Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Na hoge temperaturen komt NU regen en onweer in Spanje

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 08:32


NA HOGE TEMPERATUREN KOMT NU REGEN EN ONWEER IN SPANJE

De afgelopen dagen, en dan met name het weekend, was het op veel plaatsen in Spanje zoals in het zuiden, langs de Middellandse Zeekust maar ook in het binnenland van het vasteland van Spanje extreem warm. Er werden meerdere weerrecords verbroken en temperaturen stegen tot 42 graden. Maar deze extreem warme periode heeft nu plaatsgemaakt voor storm en regen met lagere temperaturen.

NA HOGE TEMPERATUREN KOMT NU REGEN EN ONWEER IN SPANJE

Het weer de komende dagen  wordt ook wel omschreven als een ‘cóctel explosivo de tormentas’ ofwel een explosieve cocktail van stormen met verschillende autonome regio’s die weeralarmen  hebben gekregen vanwege de te verwachten regen. Het gaat om code geel in Catalonië, Aragón, Valencia regio en Andalusië terwijl de Balearen eilanden en Murcia op woensdag ook code geel krijgen.

Booking.com

Dit slechte weer met op sommige plaatsen veel neerslag en stormen, heeft er ook voor gezorgd dat de temperaturen plotseling tot wel 15 graden zijn gedaald in slechts 24 uur tijd. Volgens de website Meteored kunnen we voor de kust van de Middellandse Zee waterhozen voorkomen. Verder kan de zee erg wild zijn met hoge golven en kunnen delen van Spanje te maken hebben met harde windvlagen, zoals in Málaga en Granada.

Stormen, neerslag en harde wind

Catalonië houdt deze dinsdag  al zijn provincies op geel niveau  (risico) door stormen en regens van 20 liter in één uur die vanochtend al hebben plaatsgevonden. Het activeert ook de gele waarschuwing in Girona voor wind uit het noorden en noordwesten, kracht 7 en golven van 3 meter.

Aragón  volgt hetzelfde protocol voor regen in Gúdar en Maestrazgo ( Teruel ) met een totale regenval van 20 liter in één uur, meldt het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) , dat ook wijst op de vorming van stormen in genoemde gebieden die voorvanmiddag gepland zijn .

De hele Valenciaanse Gemeenschap staat in geel vanwege de regen die vanmiddag 20 liter in een uur kan ophopen, en als gevolg van ongunstige kustverschijnselen in de provincies Alicante en Valencia , met een windkracht 7 uit het noordoosten en golven die 2 tot 3 kunnen bereiken meter .

De sterke wind zal Andalusië treffen , waar in Almeria windstoten tot 70 kilometer per uur worden verwacht in het zuidelijke derde deel van de regio, terwijl in Granada en Malaga een waarschuwing is voor wind uit het westen en zuidwesten kracht 7 met golven van 2 tot 3 meter.

Wat zijn de oorzaken van de "Iberische oven" die Spanje verwoest? Waarom wordt het niet als een hittegolf beschouwd? Alle sleutels, in twee minuten

Van Meteored voegen ze er ook aan toe dat regenval wijdverbreid zal zijn in de Cantabrische Zee , er "stormen in het noordoosten" zullen zijn en ook instabiliteit op de Balearen .

Wat betreft de temperaturen , na de hoge waarden die dit weekend zijn geregistreerd, zullen de thermometers volgens Meteored worden verlaagd naar "lagere waarden dan normaal voor de tijd van het jaar" . Op deze manier zal de noordelijke helft van het schiereiland aanstaande dinsdag zijn maximum onder de 20º hebben zoals voorspeld door de AEMET.

Het waarschuwt ook dat er met het gele alarm geen meteorologisch risico is voor de bevolking in het algemeen, hoewel er voor een specifieke activiteit is .

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant:


«   »