Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Ben je eigenaar van een toeristische woning?

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 16:42


BEN JE EIGENAAR VAN EEN TOERISTISCHE WONING?

Als  je eigenaar bent van een toeristische woning, dan moet je de gasten bij de politie registreren in Spanje.

De Ministerraad van Spanje heeft in oktober 2021 een nieuw koninklijk besluit (decreet) aangenomen, waar uit er voorgaat dat particuliere eigenaren van toeristische appartementen, huizen en voertuigen verplicht zijn om de identiteit van de huurders bij de politie aan te geven. Daarmee past het eerder genomen koninklijk besluit over deze verplichting voor professionele verhuurders zich aan de huidige realiteit aan.

BEN JE EIGENAAR VAN EEN TOERISTISCHE WONING?

De belangrijkste reden voor de verplichte registratie van de huurders is de openbare veiligheid vanwege terroristische activiteiten en activiteiten die met de georganiseerde misdaad te maken hebben. Deze maatregelen waren al actief voor professionele verhuurders en verhuurplatforms maar wordt nu uitgebreid naar particuliere verhuurders voor toeristische gebruik.

Booking.com

In tegenstelling tot de professionele verhuurders zoals hotels, pensions, campings, bungalows, toeristische appartementen/huizen en touroperators die zich moeten inschrijven in een speciaal register, geldt die verplichting van inschrijving niet voor particuliere verhuurders. 

De particuliere verhuurder moet echter wel de identiteit van de huurders doorgeven aan de nationale veiligheidstroepen/politie. Dat geldt voor zowel de verhuur van accommodaties als voertuigen die particulier verhuurd worden aan derden.

 

Touroperators en digitale platforms die diensten verlenen in Spanje moeten zich registreren in een geautomatiseerd activiteitenregister waar ze informatie moeten verstrekken over de activiteiten die ze uitvoeren en elementaire klantgegevens moeten verstrekken.

 

In het koninklijk besluit is ook vastgelegd dat er twee registers komen, een voor accommodaties en een voor voertuigen. Deze worden beheerd door het Secretaria de Estado de Seguridad.

In deze registers wordt de verzamelde data opgeslagen met het oog op preventie, onderzoek, opsporing of vervolging van strafbare feiten, in overeenstemming met de toepasselijke regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :