Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Is Spanje één van de grootste waterverbruikers van Europa?

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 14:03


IS SPANJE ÉÉN VAN DE GROOTSTE WATERVERBRUIKERS VAN EUROPA?

Eigenlijk zou je zeggen dat het door de vele regen, in ieder geval het regende ver boven het gemiddelde, er genoeg water moeten zijn. Maar nee het waterreserve staat zelfs op een historische dieptepunt in Spanje. En het ergste komt voor in het midden en het Zuiden van Spanje. Een groot stuk van Spanje bevindt zich zelfs in een fase van alertheid of zelfs noodtoestand.

IS SPANJE ÉÉN VAN DE GROOTSTE WATERVERBRUIKERS VAN EUROPA?

Het hydrologische jaar dat net is afgelopen - het loopt van oktober tot september - heeft meer regen gebracht dan het historische gemiddelde. Ondanks de meer dan normale neerslag dit jaar, bevindt Spanje zich in moeilijke periode. Het regende veel en verspreid, waardoor dit jaar boven het gemiddelde van de eeuw en het afgelopen decennium uitkwam. En toch zijn de waterreserves lager dan in de afgelopen 10 jaar, ze bevinden zich maar liefst 40 procent onder hun totale capaciteit.

Booking.com

“Het gebeurt niet enkel dit jaar, maar elk jaar”, beweert Rafael Seiz, de verantwoordelijke van het waterprogramma van WWF. “Het verschil tussen een natuurlijke droogte en deze schaarste toont duidelijk aan dat er een verkeerd evenwicht is tussen vraag en aanbod. En daar heeft vooral de landbouw een belangrijk aandeel in. Er is sprake van waterschaarste omdat er minder water is dan men vraagt, en dat is niet rechtstreeks gerelateerd aan de neerslag.”

En effectief, alhoewel men slechts in enkele beperkte gebieden kan spreken van aanhoudende droogte, is er toch op heel wat plekken een tekort. “Het gaat om een soort van water-zelfmoord.”, vervolgt Seiz. “In een land met natuurlijke droogtes – die nog erger dreigen te worden door de klimaatverandering – zijn we één van de grootste waterverbruikers van Europa. Effectief, Spanje verbruikt per capita meer water dan Duitsland, Portugal, Frankrijk of Griekenland.”

 

Volgens Seiz vertrouwden de Spanjaarden op de redding der infrastructuren. Het water tegenhouden in stuwdammen bijvoorbeeld. Dat bracht een vals gevoel van zekerheid te weeg, dat op zijn beurt gevolgd werd door een stijging in de vraag. En wanneer zoals nu het aanbod niet kan volgen, komen er natuurlijk problemen. Drie vierde van het water gaat in Spanje naar de landbouw, waar men dus ook de meeste vragen bij kan plaatsen.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

bron:  SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »