Italië laat reizen vanaf 3 juni weer toe


vanaf 3 juni weer reizen naar Italië

Italië gaat vanaf 3 juni reizen van en naar het buitenland weer toestaan. Dat heeft de regering zaterdag bepaald. Ook mogen Italianen vanaf diezelfde datum weer door heel het land reizen. Italië gaat vanaf 3 juni reizen van en naar het buitenland weer toestaan. Italië is daarmee sneller dan Frankrijk en Spanje waar men als EU-reiziger nog even moet wachten om deze landen te kunnen betreden.

Verplichte quarantaine alleen tijdens noodtoestand - Beleef-Spanje.nl

Met de aankondiging van de Italiaanse regering blijkt ook meteen dat de coördinatie tussen de EU-landen flink te wensen overlaat. De Europese Commissie riep op 13 mei nog op om gecontroleerd en gecoördineerd de binnengrenzen van de Europese Unie te openen maar Italië, een van de door het coronavirus zwaarst getroffen landen, heeft nu besloten de grenzen voor alle EU-burgers te openen op 3 juni.

Frankrijk heeft op 7 mei besloten de grenzen voor de niet-Schengenlanden nog tot tenminste 15 juni gesloten te houden terwijl de grenzen voor de EU-burgers officieel niet gesloten zijn maar er gelden wel strenge restricties (ongeveer dezelfde als in Spanje). In België houdt men voorlopig nog tot 8 juni alle grenzen gesloten. In Portugal denkt men erover om vanaf 8 juni de grenzen met in ieder geval Spanje te openen.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Spanje

In Spanje heeft men op dinsdag 12 mei nog besloten de grenzen voor EU-burgers en inwoners van de Schengenlanden tot 24 mei gesloten te houden. Dat is tevens de datum dat de huidige noodtoestand zou moeten eindigen. 

Op dit moment komen toeristen en vakantiewoning-eigenaren het land niet in, tenzij je o.a. de Spaanse nationaliteit hebt of officieel als Spaanse resident staat ingeschreven. 

Sinds vrijdag 15 mei moet eenieder die Spanje binnenkomt vanuit het buitenland verplicht 14 dagen in quarantaine maar dat geldt ook alleen tijdens de noodtoestand (dus voorlopig niet meer na 24 mei). 

De Spaanse regering wil de noodtoestand nog met 30 dagen verlengen tot ongeveer 24 mei, het einde van de de-escalatiefase maar daar moet het Spaanse parlement nog goedkeuring voor geven.

Wanneer gaan de Spaanse grenzen wel open?

Het zou mooi zijn als we daar antwoord op kunnen geven maar helaas, net zoals veel lezers weten wij van de redactie en ook de Spaanse media het antwoord niet. Uiteraard wordt er wel over gespeculeerd en zijn er veel geruchten maar officieel is er niets over bekend.

Zo wordt er geschreven dat de grenzen voor de EU-burgers in juli open zullen gaan. Dat zou aan de ene kant logisch zijn want dan begint voor de Spaanse regering het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ wat tevens het einde is van het vier fasen de-escalatieplan van de Spaanse regering.

Pas als Fase 3 eindigt rond 22 juni of later mogen de inwoners van Spanje zich buiten de eigen provincie (dus niet autonome regio maar provincie) begeven. Het is dus ook logisch dat op dat moment eventueel het internationaal reizen weer op gang kan komen.

Het is bekend dat de Schengenlanden al weken aan het overleggen en debatteren zijn over hoe en wanneer men gecoördineerd de grenzen kan openen. Maar officieel is daar dus nog niets over bekend en moeten we afwachten tot ongeveer 24 mei over wat Spanje gaat doen met de grenscontroles, of deze nogmaals verlengd worden met 15 dagen of tot eind juni of dat deze komen te vervallen zoals in Italië.

Er wordt ook over gesproken dat er wellicht voor de Balearen en Canarische Eilanden andere regels gaan gelden en dat deze Spaanse gebieden eerder de grenzen zouden mogen openen voor de internationale EU-reizigers. Maar ook daar is voorlopig nog niets officieel over bekend gemaakt.

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »