Verlenging Noodtoestand tot 9 mei aangenomen


Verlenging Noodtoestand tot 9 mei aangenomen

Verlenging noodtoestand, tot 9 mei is door het Spaanse parlement aangenomen

Het wetsvoorstel van de regering om de noodtoestand te verlengen tot de 9 mei 2021 is  met 194 stemmen voor, 103 onthoudingen en 53 stemmen tegen is in het Spaanse parlement aangenomen.

Alleen de extreemrechtse partij VOX en Foro Asturias waren tegen een verlenging. Daarmee is de ‘estado de alarma’ aangenomen. Voor verlenging stemden de 194 parlementaires van de PSOE, Unidas-Podemos, ERC, Ciudadanos, PNV en PDeCat en dat was eigenlijk al genoeg omdat de regering minimaal 176 zetels nodig had.

Verlenging Noodtoestand tot 9 mei aangenomen

Uiteindelijk heeft de PP partij zich onthouden van stemmen (dus niet voor en niet tegen), datzelfde geldt ook voor JxCat en EH-Bildu samen goed voor 103 zetels. De VOX-partij stemde samen met Foro Asturias tegen wat gelijk staat aan 53 zetels.

Booking.com

Het oorspronkelijke plan van de regering was om zonder parlementaire controle de noodtoestand tot 9 mei 2021 door te laten gaan maar daar is een verandering ingekomen. Zo zal de regering-Sánchez elke twee maanden in het parlement verschijnen om tekst en uitleg te geven over de corona-crisis en wordt op 9 maart de noodtoestand gecontroleerd en eventueel opgeheven als de situatie dan beter is.

 

Op zondag 25 oktober werd diezelfde avond nog de noodtoestand (estado de alarma) afgekondigd voor een periode van twee weken tot 9 november. Premier Pedro Sánchez maakte toen al bekend dat zijn regering de noodtoestand tot 9 mei 2021 wilde voortzetten.  

Tijdens deze nieuwe noodtoestand kunnen de regionale overheden in de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden (Ceuta en Melilla) speciale juridisch onderbouwde corona-maatregelen nemen waaronder de avondklok aanpassen en eventueel een gemeentelijke of regionale lockdown, iets wat ook gebeurd is.

 

De avondklok geldt voor heel Spanje tot 9 november waarna de regionale overheden kunnen bepalen of ze doorgaan met een regionale avondklok of niet. Over het algemeen mag niemand tussen 23 en 6 uur de straat op al zijn er ook regio’s waar dat 22-6 uur of 00-6 uur is.

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »