Nederlandse Ambassade in Spanje.3


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

Ambassadeur Jan Versteeg

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 – 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀, 8 oktober 𝟮𝟬𝟮𝟬

Toen we vorige week woensdag de update aan het afronden waren, kwam het nieuws binnen over de nieuwe maatregelen in Madrid waarover een politieke botsing was ontstaan. We gingen toen niet in detail, omdat we het voorgevoel hadden dat het nog verschillende kanten op kon gaan. Helaas is dat maar al te waar gebleken. Na enig geheen-en-weer werden de maatregelen (onder meer de verplichting om binnen de gemeente te blijven voor de inwoners van Madrid-stad en negen andere grote plaatsen in de regio) op vrijdagavond van kracht.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Maar er konden geen boetes worden uitgedeeld, omdat een deel van de maatregelen die de regio moest doorvoeren nog juridisch getoetst moeten worden door de rechter. Precies de belangrijkste maatregel, namelijk het inperken van de reisbewegingen is vandaag door de rechter ongeldig verklaard. De wettelijke basis hiervoor zou niet kloppen. Verwarring alom. Men studeert nu op een juridische oplossing. In de tussentijd wordt de Madrilenen zowel door de burgemeester, de regiopremier als de minister gevraagd om alsjeblieft de stad niet te verlaten.

De onduidelijkheid is extra nijpend omdat het komend weekend de ‘puente del Pilar’ (of ‘de la Hispanidad’) is, een van de populairste lange weekends van Spanje. Normaal gesproken trekken er dan vele miljoenen Madrilenen de stad uit, op weg naar de kust of naar het platteland. Degenen die in de stad blijven, hadden dan altijd nog het militaire defilé. Dat dat nu ook niet doorgaat is wel jammer voor de parachutisten, want die willen vast het onfortuinlijke moment van vorig jaar rechtzetten (https://www.elperiodico.com/.../paracaidist.../4697559.shtml). Voor de horeca in bijna heel het land is de ‘puente del Pilar’ min of meer de afsluiting van de zomer.

Booking.com

Dit jaar hadden veel uitbaters gehoopt de eerder opgelopen schade nog een beetje goed te maken. Dat is ook weer het dubbele in COVID-tijd: in regio’s als Valencia en Málaga zijn mensen vaak niet blij met al die Madrilenen die het virus mee kunnen brengen. Maar als ze niet komen, is het voor veel ondernemers een grote tegenvaller.

Toch lijkt er ook wat voorzichtig positief nieuws te zijn. Op veel plaatsen in Spanje lijkt het dagelijkse aantal positieve testen wat af te nemen. Dat zou zelfs in Madrid het geval zijn: er zijn nog steeds veel nieuwe gevallen, maar –volgens de officiële statistieken- minder dan in de voorgaande dagen. Voor een deel zal dat het gevolg zijn van de verschillende maatregelen, voor een andere deel komt het waarschijnlijk doordat mensen de ernst van de situatie inzien en voorzichtiger zijn geworden. Wilt u meer details weten over uw eigen regio, zie het overzicht van het ‘Ministerio de Sanidad’: https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_223_COVID-19.pdf en de regionale sites die ik op 16 september deelde. Om geen onduidelijkheid te laten bestaan: het reisadvies van Buitenlandse Zaken staat nog voor alle Spaanse regio’s op oranje (alleen noodzakelijke reizen). We blijven Den Haag voorzien van informatie over de ontwikkelingen in Spanje en over de regionale verschillen, in de hoop dat vroeger of later een versoepeling van het reisadvies voor bepaalde regio’s verantwoord wordt geacht.

Deze week presenteerde de Spaanse regering de plannen om de economische gevolgen van de pandemie op te vangen en de Spaanse economie structureel te versterken. Uiteraard zijn er veel verschillende meningen over wat er wel en niet nuttig is. Maar een ding is zeker: anders dan bij eerdere crises wordt er nu snel gereageerd. Er worden hele grote bedragen vrijgemaakt voor steunmaatregelen en investeringen, voor scholing, voor vergroening en digitalisering. Dat betekent dat er ook weer kansen ontstaan voor ondernemers.

Ondertussen zijn we ons er zeer van bewust dat, vooral in de delen van Spanje die voor een groot deel van het toerisme leven, veel mensen het op dit moment heel zwaar hebben. De Canarische eilanden zijn daarvan een voorbeeld. Heel veel mensen daar zien hun inkomsten opdrogen. Daarom is het hartverwarmend dat er mensen zijn die zich in inspannen om iets voor anderen te betekenen. Zo sprak ik gisteren met Ellen Mastenbroek, die ons liet weten dat haar Spaanse partner Toni een sociaal project is gestart op Noord-Tenerife. Ellen woont nog deels in Nederland, maar is van plan na haar pensioen over een paar jaar permanent op Tenerife te gaan wonen, waar zij een huisje heeft gekocht. Geraakt door de verhalen van velen in hun directe omgeving, wilden ze iets doen. Een goede vriend van het stel die na zijn pensioen een stukje grond wilde kopen om een moestuin te beginnen, maar door de Coronacrisis heeft moeten interen op zijn spaargeld, zag zijn droom in duigen vallen. Hoewel Ellen en Toni het ook niet breed hebben, vinden ze dat ze het met een dak boven het hoofd en brood op de plank goed hebben. Ze besloten van hun spaargeld een stuk grond te kopen in Las Lagunetas. Het is veel te groot voor één moestuin: 3.000 vierkante meter. Ze willen de grond graag ter beschikking stellen aan mensen in de regio Buenavista del Norte die het nodig hebben. Niet alleen om van de oogst te kunnen leven, maar ook omdat Toni, zelf een fervent hardloper, gelooft dat de buitenlucht en sporten in de buitenlucht goed is voor de geest.

Omdat de financiële sores mensen een hoop stress bezorgen, hoopt hij op het stuk grond ook hardloop- en sportfaciliteiten te kunnen bieden voor de mensen uit de omgeving. Ellen heeft laten weten dat zij op dit moment enorm geholpen zouden zijn met tuingereedschap of -benodigdheden, bouwmaterialen, fitness-apparaten, vrijwillige mankracht of een financiële donatie. Mocht u iets in de aanbieding hebben, of heeft u belangstelling om een stukje land te gebruiken, dan kunt u zich melden bij Ellen Mastenbroek via: e.j.m.mastenbroek@gmail.com. Ook hoor ik graag of er nog andere Nederlanders zijn met een mooi initiatief dat ik hier kan delen.

Bij het lezen van de regionale Spaanse kranten viel me op dat op de Canarische eilanden, in de regio Valencia en op andere plekken heel actief de aandacht wordt gevraagd voor de jaarlijkse griepvaccinatie voor onder meer ouderen, en mensen met chronische ziekten. Het doel is om een verdere overbelasting van de primaire zorg door een toestroom van grieppatiënten voorkomen. Daarnaast zou volgens de kranten een dubbele infectie, met zowel Influenzavirus als COVID, moeilijk te behandelen kunnen zijn. Mocht u een griepvaccinatie overwegen, doe dan navraag bij uw huisarts of het plaatselijke ‘centro de salud’.

In kattenland lijkt het ‘griepseizoen’ alweer achter de rug. Een van onze nieuwe gezinsleden wilde deze week vooral op schoot zitten of in haar mand. Nu ze weer beter is, kan ze wraak nemen op haar zusje, dat weinig begrip toonde voor haar tijdelijke lamlendigheid. Kortom, ze zijn nog samen en we raken –zoals een aantal van u al voorspelden- steeds meer aan ze gehecht. Prettige avond!

Jan Versteeg

 

P.S. Uit berichten onder de vorige update bleek er wat onduidelijkheid te zijn over hoe het zit met het aanvragen van een Spaans rijbewijs. Hoewel de ambassade geen rol heeft in het aanvragen van een Spaanse rijbewijs, vindt u via deze link een aantal tips: https://www.facebook.com/428694047145664/posts/4100436463304719/?extid=0&d=n

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »