Aanzienlijke schok voor de wijnbouw in Alicante


 arbeiders met motorzagen maakten brandhout van duizenden druivenstruiken

Aanzienlijk schok voor wijnbouw in de provincie Alicante

In enkele maanden tijd zijn honderd hectare wijnstruiken vernietigd en verwijdert om als  brandhout te worden gebruikt. Als het zo verder gaat, zal binnen drie tot vijf jaar de helft van de wijnbouw in Alicante verdwenen zijn. 

De sector zorgt voor 13.000 arbeiders en het inkomen van 2000 families in de gewesten Medio Vinalopó en l’Alacantí, met een jaarlijkse productie van 70 miljoen kilogram en 25 miljoen euro facturatie.

GEVOELIGE KLAP VOOR WIJNBOUW IN ALICANTE

Eind afgelopen week vielen de momenteel laatste slachtoffers. Vijf arbeiders met motorzagen maakten brandhout van 10.000 druivenstruiken op een oppervlakte van vijf hectare.

De eigenaar, Cándido Lucas, bekende dat het de enige mogelijkheid was die hem bleef. “De zaken gingen al vrij slecht en het passeren van de storm Gloria heeft me helemaal de das omgedaan”, zucht hij. “

Mijn familie heeft altijd druiven geteeld, maar nu is de situatie onhoudbaar geworden en we hebben besloten de velden voorgoed de rug toe te keren.

We krijgen maar net iets meer dan twintig jaar geleden en de onkosten liggen hoger dan de inkomsten. We zouden gek zijn als we op die manier blijven verder werken.”

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Lucas heeft dit jaar zelfs niet geoogst. De druiven hingen nog verlept aan de struiken. Hij is het beu.

In november verdwenen de eerste velden van het gewest in La Romana, 80.000 struiken die 30.000 kilogram opleverden, ieder op een terrein van veertig hectare.

Sindsdien besloten ook andere landbouwers uit de streek en uit Novelda dit voorbeeld te volgen.

De wijnsector ziet dit met lede ogen gebeuren, want het massief opgeven van de teelt kan plagen met zich brengen. Maar men vreest dat tegen de volgende oogstperiode de twee gewesten 300 hectare zullen verliezen. In totaal worden op dit ogenblik 2500 hectare besteed aan wijnbouw in Novelda, Aspe, Monforte, La Romana, Hondón de las Nieves en Hondón de los Frailes, die samen met Agost de zogenaamde Druivenvallei vormen.

De gemeentebesturen vrezen ook deze enorme terugval en willen aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Zij eisen een degelijk minimumloon en sociale zekerheid, verlaging van de BTW, goedkoper water en een beter gecontroleerde import, financiële steun voor nieuwe aanplantingen en betere bescherming tegen overstromingen en stormen.

Maar voor enkele wijnbouwers is het al te laat. De struiken verwarmen ondertussen open haarden.

Overnachten

Booking.com

Vakantiehuizen


Op vakantie  naar Spanje

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »