Spanje, Kans op een nieuwe noodtoestand wordt steeds groter


Spanje, Kans op een nieuwe noodtoestand wordt steeds groter

Gisteren vrijdag 23 oktober sprak de Spaanse premier Pedro Sánchez in extra uitgezonden televisietoespraak waarin hij zijn zorgen uitte over de corona crisis en de inwoners van Spanje waarschuwde voor de tweede golf en dat de situatie steeds moeilijker wordt. De regering van premier Pedro Sánchez krijgt ook steeds meer druk van de verschillende autonome regio’s een aantal wil niet langer wachten om een nieuwe noodtoestand uit te roepen zodat man gelijktijdig een landelijke avondklok kan instellen.

coronavirus

Spanje heeft volgens de officiële corona-cijfers inmiddels 1.046.132 positief op corona geteste personen sinds de aanvang van de crisis maar zoals de premier zelf aangaf is het reële cijfer veel hoger en spreekt hij over meer dan 3 miljoen geïnfecteerden sinds de aanvang van de corona-crisis in Spanje.  

Na een deels mislukte bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden van de autonome regio’s over een eventueel af te kondigen noodtoestand om zo juridisch klaar te zijn voor een landelijke avondklok, zijn er diverse autonome regio’s die willen dat de Spaanse regering niet langer wacht en meteen een noodtoestand invoert.

Booking.com

Dat wordt o.a. gevraagd door de autonome regio’s Baskenland, Castilië en León, Extremadura, Catalonië, Asturië en de autonome stad Melilla. Met een noodtoestand (estado de alarma) heeft men een juridische ondersteuning om maatregelen te nemen zoals een avondklok (toque de queda) of andere maatregelen om de mobiliteit van burgers te beperken zoals een gemeentelijke of regionale lockdown (cierre perimetral). 

In Spanje zijn de regionale overheden van de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden bevoegd om corona-maatregelen te nemen die betrekking hebben op hun eigen autonome regio. Daardoor wordt het soms erg onoverzichtelijk en moet de centrale Spaanse regering overeenkomsten zien te vinden met 17 regionale overheden.

De eerste (en tot nu toe enigste) noodtoestand tijdens de pandemie werd dit jaar op 14 maart afgekondigd en werd daarna elke 15 dagen zes keer vernieuwd om uiteindelijk op 21 juni te eindigen.

Daarna kwam Spanje na een de-escalatieproces terecht in het zogenaamde nieuwe normaal of nieuwe normaliteit maar dat duurde niet lang.

Al snel steeg het aantal geïnfecteerde personen in de provincie Lerida in Catalonië en in de provincie Huesca in Aragón dankzij o.a. de seizoenswerkers (die in erbarmelijke omstandigheden leven en moeten werken om fruit te plukken) waarna deze autonome regio’s de eerste maatregelen moesten nemen. 

Daarna verspreidde het coronavirus zich verder over het land maar na de zomer steeg het aantal besmettingsgevallen en positief geteste personen snel in Catalonië, Madrid, Aragón, Navarra, La Rioja, Castilië en León en veel andere gebieden in Spanje. 

Nu worden er overal regionale maatregelen genomen, vinden er lockdowns plaats in steden, gebieden, provincies of hele regio’s zoals Navarra en La Rioja. Op andere plaatsen wordt de horeca gesloten en bedenkt men een soepele vorm van een avondklok, een middel om het aantal besmettingen af te remmen en waarmee de economie niet zo ernstig getroffen wordt. 

De vraag is echter hoe lang men door kan gaan met deze gedeeltelijke maatregelen die ogenschijnlijk niet of nauwelijks lijken te werken. Hoe land is men in staat te wachten met een volgende ‘estado de alarma’ die weliswaar voorlopig niet zo heftig zal zijn als die van maart maar wat toch weer een impact zal hebben op het sociale leven en de economie.

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »