Avondklok in Spanje

Gepubliceerd op 26 oktober 2020 om 12:30


Avondklok in Spanje

Avondklok in Spanje maar met verschillende tijden en uitzonderingen voor regio’s

Zoals ondertussen bij de meeste wel bekend is heeft Spanje sinds zondagavond 25 oktober een avondklok tot 9 november ingesteld en die zal zeer waarschijnlijk ook wel verlengd worden, de regering streeft zelfs naar een verlenging tot mei, het niet is toegestaan om tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens op straat te zijn en waarbij iedereen binnenshuis moet blijven. Dit is de algemene regel voor heel Spanje tijdens de nieuwe noodtoestand die ook op 25 oktober is ingegaan.

De verschillende autonome regio’s kunnen de tijdstippen wel aanpassen en daarom hier een kort overzicht.

AVONDKLOK IN SPANJE

In de televisietoespraak op zondag van premier Sánchez werd bekend dat de autonome overheden de avondklok mogen vervroegen of verlaten met één uur (dus 22 of 24 uur) en later of eerder eindigen (dus 5 of 7 uur). Enkele autonome regio’s wijken af van de standaard 23 tot 6 uur regel die landelijk is ingegaan.

De avondklok (toque de queda) in Spanje geldt sinds zondagavond 25 oktober tot tenminste 9 november met een of meerdere mogelijke verlengingen. Tussen 23 en 6 uur mag niemand op straat zijn en moet iedereen binnenshuis blijven maar er zijn enkele uitzonderingen:

  • Als je medicijnen, gezondheidsproducten en andere essentiële goederen moet kopen.
  • Als je naar ziekenhuizen, medische centra of soortgelijk moet gaan.
  • Als je naar het werk moet of om wettelijke verplichtingen buitenshuis moet zijn.
  • Als je naar de vaste woonplaats moet terugkeren als er sprake is van de hier genoemde uitzonderingen heeft.
  • Bijstand en zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare mensen.
  • Wegens overmacht of noodsituatie.
  • Elke andere activiteit van vergelijkbare aard naar behoren geaccrediteerd.
  • Tanken bij benzinestations indien dat nodig is voor het uitvoeren van de activiteiten zoals in de uitzonderingen beschreven.
Booking.com

Geen avondklok Canarische Eilanden

De autonome regio Canarische Eilanden heeft wel te maken met de noodtoestand maar niet met de avondklok. De eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben geen avondklok vanwege de goede epidemiologische gegevens.

 

Catalonië

In de autonome regio Catalonië heeft de regionale overheid zondag besloten om de avondklok met één uur te vervroegen naar 22 uur (in plaats van 23 uur) en tot 6 uur ‘s morgens.

 

Andalusië

In afwachting van de definitieve bevestiging op maandag heeft de regionale overheid in Andalusië besloten de avondklok te handhaven van 23 tot 6 uur.

Valencia regio

In de Valencia regio liep men voor op de beslissing van de regering om een noodtoestand af te kondigen en een avondklok in te stellen door reeds op zaterdag te beginnen met een regionale avondklok. Die gold toen en geldt nu nog steeds van 00 tot 6 uur, één uur later dus dan de standaard 23 uur.

 

Balearen

Op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera geldt de standaard avondklok van 23 tot 6 uur.

 

Murcia

In de Murcia regio handhaaft men de standaard avondklok tijden van 23 tot 6 uur.

 

Aragón

In de autonome regio Aragón handhaaft men de standaard avondklok tijden van 23 tot 6 uur.

Extremadura

In de autonome regio Extremadura heeft de regionale overheid besloten één uur later de avondklok in te laten gaan, dus in plaats van 23 uur is dat 00 tot 6 uur.

 

Madrid regio

In de Madrid regio had men reeds op zaterdag een speciale en aangepaste vorm van een avondklok ingesteld maar die komt te vervallen met de landelijke regl. In de Madrid regio inclusief de hoofdstad heeft men de standaard 23 uur echter wel één uur later geplaatst en geldt een avondklok van 00 tot 6 uur.

 

Castilië en León, Asturië, Cantabrië, Melilla

Net zoals in Catalonië hebben de regionale overheden van Castilië en León, Asturië, Cantabrië en Melilla besloten de avondklok met één uur te vervroegen, dus van 22 tot 6 uur (in plaats van 23 uur).

 

Galicië, Navarra, La Rioja, Castilla-La Mancha, Baskenland, Ceuta

In de autonome regio’s Galicië, Navarra, La Rioja, Castilla-La Mancha, Baskenland en Ceuta geldt de standaard landelijke avondklok tijd van 23 tot 6 uur.

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »