ZO KAN HET OOK…!


ZO KAN HET OOK…!

25 Dagen zonder besmettingen en hoogste hotelbezetting in Asturië

Asturië kan met recht een 'veilige bestemming' genoemd worden. De Noordwest-Spaanse regio heeft de laagste virus-incidentie van Spanje en kan zich samen met buur-regio Cantabrië bogen op de hoogste hotelbezetting van het land deze zomer.

 MONDKAPJES DRAGEN VERPLICHT. - Beleef-Spanje.nl

De virus-incidentie van de regio over de afgelopen 14 dagen ligt op 51,53. Dat niet alleen, ook tijdens de eerste virusgolf in maart en april was Asturië het beste jongetje van de klas en de eerste regio waar eind juni in twee weken tijd geen nieuwe besmettingen meer werden geregistreerd. Die goede prestaties worden onderschreven door de enquete van het Instituut voor de Verbetering van de Gezondheidszorg (IMAS). In juli werden er gedurende 25 dagen helemaal geen besmettingen geregistreerd. In diezelfde maand was de hotelbezetting er ook het hoogst. 

'Asturië is een voorbeeld geweest', was de slogan waarmee de regering, die wordt geleid door de socialist Adrían Barbón, Spanjaarden na vier maanden lockdown en de verschillende de-escalatiefases naar de regio wilde halen voor een veilige vakantie. 

Voor de toeristische sector in de groene regio met fraaie stranden en de natuurparken Picos de Europa, Ponga, Redes, Las Ubiñas la Mesa, Somiedo en Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias, verliepen de zomermaanden juli en augustus daarom veel beter dan verwacht. 

 

Verloop virus

Vanaf het begin van de pandemie zijn er 3.477 besmettingen geregistreerd in de regio. 2.194 mensen zijn genezen en 341 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In totaal werden 234.632 PCR-tests afgenomen, zo blijkt uit gegevens van het Ministerie van Gezondheidszorg van 3 september. Wat deed Asturië anders dan andere regio's?

Sleutelfactoren zijn, naast de geïsoleerde ligging vanwege bergketens op de grens met andere regio's, de eerstelijnszorg, het epidemiologische toezicht en de tracking, de hoeveelheid PCR-tests en de planning van de ziekenhuisinfrastructuur geweest. 'In Asturië zijn alle afdelingen op hetzelfde moment versterkt die versterkt moesten worden', legt Daniel López-Acuña uit, voormalig directeur Gezondheidszorg in Crisis van de WHO. 'Daarbij kan een zeer stevige houding van de autoriteiten om het bewustzijn en daarmee het draagvlak onder de bevolking te vergroten opgeteld worden'.

Booking.com

Diverse maatregelen werden in maart al genomen vóórdat de landelijke regering de Staat van Alarm afkondigde, zoals het sluiten van scholen, universiteiten en bepaalde (horeca)gelegenheden. Eveneens bleek het versterkte controlesysteem in ouderencentra en verpleeghuizen fundamenteel om de morbiditeit en mortaliteit te beperken in de meest verouderde regio van Spanje met 224,58 inwoners ouder dan 64 jaar op elke 100 inwoners onder de 16 jaar volgens INE.

'Bij de eerste uitbraken in verpleeghuizen hebben we massaal en snel gereageerd door alle residenten, personeelsleden en andere mensen in en rond die centra te testen om zo mogelijke gevallen te detecteren, te isoleren en nieuwe besmettingen te voorkomen', zegt López-Acuña.

Op het dieptepunt van de gezondheidscrisis voor Asturië werden eind maart dagelijks 106 gevallen geregistreerd. Toch is de ziekenhuisbezetting nooit boven de 60 procent uitgekomen, terwijl die bij een griepepidemie soms wel op 90 procent ligt, blijkt uit gegevens van het regionale ministerie van Gezondheidszorg. De twee noodhospitalen die zijn ingericht, hoefden nooit in gebruik te worden genomen. 

Veilige vakantiebestemming

Vier weken met amper nieuwe besmettingen tussen juni en juli droegen bij aan het feit dat Asturië een werkelijk 'veilige bestemming' werd voor met name Spanjaarden om hun vakantie te vieren. Zo ontstonden er lange rijen om het uitkijkpunt mirador del Fito te beklimmen, duizenden bezoekers die de meren van Covadonga kwamen bewonderen en duizenden per dag die flaneerden over de Paseo del Muro in Gijón. Er waren zelfs opstoppingen van mensen die per kajak de rivier Sella wilden bevaren vanuit Arriondas. 

'We zijn erg blij met de komst van zoveel toeristen in deze moeilijke tijd', bevestigt  Fernando Corral, vicevoorzitter van OTEA, de grootste vereniging van horeca en toerisme in de regio. 'Asturië is altijd in verband gebracht met natuur en duurzaamheid, met beschermde gebieden en landelijk toerisme in kleinschalige logies'. Dat veilige en rustige imago heeft veel mensen ertoe aangezet de regio te bezoeken.

Samen met Cantabrië had Asturië de hoogste hotelbezetting van Spanje in juli, de eerste volledige maand zonder mobiliteitsbeperkingen. Beide regio's bereikten 50 procent bezetting van hun capaciteit, terwijl het landelijk gemiddelde op 35,6 procent is blijven steken, volgens gegevens van INE.

Bron:  Inspanje.nl

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »