Mondkapjes plicht in Spanje


Waar zijn mondkapjes verplicht 

Voor alle duidelijkheid in deze Spaanse regio’s zijn mondkapjes altijd verplicht

Zoals de meeste ondertussen meegekomen hebben zijn er de laatste weken verschillende corona-uitbraken in Spanje gemeld die over het algemeen lokaal of regionaal afspelen het is dus niet zo dat dit hele land Spanje betreft. Ook zijn deze uitbraken vaak vlug onder controle en er worden goede maatregelen getroffen op lokaal of regionaal niveau om de uitbraken gelijk te isoleren. Maar er komen wel steeds meer Spaanse autonome regio’s bij waar het dragen van mondkapjes altijd verplicht is. Hier de regio’s waar het NU verplicht is.

WORDEN MONDKAPJES BINNENKORT VERPLICHT - Beleef-Spanje.nl

Op het moment van schrijven is er een mondkapjesplicht in Andalusië, Catalonië, Balearen, Aragón, La Rioja, Murcia en Extremadura. Diverse andere regio’s zoals Cantabrië, Asturië, Navarra en Castilië en León zijn met de voorbereidingen bezig om de mondkapjesplicht in te voeren wat in sommige gevallen deze week al zal zijn. In de autonome regio’s Galicië en Baskenland geldt de mondkapjes plicht alleen in die gebieden waar corona-uitbraken zijn gemeld. In de autonome regio’s Madrid, Castilla-La Mancha, Valencia regio en de Canarische Eilanden wordt voorlopig nog niet gesproken over een mondkapjes plicht maar dat kan altijd nog gebeuren al is dat niet het geval op het moment van schrijven.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Catalonië

In de autonome regio geldt deze mondkapjesplicht dus voor de hele regio waaronder de populaire badplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada of in de steden Barcelona, Gerona, Tarragona en in Lerida maar ook in de Pyreneeën en in het binnenland van Catalonië

 

Balearen

Net zoals in Catalonië geldt de mondkapjesplicht voor alle eilanden van de Balearen waaronder dus Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Murcia

In de autonome regio Murcia geldt de mondkapjesplicht voor zowel de grote steden zoals Murcia, Cartagena en Lorca maar ook aan de populaire kustplaatsen in de regio.

 

Andalusië

Als je naar de autonome regio Andalusië op vakantie gaat (of daar woont) waaronder dus ook de populaire steden Almería, Granada, Málaga, Sevilla, Córdoba etc. en de kustplaatsen aan de Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol en de Costa de la Luz, dan zul je vanaf woensdag altijd een mondkapje moeten dragen.

Mondkapjesplicht

Het gebruik van een mondkapje is in heel Spanje verplicht op de openbare weg en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, wanneer het niet mogelijk is om de social distance van minimaal 1,5 meter aan te houden.

Steeds meer autonome regio’s hebben echter besloten dat er een mondkapjesplicht geldt. Dat wil zeggen dat het dragen van een mondkapje ALTIJD verplicht is, ook wanneer er een social distance van 1,5 meter is.

 

Boetes

In die gebieden waar een mondkapjesplicht geldt en overal in Spanje waar men zich niet houdt aan de regels rondom het dragen van mondkapjes kunnen boetes van 100 euro gegeven worden. Die boetes gelden voor iedereen, inwoners van Spanje en buitenlanders die op vakantie zijn.

 

Wanneer wel of niet verplicht

Mondkapjes zijn in de hierboven genoemde autonome regio’s waar een mondkapjesplicht geldt dus altijd verplicht als je op straat loopt, als je gaat winkelen, als je naar het strand gaat, als je met het openbaar vervoer reist etc. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen.

Zo is het dragen van een mondkapje in de meeste regio’s niet verplicht als je gaat sporten, als je gaat zwemmen, als je gaat zonnen, als je op het strand of bij het zwembad ligt, als je op een terras zit en als je iets eet of drinkt.

Maar als je loopt, dus als je op staat van de tafel op een terras om naar het toilet te gaan of van de ligplaats op het strand of bij het zwembad naar de douche loopt of naar de bar dan is een mondkapje wel verplicht.

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »