gratis (maar helaas niet meer overal).

 

Herrie

Als er een ding is waar men in Spanje goed in is, is dat het maken van herrie en het zorgen voor geluidsoverlast. Dat kan men goed of slecht opvatten maar een groepje van 4 Spanjaarden maken al pratend meer herrie dan een groep van 20 Nederlanders/Belgen. In Spanje houdt men van hard praten waarbij het hen niets uitmaakt of een ander het hele verhaal kan volgen, of dat nu gebeurd in een restaurant, op een terras of door de mobiele telefoon. Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden luidruchtig maar het is wel iets typisch Spaans waar veel buitenlanders nogal eens van opkijken.

 

Dagindeling

Als er iets is wat anders is in Spanje dan in Nederland of België is dat wel de dagindeling. Met name de indeling wat eten betreft is compleet anders waarbij men tussen de middag alles sluit (ook niet meer overal) en uitgebreid uit eten gaat.

Er zijn vijf dagelijkse maaltijden en maar weinig Spanjaarden slaan er een over. De eerste vindt heel vroeg in de ochtend plaats, tussen 07:30 en 09:00 uur. Voordat ze naar hun werk gaan, ontbijten Spanjaarden met koffie met melk met croissant of koekjes; iets lichts om de dag mee te beginnen.

Even later begint de tussendoortje el almuerzo; rond 11 of 11.30 uur nemen de meesten een snack, dat wil zeggen een klein broodje en een tweede kopje koffie. Sommige Spanjaarden hebben liever een stuk fruit.

Middag is het belangrijkste moment in de Spaanse gastronomische routine. Normaal gesproken proberen Spanjaarden zich rond 14.00 uur te herenigen met hun familie. Het is dan wanneer u kunt genieten van gezinsmaaltijden (comida) of de typische dagmenu's die worden aangeboden door bars en restaurants. Dit menu bestaande uit drie gangen - voorgerecht of voorgerecht, tweede gang en dessert - vormt de sterkste maaltijd van de dag.

Midden in de middag en vooral denkend aan de schoolgaande kinderen wordt er een snack of een tussendoortje (la merienda} gemaakt. De kleintjes nemen - vergezeld van enkele volwassenen - iets zoets of zouts dat helpt hun maag te kalmeren tot etenstijd. Ten slotte wordt in Spanje rond 21.00 en 22.00 uur het avondeten (cena) genuttigd wat vaak minder uitgebreid is dan de lunch. Het is op veel plaatsen dan ook heel normaal om tussen de middag volle restaurants en terrassen te zien waarbij op veel plaatsen speciale dagmenu’s of “menu del día” genuttigd worden.

 

Banken

Iets anders wat typisch Spaans is zijn de openingstijden van de banken. Deze zijn in het merendeel alleen geopend op maandag tot en met vrijdag tot 15.00 uur in en sommige gevallen tot 14.00 uur. Tegenwoordig zijn er wel veel banken ook ‘s-middags geopend of doen dat eenmaal per week maar over het algemeen zijn de banken alleen open “por las mañanas”. Pinnen kan uiteraard wel de hele dag door maar als je net iets meer moet doen dan moet je in de rij staan en alleen tot 15.00 uur.

Siesta

We kunnen de siesta niet overslaan aangezien dat toch echt iets typisch Spaans is. Siesta wil niet zeggen dat iedereen plat gaat om te slapen maar wel om even een tijd voor jezelf te nemen. Dat kan door te slapen, dat kan door te wandelen, dat kan door te lunchen en sommigen gaan tijdens de siesta sporten. De siesta is in de meeste grote steden niet meer zo gebruikelijk maar bezoek tussen 14 en 16 uur maar eens het platteland en je ziet veel slaperige dorpen. Een ding is zeker, de siesta heeft een grote impact op het dagelijkse leven in Spanje en is daarnaast ook iets wat door de meeste buitenlanders die in Spanje komen wonen het snelst wordt overgenomen als nieuwe gewoonte.

 

Feest en festiviteiten

In Spanje houdt men van feestvieren en als het even kan dan wordt alles aangegrepen om er een feestje van te bouwen. Gedurende het hele jaar door wordt er gefeest in Spanje en er is eigenlijk altijd wel wat loos. Sommige van deze feesten zijn zeer belangrijk en een grote toeristische trekpleister geworden.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«   »