Nog geen thuisblijf plicht in Spanje


Nog geen thuisblijf plicht in Spanje

Spaanse Minister neemt nog geen beslissing over thuisblijf plicht in Spanje

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag geen beslissing genomen over thuisblijf plicht in Spanje na overleg met de 17 regionale overheden over de corona-maatregelen. Dat was woensdag het resultaat van een videoconferentie tussen de minister van Volksgezondheid Salvador Illa en de regionale overheden Het Ministerie wil nog 2 á 4 weken wachten voordat er een beslissing wordt genomen over een mogelijke thuisblijf plicht in heel Spanje.

Verlenging Noodtoestand tot 9 mei aangenomen

Er wordt in de Spaanse pers veel gesproken over een thusiblijfplicht (confinamiento domiciliario) om het aantal corona-besmettingen terug te dringen maar meer nog om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Maar tijdens de bijeenkomst op woensdag is duidelijk geworden dat het merendeel van de regionale overheden het eens is met de minister van Volksgezondheid om nog te wachten voordat men de vergaande beslissing neemt.

Booking.com

De afgelopen dagen zijn er diverse regionale overheden geweest die de thuisblijfplicht gemeld hebben waaronder Asturië die deze corona-maatregel ook officieel heeft aangevraagd aan het Ministerie maar wat niet werd goedgekeurd. Ook Andalusië, Castilië en León, Catalonië, Baskenland, Ceuta en Melilla hebben het over een thuisblijfplicht gehad.

De meeste regionale overheden (er zijn er 17 in Spanje) van de autonome regio’s voelen niets voor een thuisblijfplicht en zij willen er alles aan doen om dat te voorkomen. Experts zeggen echter dat het wellicht wel beter is om iedereen gedurende een korte periode van twee weken een plicht te geven om binnenshuis te blijven.

Om een thuisblijf plicht af te kondigen moet de huidige noodtoestand (estado de alarma) die op zondag 25 oktober werd afgekondigd echter aangepast worden omdat dit niet in de tekst is opgenomen.

Minister Illa wil nog zeker twee tot drie weken wachten om te evalueren of de nu genomen maatregelen waaronder de regionale, provinciale en lokale lockdowns, de avondklok (toque de queda) en de sluiting van de horeca effect hebben op het aantal besmettingsgevallen.

Voorlopig lijkt het er dus op dat er geen thuisblijfplicht zal komen in Spanje maar dat neemt niet weg dat deze vergaande mogelijkheid nog steeds op tafel ligt bij het Ministerie van Volksgezondheid.

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »