De overheid versoepelt de beperkingen in gemeenten met minder dan 10.000 inwoners


De overheid versoepelt de beperkingen in gemeenten met minder dan 10.000 inwoners

De overheid versoepelt de beperkingen voor kleine gemeenten en lagere overheden. Op deze manier laat de Executive vanaf vrijdag toe dat gemeenten met minder dan 10.000 inwoners en met een bevolkingsdichtheid van minder dan 100 inwoners per km2 die zich in territoriale eenheden in fase 0 en 1 bevinden, gebruik kunnen maken van enkele van de geplande maatregelen fase 2.

Dit betekent dat er geen tijdslimieten zijn voor uitstapjes voor kinderen of voor buitensporten. Daarnaast kunnen de twee ouders de kinderen al tegelijkertijd begeleiden op de wandelingen.

WORDEN MONDKAPJES BINNENKORT VERPLICHT - Beleef-Spanje.nl

Op vrijdag 22 mei heeft de regering een nieuwe Staatscourant BOE geplaatst met daarin versoepelingen en het wegvallen van de tijdvakken in dorpen (gemeenten) die minder dan 10.001 inwoners hebben. Tot nu was deze regel alleen toepasbaar bij dorpen met minder dan 5.000 inwoners maar dat aantal is dus nu verdubbeld naar 10.001 inwoners.

Zoals te lezen is in de BOE SND/427/2020 mogen de inwoners in dorpen waar minder dan 10.001 mensen wonen en een bevolkingsdichtheid is van minder dan 100 inwoners per km2 tussen 6 uur en 23 uur naar buiten, ongeacht de leeftijdsgroep maar wel altijd met inachtname van de social distance van 2 meter.

De personen die als ingezeten staan geregistreerd in deze dorpen/gemeenten en die personen die gedurende tenminste de afgelopen 14 dagen in het dorp zijn gebleven hebben profijt van deze nieuwe versoepelingen. Dat geldt dus voor alle leeftijdscategorieën. 

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Kinderen

Bij Artikel 3 in de geplaatste BOE staan ook versoepelingen gemeld wat betreft het naar buiten gaan met kinderen. Dat dient in dorpen/gemeenten met meer dan 10.001 inwoners nog steeds te gebeuren binnen het tijdvak 12-19 uur waarbij er op diverse plaatsen regionale uitzonderingen en andere tijden gelden vanwege de hitte zoals in Extremadura en Murcia. 

Het is vanaf nu echter wel toegestaan voor minderjarigen onder de 14 jaar naar buiten te gaan met meerdere inwoners van een woning (tot nu was slechts een volwassene toegestaan). De volwassen begeleiders mogen vanaf nu ook meer dan drie kinderen meenemen. 

Dat mag dan alleen binnen het gemeentelijk gebied (de gemeentegrenzen) of bij een gebrek daarvan met een maximale afstand van vijf kilometer inclusief aangrenzende dorpen/gemeenten als deze binnen de reikwijdte vallen.

Demografische uitdaging

Het de-escalatieproces is in Spanje vanwege de complexe structuur van het land een ware demografische uitdaging vanwege o.a. de territoriale spreiding en ongelijkheid wat betreft de bewonersconcentratie. 

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) woont meer dan de helft van de bevolking in 149 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. 90% van de gemeenten heeft een bevolking van minder dan 10.001 inwoners maar dat is slechts 20% van de bevolking. Spanje heeft in totaal 8.112 gemeenten (municipios).

Wat betreft de kwetsbaarheid van de bevolking moet men rekening houden met een grotere demografische veroudering als gevolg van een toenemende levensverwachting. In gemeenten met minder dan 10.001 inwoners is bijna een op de vier inwoners ouder dan 65 jaar wat in totaal 2,1 miljoen mensen zijn, een verhouding die groter is in gemeenten met minder dan 5.000 inwoners waar 31% ouder dan 65 jaar is. 

Spanje zit complex in elkaar en bestaat naast een centrale regering (gobierno central) ook regionale of autonome overheden die verantwoordelijk zijn voor de 17 Autonome deelregio’s (comunidades autónomas) die weer onderverdeeld zijn in 50 provincies (provincias) die weer onderverdeeld zijn in 115 comarca’s (comarcas) en dan weer 8.112 gemeenten (municipios).

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »