Bars en restaurants in Catalonië a.s maandag weer open


Bars en restaurants in Catalonië a.s maandag weer open

BARCELONA - aanstaande maandag 23 november gaat het sociale en economische leven in Catalonië voorzichtig weer van start. De komende twee maanden, als de epidemiologische cijfers het toelaten, worden de vier de-escalatiefasen van veertien dagen worden doorlopen.

bares y restaurantes cerrados

FOTO:FREEPIK

In de eerste fase die aanstaande maandag van start gaat mogen terrassen van bars en restaurants weer open met maximaal vier mensen per tafel die op minimaal twee meter afstand van elkaar zitten. Op dezelfde voorwaarden mogen ook de binnenruimten weer vanaf 6:00 uur ’s ochtends tot 21:30 uur ’s avonds gebruikt worden, voor maximaal 30 procent van de normale maximale bezetting en alleen als er voor goede ventilatie wordt gezorgd. 

De gang van zaken binnen het onderwijs blijft ongewijzigd, namelijk dat leerlingen in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs naar school gaan, bovenbouwleerlingen en studenten aan de universiteit behouden hun afstandsonderwijs. Gymlessen mogen zowel buiten als binnen weer plaatsvinden met maximaal zes leerlingen en ook alle buitenschoolse activiteiten mogen weer doorgaan, ook met maximaal zes leerlingen. 

Booking.com

Cultuur en sport

Ook het culturele leven wordt langzaam hervat met het opengaan van bioscopen, theaters, auditoria en concertzalen met een maximale bezetting van 50 procent en met een maximum van 500 personen. Musea, bibliotheken en expositieruimten blijven open, met een maximale bezetting die varieert tussen de 30 en 50 procent. 

Alle buitensport faciliteiten gaan weer open met een maximale bezetting van 50 procent. Voor alle indoor faciliteiten geldt een maximum van 30 procent, met toegang alleen op afspraak en de kleedkamers (met uitzondering van zwembaden) blijven gesloten. 

Voor winkels met een vloeroppervlak van minder dan 800 vierkante meter geldt een maximale bezetting van 30 procent. Winkelcentra blijven gesloten, met uitzondering van winkels voor de primaire levensbehoeften en de winkels die ook direct vanaf de straat toegankelijk zijn. 

 

Sociale leven

Recreatieve instellingen zoals binnenspeelplaatsen, sociale ontmoetingsplaatsen voor ouderen en speelhallen blijven gesloten. Religieuze bijeenkomsten en bruiloften mogen plaatsvinden met een maximale bezetting van 30 procent. Voor het ontvangen van bezoek thuis blijft het maximum van zes personen gelden. In de weekenden blijft de perimetrale lockdown van kracht, evenals de avondklok van 22:00 uur ’s avonds tot 6:00 uur ’s ochtends. 

Fase twee

Als de situatie dat toelaat, gaat op maandag 7 december fase 2 van start. Vanaf dan is de maximale bezetting voor winkels, bars en restaurants 50 procent en mogen ook de winkelcentra hun deuren weer openen met een maximale bezetting van 30 procent. De maximale bezetting voor bioscopen, theaters, auditoria en concertzalen wordt verhoogd naar 70 procent. 

De gemeentelijke perimetrale lockdown wordt opgeheven, de regionale perimetrale lockdown blijft gehandhaafd. 

 

Fase 3

Vanaf maandag 21 december wordt de groepsgrootte voor sociale activiteiten verhoogd naar tien personen. In de weekenden gelden geen enkele reisrestricties meer, maar de avondklok tussen 22:00 uur en 6:00 uur blijft gehandhaafd. 

Voor buitensportfaciliteiten geldt nu een maximale capaciteit van 70 procent, binnen is dat vanaf 21 december 50 procent. Ook voor religieuze bijeenkomsten en bruiloften geldt nu een maximale bezetting van 50 procent. 

 

Fase 4

Als de coronacijfers dat toelaten, gaat op 4 januari 2021 fase 4 in. Alle leerlingen van het middelbare onderwijs en studenten van de universiteiten mogen weer fysiek naar de les. Alle buitenschoolse activiteiten mogen weer worden hervat en alle competitiesporten gaan weer van start.  

Vicepresident van Catalonië Pere Aragonès heeft laten weten dat het voornoemde plan uitdrukkelijk niet vergeleken kan worden met de de-escalatiefasen van het afgelopen voorjaar. Het plan moet niet leiden naar het ‘nieuwe normaal’, maar het gaat om een geleidelijke hervatting van de economische en sociale activiteiten.

Dankzij de getroffen maatregelen, laat Aragonès nog weten, is een overbelasting van het zorgsysteem bespaard gebleven en zijn in een paar weken tijd de coronacijfers gedaald van 6000 naar 2000 nieuwe gevallen per dag. De doelstelling om maximaal 300 covid-patiënten op de IC’s te hebben in de regio is nog niet behaald, dat zijn er namelijk nog 553, maar Aragonès verwacht dat dit aantal in de komende dagen aanzienlijk zal afnemen. 

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«