Nederlandse Ambassade in Spanje.4


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 – 𝟮𝟵 𝗷𝘂𝗹𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟬, 𝟮𝟮:𝟬𝟬 𝘂𝘂𝗿

Een grote tv-kijker ben ik niet, op de nodige Netflix-kost, het nieuws en enkele praat prograMma´s na. Iedere ochtend, om 09:45 uur, hebben we met een aantal collega´s van de verschillende afdelingen van de ambassade ons eigen (besloten) praatprogramma; het zogenoemde persoverleg. Dat is het moment waarop we dagelijks bespreken wat er in de verschillende Spaanse, Nederlandse en internationale kranten staat geschreven over zaken die voor het werk op de ambassade relevant zijn. Zo weten wat er speelt en welke verschillende meningen daarover bestaan. Dat geeft richting voor het verdere werk van de ambassade.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Vanochtend stond een onderwerp centraal dat ons allemaal direct of indirect raakt: de economische schade door onder andere de moeilijkheden die de Spaanse toerismesector momenteel ondervindt. Die sector draagt voor bijna 15% bij aan het Spaanse bruto nationaal product en is goed voor een bijna even groot aandeel van de banen in Spanje. Dat aandeel is zo groot doordat jaarlijks bijna 85 miljoen (!) buitenlandse toeristen naar Spanje reizen. Het grootste deel van die toeristen is Brits of Duits. 

De laatste jaren kwamen er ook ruim 3,5 miljoen Nederlanders naar Spanje. Volgens berekeningen levert iedere (in ieder geval Britse) toerist € 995,- op voor de Spaanse toerismesector. De hoofdrekenaars (of zij met een rekenmachine) begrijpen dan ook direct dat het enorm veel geld kost als die toeristen wegblijven. Met de huidige ontwikkelingen op Covid-vlak verdampt eigenlijk ook de hoop op dat het Spaanse toeristenseizoen nog enigszins gered kon worden. Dat is heel slecht nieuws voor de ondernemers in deze sector, waaronder zich ook een fors aantal Nederlanders bevindt.

De kranten van vandaag stonden bol van de cijfers. Eén cijfer liet een grote indruk achter: 70.000. Dit is het aantal Spaanse huishoudens dat er in de afgelopen weken is bijgekomen waarin, als gevolg van de Coronacrisis, geen enkel lid van dat huishouden meer inkomen heeft. 70.000!

Ik ga nog even door met cijfers. We verwachtten het al: de toename van nieuwe Covid-besmettingen zet door. En de laatste cijfers liegen er niet om. Er zijn volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid in de afgelopen 7 dagen 13.116 besmettingen bijgekomen. De week daarvoor lag dat aantal op iets meer dan 10.000. U weet: we kunnen deze cijfers niet klakkeloos vergelijken met die van de cijfers van dit voorjaar: er wordt veel meer getest, onder de getesten zijn ook veel mensen die niet of nauwelijks symptomen hebben en er wordt meer vervolgonderzoek gedaan. Toch is er alle reden om de toename serieus te nemen. Er zijn flinke verschillen tussen de regio’s. De grootste zorgen betreffen op dit moment de regio´s Aragón, Catalonië en Navarra. Maar ook elders worden de maatregelen aangescherpt. Een belangrijk voorbeeld is Madrid. Dat was de enige regio op het Spaande vasteland waar nog geen algemene verplichting bestond om een mondkapje te dragen. De forse stijging van de afgelopen week maakt daaraan een einde: ook in Madrid is vanaf nu het mondkapje verplicht in de publieke ruimte, binnen en buiten. Ook als men de anderhalve meter regel in acht kan nemen. Er worden plafonds gesteld aan het aantal personen met wie afgesproken mag worden (maximaal 10 personen). Horecagelegenheden in de regio moeten vanaf 01:00 uur ´s nachts leeg zijn en bezoekers moeten hun legitimatiebewijs laten registreren om mogelijke nieuwe besmettingen te kunnen traceren. Slechts een beperkt aantal personen mag op een terras plaatsnemen. Deze maatregelen gaan in op donderdag 30 juli (morgen). U ziet het; er is veel onrust en beweging. Dat brengt mij op het volgende punt.

In de afgelopen dagen heeft een aantal landen beperkingen opgelegd aan reizigers die vanuit Spanje terugreizen. Zo hebben onder andere Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland quarantaineverplichtingen ingesteld. Vanuit Nederland, zoals u weet, geldt een dringend advies om twee weken in quarantaine te gaan als u vanuit een ´oranje´ gebied terugkomt (op dit moment Barcelona en haar randgemeenten, het gewest Segriá (Lleida en omgeving), en de gemeenten Figueres en Vilafant in de provincie Gerona). Er kwamen veel reacties en vragen op dit besluit. We begrijpen uiteraard heel goed dat een dergelijke aanpassing van het reisadvies verregaande gevolgen kan hebben voor mensen en bedrijven. Ik denk dat een korte uitleg over het ´waarom´ dan ook op z´n plaats is. Een wijziging van een reisadvies komt tot stand na afweging van diverse factoren, waarbij in relatie tot het reisadvies voor Spanje de belangrijkste is en blijft: de Nederlandse volksgezondheid. Ik ben geen epidemiologisch expert, maar bij het RIVM werken er een hoop. Wanneer het RIVM aangeeft dat reizen naar een bepaalde regio gezondheidsrisico´s met zich meebrengt, dan is het verstandig om maatregelen te treffen om die risico´s te beperken. Ook speelt mee dat sommige Spaanse gemeenten maatregelen treffen om verspreiding van het virus in te dammen die niet rijmen met (toeristisch) bezoek. Ook dan scherpt het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aan. Bekijk voor de zekerheid nog eens de post op de FB-pagina van de ambassade (https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/posts/3856152807733087?__tn__=K-R). Als u dan nog vragen heeft, kunt u die uiteraard altijd stellen. Wij beantwoorden deze zo goed als dat kan.

Het wordt een beetje een somber geheel zo, maar ik maak toch direct van de gelegenheid gebruik om nogmaals te onderstrepen dat de situatie veranderlijk is. Ik noemde zojuist al het toenemende aantal nieuwe Covid-besmettingen in de verschillende gebieden; in een aantal regio´s wordt gesproken over mogelijke (verdere) aanscherping van de geldende maatregelen. In het geval van Catalonië waarschuwde de regionale regering de Catalaanse bevolking eergisteren dat, mocht de situatie in de komende week niet verbeteren, een nieuwe lockdown kan worden ingevoerd. Dat is op zich niet nieuw, maar wel weer een herinnering dat een dergelijke stap tot de mogelijkheden behoort. Maar ook op andere plekken is de situatie onzeker: het kan de goede kant op gaan (veel mensen spannen zich daar enorm voor in), maar er is ook een serieuze kans dat de cijfers nog slechter worden. Het is goed om dit in uw achterhoofd te houden als u nog van plan bent een reis te ondernemen. Dus denk goed na of het in uw geval een goed idee is op reis te gaan. En als u gaat, bereid u goed voor, respecteer de (leef-)regels op uw bestemming, vermijd de drukte en volg goed het nieuws. En houd er rekening mee dat u ook weer terug moet: het kabinet heeft al de waarschuwing gegeven dat vakantiegangers een eigen verantwoordelijkheid hebben en de overheid geen repatriëring gaat organiseren.

Ik begon de update vandaag door met u te delen dat ik niet zo een tv-kijker ben. Maar ik onderschat zeker niet de rol van de televisie. Vandaar dat, toen ik eind vorige week door het ministerie gebeld werd of ik bij ‘Op1’ iets wilde vertellen over buitenlandse vakanties in de zomer 2020, ik geen ‘nee’ gezegd heb. Vandaar dat we maandag de auto gepakt hebben naar Nederland. Vanavond (woensdag om 22:20 uur) zit ik in de studio bij een echt praatprogramma. Ik hoop dat ik daar wat nuttigs kan vertellen. Morgen en overmorgen werk ik vanuit Nederland. En dan hoop ik vanaf komend weekend een paar weken vakantie te kunnen houden en – op veilige afstand – weer wat tijd met de familie te kunnen doorbrengen. Team Madrid draait door in zomerbezetting, nog even onder de directe leiding van Bartjan Wegter (die op 15 augustus het stokje overdraagt aan zijn opvolgster Marianne de Jong).

Het hele ambassadeteam wenst u een veilige en gezonde zomer toe. Waar u die ook doorbrengt.

Jan Versteeg

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Misschien ook interessant :


«   »