Puente de Todos los Santos

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 08:21


Puente de Todos los Santos

Het weekend van 29, 30, 31 oktober en 1 november staat in Spanje bekend als de ‘Puente de Todos los Santos’, ofwel het Allerheiligen vakantieweekend. Naast dat op 1 november men in Spanje de overleden personen eert en het enorm druk is bij kerkhoven en begraafplaatsen, is het ook een lang-weekend en trekken veel inwoners van Spanje er gedurende enkele dagen op uit. 

HALLOWEEN IN SPANJE

Halloween

Net zoals in vele landen wordt in Spanje inmiddels in vele regio’s Halloween gevierd. Deze feestdag die  vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Halloween heeft alles te maken met angst en doden etc. als het maar spannend is. Het is eigenlijk een kinderfeest maar het is tegenwoordig meer een commerciële feestdag geworden.

 

Halloween wordt ook in Spanje gevierd, hetzij met feesten of themadagen en zelfs themaweken en verkleedpartijen. Met Halloween in Spanje is het niet gebruikelijk dat kinderen verkleed langs de huizen gaan om “trick or treat” ofwel in het Spaans “dulce o truco” te schreeuwen al zal dat op sommige plaatsen wel gebeuren.

Booking.com

Oudere kinderen en soms ook volwassenen zullen naar Halloween feesten gaan waarbij men verkleed is of themaparken en ruimtes bezoeken zoals spookhuizen of pretparken die ook Halloween vieren.

 

De dag daarna wordt Allerheiligen gevierd, en de dag daarna, om precies te zijn op 2 november is het Dia de Muertos, in het Nederlands ‘Allerzielen’ of ‘Dag van de doden’. Op deze dag worden alle gestorvenen herdacht. Deze drie dagen Halloween, Todos los Santos en Dia de Muertos hebben alle drie het thema dood en het leven na de dood (?)

Allerheiligen:

Deze feestdag vindt zijn oorsprong tijdens de vervolging van christenen door keizer Diocletianus, aangezien er veel doden vielen, kon een herdenking niet in naam van elk van hen worden gevierd, dus werd besloten om een ​​dag vast te stellen, hoewel Pas in de 7e eeuw, en dankzij Bonifacio III, werd in het jaar 609 het feest van Allerheiligen uitgeroepen in de maand mei. Het was paus Gregorius III in de 8e eeuw die de datum veranderde in de huidige, 1 november. In Spanje hebben we de gewoonte om de begraafplaats te bezoeken om bloemen te brengen als offer aan overleden familieleden

 

Op 1 november viert Spanje de Día de todos los Santos, Allerheiligen, dit is traditioneel een dag waarop men in Spanje de overleden personen geëerd worden, van bekenden, familieleden, vrienden of andere dierbaren. Op deze dag gaat vaak de hele familie naar het kerkhof om daar bloemen neer te leggen op de de graven van de overleden familieleden, vrienden en bekenden.

 

Het is dan ook een drukke bedoening op de Spaanse kerkhoven met de verkoop van honderden bloemen en mensen die voor een vergoeding de graven schoonmaken, meestal de dagen vooraf dat de familie naar het graf komt kijken. De dag ná de Día de todos los Santos, 2 november dus, wordt in Spanje en de rest van de katholieke wereld de Allerzielen gevierd, in het Spaans de Día de Muertos of Día de Difuntos.

Alle heiligen

Op 1 november worden volgens de katholieke kerk niet alleen alle bekende heiligen vereerd, maar ook de onbekende. Volgens het katholieke geloof zijn er drie bestaansvormen: het leven op aarde, de gestorvenen die nog niet naar de hemel zijn gegaan en tenslotte alle gestorvenen die wèl naar de hemel zijn gegaan. Deze laatsten worden beschouwd als heilig en zij worden allemaal herdacht op de dag van Allerheiligen, de Día de todos los Santos.

 

Begraafplaatsen

In de dagen voorafgaand aan 1 november zorgt heel Spanje ervoor dat de graven van de familieleden en naasten schoon worden gemaakt, worden aangeveegd en dat alle oude bloemen worden weggehaald. Bloemenwinkels verdienen in de weken voorafgaand aan Allerheiligen meer dan in de rest van het jaar samen

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »