Nederlandse Ambassade in Spanje.2


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

Ambassadeur Jan Versteeg

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 – 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀, 𝟮𝟵 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟬

Er zijn dagen dat we erg moeten zoeken naar materiaal voor de update. Vandaag is dat bepaald niet het geval. Er is veel te melden, zowel serieus als minder serieus nieuws. Dus ik hoop dat u voorbereid bent op een wat langere tekst.

Ik ga er even van uit dat u volledig op de hoogte bent van het Nederlandse nieuws. Het waterlelie verhaal waar ik op 3 september (lijkt lang geleden) over schreef, doet zich daar ook voor. Hopelijk zorgt de nieuwe set maatregelen plus wat voorzichtiger omgangsvormen ervoor dat de boel dit najaar niet vastloopt.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Spanje zat al eerder in de tweede golf dan Nederland. Op dit moment varieert de situatie fors tussen de verschillende regio’s. De meest recente cijfers, ook uitgesplitst naar regionaal niveau, vindt u hier: https://www.mscbs.gob.es/…/d…/Actualizacion_217_COVID-19.pdf. In de vierde kolom van de tabel op blz. 1 ziet u het aantal positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen, de meest gebruikte indicator voor de mate waarin het virus actief is in een bepaald gebied (het cijfer voor de laatste 7 dagen is minder betrouwbaar, omdat op zo’n korte termijn nog niet alle cijfers binnen zijn). Nu lijken de Comunidad Valenciana en de Canarische Eilanden er het minst slecht voor te staan, al is ook daar de strijd nog niet gestreden.

Op dit moment blijft het advies van het RIVM om heel Spanje ‘oranje’ te laten, dus alleen noodzakelijke reizen en 10 dagen quarantaine na terugkeer. Wij blijven de cijfers van de regio’s in de gaten houden en vragen Den Haag om op basis van die regionale cijfers iedere week kritisch te kijken of het reisadvies voor bepaalde regio’s kan worden versoepeld. Dat is niet alleen voor reizigers en overwinteraars van belang, maar zeker ook voor de vele (ook Nederlandse) ondernemers in Spanje die buitengewoon zware tijden doormaken en waarvoor het in sommige gevallen in de komende maanden erop of eronder zal zijn.

We krijgen de laatste weken vaak de vraag: kan ik nu naar Spanje reizen? We antwoorden dan steevast: u kent het reisadvies, maar het is een advies, de beslissing ligt uiteindelijk bij u. We benadrukken ook dat, mocht u toch gaan, er de nodige onzekerheden zijn. Komen er nieuwe maatregelen? Blijft de dekking van mijn reisverzekering van kracht? Wordt mijn vlucht niet geannuleerd? Dus, als u gaat, bereid u goed voor en volg het (nationale én lokale) nieuws. Voor een antwoord op een andere regelmatig gestelde vraag, namelijk ‘hoe zit het met mijn ziektekostenverzekering als ik in Spanje door COVID wordt getroffen?´, vonden we de volgende link: https://www.zorgwijzer.nl/…/dit-vergoedt-je-zorgverzekering….

In het document (blz. 4) via de link van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid hierboven ziet u de aantallen opnames in het ziekenhuis en op de IC’s (UCI), waarbij nog steeds grote verschillen tussen de regio’s zichtbaar zijn. In Madrid en La Rioja hebben veel ziekenhuizen alweer extra IC-bedden in gebruik moeten nemen en ‘routine’-operaties moeten uitstellen. Ik begreep van een arts in de regio Madrid dat men vooral bezorgd is dat er eind oktober, begin november weer een grote piek aankomt. In ieder geval heerst er nu ook op politiek niveau de overtuiging dat er snel steviger ingegrepen moet worden om erger te voorkomen. Dat ingrijpen wordt wel bemoeilijkt door de hoeveelheid politieke strijd die eromheen zit. Vandaag is een poging om nadere afspraken te maken met de regio’s mislukt. Er ligt een besluit op tafel om onder meer het verkeer van- en naar gemeenten met meer dan 100.000 inwoners met een zeer hoge besmettingsgraad (meer dan 500 per 100.000 inwoners per 14 dagen en nog een paar voorwaarden) fors te beperken, met uitzonderingen voor bijvoorbeeld werk en andere gespecificeerde noodzakelijke activiteiten. Ook zouden in die gemeenten speeltuinen dicht gaan en de maximale groepsgrootte verder beperkt worden. Op dit moment liggen alle gemeenten die aan die criteria voldoen in de regio Madrid. Zodra duidelijk is of het besluit echt van kracht wordt, zullen we de details opnemen in de ‘veelgestelde vragen’ op de Facebookpagina van de ambassade.

Tegelijkertijd blijven de regio’s, die in het Spaanse systeem verantwoordelijk zijn voor de volksgezondheid, hun eigen maatregelen nemen. Dus het blijft belangrijk om het plaatselijke nieuws te blijven volgen. In de post bovenaan de Facebookpagina van ‘Nederlandse Ambassade in Spanje’ vindt u een aantal handige links.

Nu in de lucht hangt dat er voor Madrid meer beperkingen aan zitten te komen, vragen mensen zich af of hun afspraak op de ambassade om bijvoorbeeld een reisdocument aan te vragen, nog wel door gaat. Hierover een paar dingen. Ten eerste: zolang het kan, blijft de ambassade open voor mensen met een afspraak. Ten tweede is het zeer waarschijnlijk dat als er een beperking op het verkeer van- en naar (delen van) Madrid komt, er dus een aantal uitzonderingen zal gelden, waaronder bezoek aan overheidsdiensten. Ten derde, zeker als u met eigen vervoer komt en zich beperkt tot het afgesproken bezoek aan de ambassade, dan zijn de risico’s niet groot. In het gebouw van de ambassade zijn goede veiligheidsmaatregelen genomen. Ten vierde, wel raden we u aan om alleen naar Madrid te reizen als het echt noodzakelijk is, en anders het bezoek uit te stellen. Het is belangrijk om in dat geval uw afspraak tijdig af te zeggen, want dan kunnen we uw plek aan iemand anders geven en zo de nog steeds bestaande wachtlijst inkorten. Ten vijfde: als u niet naar Madrid kunt reizen, maar u heeft dringend een document nodig, neem dan contact op met MAD-CA@minbuza.nl om te bespreken of er een oplossing kan worden gevonden.

Overigens kregen we uit Hilversum de vraag of we al een hoogbejaarde man met witte baard aan de balie hadden gehad om te informeren naar de regels voor reizen naar Nederland. We dachten even aan de gebruikelijke verwarde personen die zich af en toe bij de toren melden, maar toen viel het kwartje. We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat het jaarlijkse bezoek van deze Spaanse bisschop in het water valt. Overigens lees ik dat anderen al druk nadenken over hoe we Driekoningen (Reyes Magos, het Spaanse Sinterklaasfeest) en Carnaval moeten gaan vieren.

Over heiligen, vallen en water gesproken: volgens AEMET, het Spaanse KNMI, staat ons een stormachtig begin van oktober te wachten, het moment dat ook wel bekend staat als “el cordonazo de San Francisco”. Dat maakt een einde aan de aangename nazomer “el veranillo de San Miguel”. Volgens de Spaanse legende werd Sint Franciscus achterna gezeten door de duivel. De heilige verdreef de slechte gedachten door met het koord om zijn middel naar de lucht uit te halen waardoor een fikse storm met bliksem en onweer ontstond. Eind deze week wordt een Atlantische storm voorspeld. Een drastische weersomslag is het gevolg: storm (windstoten van meer dan 100 km per uur aan de Atlantische en Cantabrische kust), regen (in de bergen sneeuw), ruwe zeeën en voor de tijd van het jaar lage temperaturen. Hoewel sommigen lezers denken dat het doel van deze update is mensen bang te maken: dat probeer ik te vermijden, maar ik zou iedereen aanraden het weer goed in de gaten te houden. AEMET geeft vanaf vrijdag in 13 Autonome Regio’s code geel af: Andalucía, Aragón, Asturias, de Balearen, Cantabria, Castilla y León, Castilla la Mancha, Cataluña, Galicia, Madrid, Baskenland, La Rioja, La Comunidad Valenciana en Melilla. Ieder jaar worden aan de kust bij dit soort weersverschijnselen mensen door de hoge golven meegesleurd. Wees gewaarschuwd.

Zelf blijf ik in ieder geval binnen. Bij de vorige onweersstorm, twee weken geleden, liep ik nog even naar buiten om de stoelkussens te redden. Ik hoorde gemiauw en zag midden op het grasveld een heel klein poesje met ontstoken oogjes strompelen, dat door haar moeder in de steek was gelaten. Verder leek het beestje ook meer dood dan levend. Dus zaten we, ook vanwege het grote hart van mijn vrouw Bärbel, om twaalf uur ’s nachts bij de dierenarts (bleek ook een ‘urgencias’ te hebben!). Een dag later zagen we ook nog een zusje hulpeloos door de tuin te scharrelen. Einde van het verhaal: we hebben nu twee kittens, die vijf weken in de badkamer in quarantaine moeten met drie verschillende soorten medicijnen. Echt enorm lief, maar omdat we normaal gesproken veel op pad zijn en regelmatig verhuizen, vragen we ons wel af hoe het op de lange termijn moet. Dus als u in Madrid woont en nog een poes zoekt, over vier weken zijn ze helemaal gezond. En in de tussentijd ga ik niet meer met onweer de tuin in, anders kunnen we een ‘cattery’ beginnen. Ik wens u, ondanks alles, een gezellige avond.

Jan Versteeg

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Misschien ook interessant :


«   »