Nederlandse Ambassade in Spanje.4


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 – 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀, 𝟭𝟳 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟮.𝟯𝟬 𝘂𝘂𝗿

Ambassadeur Jan Versteeg

Vandaag had ik de kans om met dokter Max Meertens te bellen, huisarts in Benissa. Ik was benieuwd hoe hij terugkeek op de afgelopen drie maanden, en of hij nog boodschappen had voor Nederlandse residenten en reizigers in Spanje.

Dokter Meertens werkt al zo’n twintig jaar in de Marina Alta, die mooie streek die lijkt op een stukje aangespoeld Ibiza. Hij heeft, naast Spanjaarden, veel internationale patiënten, waaronder een forse groep Nederlanders. In zijn relaas over de afgelopen maanden zat behoorlijk veel emotie, maar om andere redenen dan je zou verwachten. Want, ter geruststelling, onder zijn cliënten zijn er geen Corona sterfgevallen geweest. Wel is er de afgelopen maand, toen er meer tests beschikbaar kwamen, bij een aantal mensen vastgesteld dat ze besmet waren geweest.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

En in de eerste maanden heeft hij regelmatig mensen met luchtwegklachten volgens de voorschriften doorverwezen naar de Spaanse ‘GGD’. Hij was overigens vol lof over dat systeem: door alle mogelijke Corona patiënten centraal te onderzoeken, kon gebruik gemaakt worden van extra kennis en werd voorkomen dat de huisartsen werden overspoeld.

Want Max Meertens en zijn collega’s hebben bepaald niet met de armen over elkaar gezeten, ook al durfden veel mensen niet zelf naar de praktijk te komen. Ze deden veel consulten voor mensen met chronische aandoeningen per telefoon of videobellen. Maar dr. Meertens is vooral druk geweest met de psychische kant van de virusuitbraak: angst, stress en eenzaamheid. Hij kent zijn patiënten goed en heeft contact opgenomen met de mensen waarvan hij dacht dat ze in een lastige situatie zaten. Een aantal van hen belde hij zelfs om de paar dagen om te horen hoe het met hen ging. Gelukkig waren er ook veel mensen die juist blij waren in Spanje te zijn tijdens de lock down. Al met al een buitengewoon intensieve tijd, die hem niet in de koude kleren is gaan zitten.

Wat hem vooral is bijgebleven is het beeld van een geweldige gezamenlijke inspanning. Doordat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en discipline heeft getoond, is de virusuitbraak onder controle gebracht. Het was onzeker, de maatregelen waren onaangenaam, maar we hebben het eigenlijk met z’n allen subliem gedaan, aldus dokter Meertens. Hij onderkende overigens dat als we straks terugkijken, er best dingen zullen zijn die anders hadden gekund. “Maar er moesten in een situatie met veel onduidelijkheid keuzes gemaakt worden en daar hebben we het beste van gemaakt. Heel lastig voor beleidsmakers.”

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Op mijn vraag of hij nog adviezen had voor de komende zomer, zei hij dat het in zijn ogen geen probleem is dat er vanaf 21 juni weer gereisd wordt (al moeten kwetsbare mensen er wel goed over nadenken, en zich extra goed voorbereiden). Waar het om gaat is dat we, waar we ook zijn, ons aan de leefregels houden. Dus drukte vermijden, afstand houden en de lokale maatregelen respecteren. Als u dat doet, loopt u ook in Spanje geen gevaar, en wordt voorkomen dat we weer een grote nieuwe uitbraak krijgen. Maar dan moeten we het wel volhouden. Ik heb dr. Meertens, ook namens u, bedankt voor zijn inspanningen en voor zijn behulpzame woorden.

Wat betreft dat reizen per 21 juni: we maken uit het besluit over havens en luchthavens dat vandaag in het Staatsblad is gepubliceerd op dat het inderdaad gaat om opening van de EU-binnengrenzen vanaf 00.00 uur in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juni.

Afgelopen maandag schreef ik over de discussie op de Canarische Eilanden over het testen van vliegtuigpassagiers voordat ze toegelaten zouden worden. Enkel van u lieten weten dat zo’n verplichte test voor hen een reden zou zijn om deze zomer niet te gaan. Voor hen lijkt het de goede kant op te gaan. Fernando Simón van het Spaanse ‘RIVM’ gaf in zijn persconferentie aan dat de centrale overheid daar niet veel in ziet. En volgens onze Honorair Consul op Tenerife, Stan Weytjens, ziet het ernaar uit dat de Canarische regering van dit plan afziet, al is er nog geen formeel besluit over gepubliceerd. Wel kan het zijn dat er bij aankomst een temperatuurmeting is en/of dat er bij mensen met symptomen een test gaat worden afgenomen. Als er hier met zekerheid iets over bekend is, laten we het weten.

Verder wilde ik uw aandacht vestigen op de post op de Facebookpagina van de ambassade (

) over het onderzoek dat wordt gedaan naar mogelijkheden om de dienstverlening door Buitenlandse Zaken te verbeteren. We zouden het erg op prijs stellen als u daar een kwartiertje voor vrij wilt maken. U kunt deelnemen aan het onderzoek via deze link: https://bit.ly/2N0ssRv

 

Intussen blijven de cijfers in Spanje nog steeds de goede kant op gaan. In veel regio’s is het aantal nieuwe gevallen niet hoger dan een handjevol. Maar helemaal weg is het virus nog niet, want vandaag werden nog 141 nieuwe ‘positieven’ gemeld, waarvan 65 in Madrid. Een extra reden om voorzichtig te zijn is, volgens de hierboven genoemde Fernando Simón, de uitbraak in Bejing. ‘Dat geeft een indruk van wat ook elders in de wereld, ook in Spanje, zou kunnen gebeuren’. Maar nogmaals, de ontwikkeling in de cijfers blijft positief, zelfs zodanig dat per morgen, donderdag 18 juni, ook Barcelona en Lleida naar Fase 3 gaan.

Om aan te tonen dat het ook in Madrid zo slecht nog niet is, heb ik de onderstaande foto’s bijgevoegd. Ik maakte ze gisteren, de dag waarop mijn persoonlijke quarantaine eindelijk voorbij was. Wat een genot om voor het eerst sinds 12 maart weer een 10 km te kunnen lopen door de Dehesa de la Villa. Ik wens u een prettige avond.

Jan Versteeg

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Misschien ook interessant :


«   »