Grenzen blijven dicht, en Spanje?


Grenzen van Frankrijk en België blijven dicht tot juni

Grenzen van Frankrijk en België blijven dicht tot juni, en Spanje?

Er wordt veel gesproken over reizen en vakantie naar Spanje en dat natuurlijk over de weg. Veel Belgen en Nederlanders willen graag op vakantie naar Spanje en dat zo vlug mogelijk of om zo snel als mogelijk naar hun vakantiewoning te komen. Maar zowel de Spaanse grens als het luchtruim is gesloten voor al het inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten. Maar zelfs als het mogelijk zou zijn de Spaanse grens over te steken, dan heb je nog een enorm probleem om over de weg via België en Frankrijk te reizen dan deze twee landen houden tot half juni de grenzen gesloten.

 Grenzen van Frankrijk en België blijven dicht tot half juni, en Spanje? - Beleef-Spanje.nl

Spanje heeft op 17 maart besloten om in principe tot 10 mei de landsgrenzen en het luchtruim gesloten, dat wil zeggen er werden weer grenscontroles ingevoerd voor het inkomend verkeer. Alleen personen met de Spaanse nationaliteit en buitenlanders die officieel in Spanje woonachtig zijn en op weg zijn naar hun hoofdwoning en diverse andere uitzonderingen het land binnen mogen komen.

Recent is echter de noodtoestand verlengd van 10 tot 24 mei wat dus zou kunnen inhouden dat ook de landsgrenzen en het luchtruim langer gesloten zullen blijven tot tenminste 24 mei. Deze datum is echter nog niet officieel bekend gemaakt dus dat kunnen wij ook niet verifiëren. Wellicht dat in het weekend van 9/10 mei meer informatie bekend zal worden.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Maar de grenzen van Spanje zijn een ding. Om vanuit Nederland naar Spanje te rijden moet je door België en Frankrijk rijden en om vanuit België naar Spanje te rijden moet je de grens passeren en door Frankrijk rijden. En precies deze twee landen hebben ook voor niet noodzakelijke reizen de grenzen gesloten.

Meer informatie over reizen naar Spanje en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER.

België

In België werd op 4 mei bekend dat het land de grenzen tot tenminste 8 juni gesloten houd voor alle niet noodzakelijke reizen of niet essentiële verplaatsingen. Als iemand uit Nederland dus naar een vakantiewoning wil rijden in België, Frankrijk of Spanje is dat niet toegestaan. 

Als men officieel woonachtig is in Frankrijk of Spanje mag men wel over de wegen in België rijden omdat deze reisbeweging onder transitverkeer valt. Dit is dan onder de volgende voorwaarden toegestaan:

  • Je mag niet stoppen in België. Ook niet om te tanken of voor een sanitaire stop.
  • In het voertuig mogen maximaal twee personen zitten, dit in verband met ‘social distancing’, tenzij alle inzittenden deel uitmaken van hetzelfde gezin en onder één dak wonen.
  • We raden aan om bewijsstukken mee te nemen die aantonen dat je inderdaad woonachtig bent in Spanje of Frankrijk.
  • Je kunt aan de grens Belgische politiecontroles tegenkomen.

Meer informatie over reizen door België en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER.

fietsen in spanje - Beleef Spanje

Frankrijk

Op 7 mei werd in Frankrijk bekend dat de landsgrenzen tot 15 juni gesloten zullen blijven. Daarbij is het niet helemaal bekend of dat geldt voor de grenzen voor niet EU-lidstaten/burgers of voor iedereen. In principe zijn de buitengrenzen van het Schengengebied gesloten, behalve voor burgers met een vaste verblijfplaats in de EU of terugkerende EU onderdanen. 

Om te reizen door Frankrijk heeft men per persoon een document nodig maar dat geldt alleen voor noodzakelijke reizen en daar vallen vakantiereizen niet onder. Reizigers die naar of door Frankrijk reizen moeten het formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’ (Verklaring voor internationale verplaatsing) invullen.

KLIK HIER voor het Engelse document. 

Daarin staat letterlijk: ‘Individuals transiting through France to reach their residence, accompanied by their spouse and children’ met andere woorden, je mag alleen door Frankrijk reizen als je op weg bent naar je hoofdverblijf in Spanje (of Frankrijk en Portugal). 

Meer informatie over reizen door Frankrijk en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER. 

 

Grens met Portugal

De grenzen tussen Spanje en Portugal zijn net zoals de landsgrenzen tussen Spanje met Frankrijk ook gesloten. De enige grenzen die op dit moment wel open zijn, zijn die met Andorra en Gibraltar. Maar de kans is groot dat de grens met Portugal in Fase 3 die in principe op 8 juni zou moeten beginnen weer open kan gaan voor o.a. het toeristische verkeer.

Dat nieuws werd begin mei bevestigd door de regionale premier van Extremadura Guillermo Fernández Vara. Op dit moment vinden er grenscontroles plaats en mogen er alleen essentiële of noodzakelijke reizen plaatsvinden waaronder ook het werkverkeer.

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »