Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spanje gaat roken op het strand verbieden

Gepubliceerd op 25 december 2021 om 06:45


Spanje gaat roken op het strand verbieden

Rokers die op het strand roken riskeren een boete van 2000 euro

Op alle stranden van Spanje wordt roken verboden waarbij de gemeenten de mogelijkheid krijgen om overtreders boetes tot  2.000 euro op te leggen. Hiermee is Spanje het eerste land dat een rookverbod invoert. Daarbij komt dat ook het roken in de auto en op terrassen ter discussie staat.

MONDKAPJES PLICHT IN SPANJE

Dat meldt The Daily Mail. De wet werd donderdag door de Spaanse senaat goedgekeurd en is in het leven geroepen om de vervuiling door sigarettenpeuken tegen te gaan op de duizenden kilometer lange Costa’s.

Booking.com

Verschillende Spaanse regio's, waaronder Barcelona en de Canarische Eilanden, hebben al soortgelijke rookverboden op stranden ingevoerd. Sommige stranden hebben afgelopen zomer een rookverbod ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, de gezondheid te bevorderen en de vervuiling terug te dringen.

Regering bezorgd

De vervuiling van de standen vormt in Spanje een groot probleem voor het milieu. Sigarettenpeuken behoren namelijk tot de schadelijkste verontreinigende stoffen en bevatten een niet biologisch afbreekbaar soort plastic waardoor giftige stoffen vrijkomen.

 

De landelijke maatregel komt nu nadat meer dan 283.000 mensen een petitie hadden ondertekend en bij de regering hadden ingediend met het verzoek om de wet te wijzigen. Ook de regering was bezorgd over de strandvervuiling.

De wet kreeg 182 stemmen in het parlement, waarbij 70 tegenstemmen en 88 zich van stemming onthielden.

Uit een analyse van het Europees Milieuagentschap in 2018 bleek dat sigarettenpeuken en de filters daarin tot de meest aangetroffen voorwerpen op de stranden van Europa behoren. Dit kan de zeebodem vervuilen en een risico vormen voor al het leven in de zee.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »