Is door Spanje rijden mogelijk?


Bestaat de mogelijkheid om naar en door Spanje te rijden?

Er worden veel veel vragen gesteld over de momentane toch vrij onoverzichtelijke situatie in Spanje tijdens de tweede corona golf. Het is moeilijk om daar overal antwoord op te geven,  er is veel info, omdat elke autonome regio zo zijn eigen maatregelen neemt. Er zijn tot heden 9 van de 17 autonome regio’s die een lockdown hebben afgekondigd en andere regio’s zullen zeker  volgen.

Bestaat de mogelijkheid om door Spanje te rijden?

Maar hoe zit dat met het reizen door Spanje en met name over de weg. Mag je naar Spanje door België en Frankrijk rijden, mag je de grens met Spanje over, mag je daarna door Spanje rijden …. allemaal vragen waar we proberen een antwoord op te zoeken gebaseerd op de informatie die wij vinden in de kranten, websites etc.

 

Frankrijk

Heel Frankrijk heeft opnieuw te maken met een lockdown maar zoals wij begrepen hebben mag men door het land reizen als men op weg is naar een ander land. De binnengrenzen van de Europese Unie zijn niet gesloten. In Frankrijk kunnen er wel meer politiecontroles zijn en je zult documenten bij je moeten hebben die aantonen dat je op weg bent naar een ander land.

Reizen door Frankrijk en België blijft dus mogelijk maar doe dit met zo min mogelijk tussenstops en altijd over de grote wegen.

Booking.com

Grens Frankrijk-Spanje

Zoals we eerder al schreven zijn de grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje nog gewoon open en dus mag je ook Spanje binnenrijden. Er is een kans dat er meer politiecontroles zijn bij de grensovergangen maar een verbod om het land binnen te komen is er niet.

 

De autonome regio’s Baskenland, Navarra en Aragon hebben een lockdown maar de grensovergangen met Frankrijk in deze regio’s zijn gewoon open. Catalonië heeft nog geen lockdown maar ook al zou dat gebeuren, de grenzen zullen dan met Frankrijk ook open blijven.

 

Door gesloten regio’s rijden

In artikel 6.3 van de staatscourant BOE die op zondag 25 oktober werd gepubliceerd toen de noodtoestand werd afgekondigd staat vermeld: ‘no estará sometida a restricción alguna la circulación en tránsito a través de los ámbitos territoriales en que resulten de aplicación las limitaciones previstas’. Met andere woorden, het is toegestaan door een autonome regio te rijden die een lockdown heeft, maar altijd als de aangrenzende regio’s geen lockdown hebben.

En bij dat laatste ligt theoretisch het probleem. Van Baskenland naar Navarra rijden zou in principe niet mogen want beide regio’s hebben een lockdown waardoor inkomend en uitgaand verkeer niet mogelijk is. Stel je wilt verder zoals van Baskenland via Navarra en Aragón naar Catalonië dan rij je door drie regio’s met een lockdown maar je eindbestemming is een gebied zonder lockdown dus dat zou mogen. Wil je via Catalonië naar de Valencia regio rijden dan zou dat ook mogelijk zijn want beide regio’s hebben (nog) geen lockdown. 

Maar stel je wilt van of via de Valencia regio en Murcia naar Andalusië rijden dan zou dat theoretisch niet mogen omdat zowel Murcia als Andalusië een lockdown hebben. Het idee is om inkomend en uitgaand verkeer tegen te gaan met een lockdown dus dat geldt zeker voor toeristisch verkeer voor iedereen (zowel de Spaanse als de buitenlandse vakantiegangers).

Je moet er rekening mee houden dat het rijden in Spanje aan restricties is verbonden wat dus betekent dat je niet zomaar door Spanje mag en kunt rijden. Een normale vakantie of verblijf in de vakantiewoning zal moeilijk zijn omdat je de regio niet binnen kunt en mag komen.

Bij artikel 6.1.d van de BOE staat: ‘Retorno al lugar de residencia habitual o familiar’ wat betekent ‘Terugkeer naar de gewone (vaste) woonplaats of gezinsverblijf’ en daar vallen vakantiewoningen niet onder.

 

Avondklok

Tussen 23 en 6 uur (of tussen 22 en 6 uur of 00 en 6 uur, afhankelijk van de autonome regio LEES HIER) is het voor niemand toegestaan om buitenshuis te zijn, dus ook niet in de auto op de weg. In principe en volgens de regels geldt dat ook voor als je op doorreis bent, tussen 23 en 6 uur mag dat niet en kun je door de politie tegen worden gehouden.

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »