Groenlicht van het congres voor meer camperparkeerplaatsen

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 07:54


Groenlicht van het Spaanse congres voor meer camperparkeerplaatsen

Het Spaanse Congres heeft groen licht gegeven voor meer camperparkeerplaatsen

De afgelopen week heeft het Spaanse congres een zogenaamd ‘Proposición no de ley’ aangenomen om aan de creatie van speciale camperparkeerplaatsen in Spanje meer aandacht te geven. Deze goedgekeurde ‘Proposición no de ley’ is een niet-wettelijke voorstel maar heeft niet het karakter van een wet dat door de Socialistische PSOE als alternatief naar het congres werd gebracht de PP en VOX onthielden zich van stemden.

GROENLICHT VAN HET SPAANSE CONGRES VOOR MEER CAMPERPARKEERPLAATSEN

Volgens het document dat HIER te downloaden is (PDF) zijn er in Spanje op dit moment circa 950 speciale camper parkeer- en overnachtingsplaatsen te vinden, een aantal dat de laatste jaren snel stijgend is en waar geen duidelijke wetgevende regelgeving voor bestaat.

In hetzelfde document is te lezen dat het campertoerisme in andere Europese landen al langer bestaat maar dat dit in Spanje de laatste jaren steeds populairder wordt met inmiddels meer dan 70.000 campers geregistreerd. De corona-crisis heeft daarnaast het campertoerisme een extra stimulans gegeven en dit jaar zijn er tot nu een recordaantal campers gekocht in Spanje.

Booking.com

Het congres wil met het niet-wettelijke voorstel een aantal aandachtspunten op tafel leggen om samen met gemeenten en regionale overheden te zoeken naar en het promoveren van speciale camperparkeerplaatsen zowel bij reeds bestaande campings en in de natuur daar waar dat mogelijk is.

Het tweede aandachtspunt is om een studie uit te voeren om de regelgeving met betrekking tot de mobiliteit van campers te analyseren. De resultaten dienen dan als ondersteuning voor de besluitvorming van de gemeenten en hun regelgeving en verordeningen.

Weinig

Ondanks dat het aantal camperplaatsen de afgelopen tien jaar met 400% is gestegen van 183 naar 950 camperplaatsen, is dat aantal volgens de Caravaning sector in Spanje nog lang niet genoeg. Want zo zegt de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (Aseicar) in Spanje is dit aantal vele malen lager dan de 6.000 in Duitsland of Frankrijk en de 2.000 in Nederland.

 

Ongelijk verdeeld

In Spanje zijn daarnaast grote contrasten te vinden wat betreft de aantallen camperplaatsen. Zo zijn er meer dan 100 te vinden in Galicië, rond de 90 in Catalonië of 80 in Castilië en León. Maar in de regio Madrid zijn er slechts 8 te vinden waarbij de hoofdstad van Spanje Madrid geen enkele camperplaats heeft.

Maar Madrid is zeker niet de enige grote stad zonder camperplaatsen want andere grote steden zijn ook niet goed voorbereid op de camper toeristen. Recent hebben de steden Córdoba, San Sebastián, Logroño, Pamplona en Alicante camperplaatsen in of nabij de stadscentra geopend waar het het gedurende maximaal 72 uur is toegestaan te overnachten.

Voorzieningen

De kosten van deze veilige parkings met overnachtingsmogelijkheden liggen tussen de 10 en 15 euro, bedragen die bij particuliere verhuurders hoger kunnen zijn. Voor dat geld staat men echter wel op een veilige plaats, heeft men water en elektriciteitsvoorzieningen en is het mogelijk om de toiletten te legen. Daarnaast zijn er ook camperplaatsen die wifi aanbieden en douche- en wasmogelijkheden.

 

Volgens Aseicar is men er bij veel kleinere gemeenten in Spanje achter gekomen dat de camper toeristen 100 euro of meer per dag uitgeven in winkels, bars, restaurants, apotheken en tankstations. Daarom worden juist daar steeds vaker camperplaatsen aangelegd.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »