Normale rechters kunnen genomen maatregelen niet meer terug draaien


Normale rechters  kunnen regionale corona-maatregelen niet meer terug draaien in Spanje

Het kwam regelmatig voor de laatste maanden dat een rechter een door een gemeente van een stad of dorp of de autonome en/of regionale overheid de genomen corona-maatregelen terug draaide terwijl deze aangekondigde maatregelen er juist voor diende om de besmettingen tegen te gaan of af te remmen.

Hierdoor ontstonden vaak politieke problemen maar ook de bewoners wisten niet waar ze aan toe waren. Dat is vanaf nu afgelopen nu een overgrote meerderheid een nieuwe wet heeft aangenomen.

NORMALE RECHTERS  KUNNEN REGIONALE CORONA-MAATREGELEN NIET MEER TERUG DRAAIEN IN SPANJE

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven en corona-doden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Deze woensdag heeft men in het Spaanse Congres een wet aangenomen waardoor niet meer de ‘normale’ rechters de door autoriteiten genomen corona-maatregelen zoals het afsluiten van gebieden of het thuisisolement kunnen verbieden of terugdraaien. Vanaf nu moet dat gebeuren door de Regionale Hooggerechtshoven van de autonome regio’s (Tribunal Superior de Justicia de las Comunidades Autónomas) wat veel moeilijker is en langer duurt.

Het is de afgelopen zomer diverse keren voorgekomen dat rechters bepaalde door de regionale of lokale autoriteiten genomen corona-beslissingen terugdraaiden waardoor er veel verwarring ontstond bij de bevolking. Dat gebeurde bv. in Madrid, Valencia en Barcelona voor wat betreft het verbod op roken, sluiting van discotheken en het afsluiten van bepaalde regio’s of wijken.

Booking.com

Het Regionale Hooggerechtshof (Tribunal Superior de Justicia de las Comunidades Autónomas) is het hoogste gerechtshof binnen elke Spaanse Autonome Regio. Zij zijn onderverdeeld in vier kamers: burgerlijk, strafrechtelijk, administratief en sociaal.

Boven de regionale Hooggerechtshoven bevindt zich het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) wat het hoogste niveau is in het Spaanse rechtssysteem. Het is gevestigd in Madrid en de jurisdictie gaat over het hele Spaanse grondgebied en over alle juridische aangelegenheden.

Bron:  Spanje Vandaag

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »