Nederlandse Ambassade in Spanje.4


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

Ambassadeur Jan Versteeg

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀 – 𝟱 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟬

In november 1803 vertrok vanuit La Coruña een expeditie om korte metten te maken met een viruspandemie in de Spaanse koloniën. Een gedurfde en succesvolle onderneming waar Spanje in de huidige sombere tijden inspiratie uit put. Maar voordat ik daarover voor de liefhebbers wat zaken deel (die ik ook zelf net geleerd heb), eerst naar de actualiteit.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Het zal niemand ontgaan zijn dat premier Rutte afgelopen dinsdag een aantal nieuwe maatregelen heeft aangekondigd, waaronder een dringende oproep om tot in ieder geval half januari geen vakantiereizen naar het buitenland te plannen.

In mijn vorige update vindt u een link naar het OMT-advies waarin de argumenten daarvoor staan. Het is natuurlijk buitengewoon jammer dat de situatie nu zo ernstig is dat deze maatregel moest worden genomen, juist nu het reisadvies voor de Canarische Eilanden weer op ‘geel’ was komen te staan.

Booking.com

Ik kan me voorstellen dat u zich afvraagt hoe het kan dat voor de eilanden nog ‘geel’ geldt, terwijl er een algemene oproep is geen vakantiereizen te maken. De verklaring daarvoor is dat de reisadviezen primair gaan over de situatie ter plekke.

Buitenlandse Zaken wil eerlijk en gedetailleerd blijven informeren over de specifieke omstandigheden in landen en regio’s. Bijvoorbeeld omdat mensen die een noodzakelijke reis ondernemen moeten weten waar ze aan toe zijn. In de gebieden die nog geel zijn is de epidemie beter onder controle dan in Nederland en er gelden geen inreisbeperkingen.

Maar de klemmende oproep aan Nederlanders blijft: ga de komende maanden niet op vakantie.

 

Dat maakt de informatie over de verplichte COVID-test voor de Islas Canarias voor veel minder mensen relevant. Toch even kort de feiten op een rij. Vanaf 14/11 is negatieve test vereist, ook voor reizigers vanaf het Spaanse vasteland. Het mag ook een antigeen test zijn, maximaal 72 uur oud bij aankomst. Bij de accommodaties moet u een certificaat laten zien: op papier of digitaal. Kinderen onder de 6 zijn vrijgesteld. Van reeds op de Canarias aanwezige niet-residenten wordt geen test gevraagd; wel moeten zij kunnen aantonen al 15 dagen op de Canarias te zijn (via bv reisbescheiden), en uiteraard geen covid-symptomen te hebben. Voor residenten geldt hetzelfde.

In de rest van Spanje is het beeld nog steeds gemengd. Op de vandaag weer geactualiseerde ECDC-kaart (https://www.ecdc.europa.eu/.../weekly-maps-coordinated...) staan alle regio’s op ‘rood’. Volgens de officiële cijfers (https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_244_COVID-19.pdf) is de sterke stijging van de afgelopen 2-3 weken gelukkig weer aan het afnemen.

Maar de cijfers zijn nog hoog en op veel plekken is er een zware belasting van de zorg (zie blz. 3 in de laatstgenoemde link). De hoofdstad, tot voor kort dé brandhaard, zit nu onder het Spaanse gemiddelde. Wel valt er nog een hele weg af te leggen voordat Madrid kan beginnen aan de terugkeer naar de normale situatie. Verder is het verloop in de regio’s heel verschillend.

Er zijn regio’s die stabiele middenmoters blijven, er zijn er die nog steeds heel hoog, of onveranderd laag zitten. In Andalusië zijn de aantallen flink opgelopen. Galicië, Comunidad Valenciana en de Balearen ontkwamen niet aan een toename, maar zitten nog steeds onder het gemiddelde.

Maar er zijn ook regio’s die in het begin heel weinig gevallen hadden, maar onlangs een snelle stijging voor de kiezen kregen. Asturias, bijvoorbeeld, zag de bezetting van de ziekenhuizen zo snel stijgen dat ze met de nationale regering zijn gaan praten over een echte lockdown (thuisblijven). De regering hield dat overigens vooralsnog tegen.

Niet veel mensen durven zich aan voorspellingen te wagen. De Spaanse regering hoopt dat de regio’s met de huidige maatregelen de cijfers weer naar beneden krijgen. En om de economie niet totaal onderuit te halen, is de regering terughoudend met zware maatregelen zoals een volledige ‘lockdown’ (verplichting om thuis te blijven, behalve voor boodschappen en essentiële beroepen). Minister Illa (Volksgezondheid) wil eerst afwachten wat het effect van de huidige maatregelen is. Binnen enkele weken zal er meer duidelijkheid komen.

U weet, op dit moment zijn er niet alleen belangrijke verschillen in de cijfers, maar ook in de maatregelen van de regio’s. In het algemeen kunnen we stellen dat verkeer tussen de regio’s niet mogelijk is, tenzij er een geldige reden is. Doorreis op weg naar uw permanente woonplek is zo’n geldige reden. We begrijpen dat de mensen die de afgelopen weken hebben besloten terug naar Nederland te gaan, dat zonder problemen hebben kunnen doen. Denk aan het doorreisformulier voor Frankrijk. Voor meer informatie, zie de post bovenaan de Facebookpagina van ‘Nederlandse Ambassade in Spanje’. We proberen die ‘up to date’ te houden, maar houd er rekening mee dat de situatie erg beweeglijk is.

Dan, voor de nog niet uitgeputte lezers, dat verhaal over die ‘pokkenexpeditie’ van 1803. Ik struikelde erover omdat in Madrid binnen vier maanden een groot hospitaal voor infectieziekten uit de grond is gestampt (waarbij er nog wel wat hoofdbrekens zijn over de personele bezetting en andere ‘details’). Dat kreeg de naam Hospital Enfermera Zendal. Toen ben ik de naam van die verpleegster gaan opzoeken. En zij bleek een hoofdpersoon bij die expeditie te zijn.

Rond 1800 maakten de pokken geregeld honderdduizenden slachtoffers. Er was overigens een sterk vermoeden dat het verantwoordelijke virus uit China kwam, in het Spaanse geval via de Filipijnen. Koning Carlos IV (u kent hem misschien van de Goya-schilderijen) verloor een dochter aan de pokken. Toen er weer grote uitbraken waren in de koloniën, besloot de koning, als een soort negentiende-eeuwse Bill Gates, tot de ‘Real Expedición Filantrópica de la Vacuna’, de koninklijke liefdadige vaccinatie-expeditie.

Enkele jaren eerder was in Engeland uitgevonden dat door mensen met het relatief onschuldige koeienpokken virus te besmetten, ze immuun werden tegen de (mensen-)pokken. In ’vacuna’, het Spaanse woord voor vaccin, zit daarom nog een spoortje koe. De leider van de Spaanse expeditie, legerarts Balmis uit Alicante, stond voor het vraagstuk hoe hij het vaccin levend hield gedurende de lange reis Spanje – Canarische Eilanden – Caraïben - Zuid- en Midden-Amerika - Filipijnen. De oplossing: er werden 22 weeskinderen mee aan boord genomen, die volgens een soort estafettemodel het virus de oceaan overbrachten. Eerst werden er twee besmet. Zodra die blaasjes op hun huid hadden, werd daar de vloeistof uitgehaald, en daarmee werden de twee volgende weesjes ingespoten, et cetera. In de havenplaatsen die de expeditie aandeed, stonden dan weer groepen kinderen klaar die het virus in hun lijf mee moesten nemen naar andere delen van de bezochte kolonie, zodat daar uit hun zweertjes het ‘vaccin’ kon worden afgetapt. Op deze manier werden 250.000 mensen ingeënt en werd de sterfte door pokken spectaculair verminderd. De weeskinderen kregen mooie kleren, goed eten en drie prachtige zakdoeken. Dat zouden we gelukkig nu niet meer zo doen.

De verzorgster van de kinderen was zuster Zendal uit Galicië. Zij zou uiteindelijk in de stad Puebla in Mexico achterblijven om haar goede werken voort te zetten. Ze wordt wel gezien als de eerste internationaal werkende verpleegster. En nu prijkt haar naam op dat hospitaal in Madrid. Overigens is dokter Balmis de afgelopen maanden ook al voorbij gekomen. Hij gaf zijn naam aan de ‘Operatie Balmis’, de inspanning die het Spaanse leger dit voorjaar verrichte om de COVID-bestrijding te ondersteunen. Zo geven zuster Zendal en dokter Balmis twee eeuwen later de Spanjaarden hoop dat de mensheid uiteindelijk ook COVID19 eronder zal krijgen.

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »