Camino de Santiago en het Heilig Jaar 2021

Gepubliceerd op 1 januari 2021 om 10:12


Camino de Santiago en het Heilig Jaar 2021

Camino de Santiago viert dit jaar het 'Año Xacobeo', het Heilig Jaar

In 2021 vieren we de Xacobeo, het jaar waarin al die pelgrims die het graf van de apostel in de kathedraal van Santiago de Compostela bezoeken, de volledige aflaat of de vergeving van al hun zonden zullen ontvangen. Slechts vijf steden in de wereld hebben deze macht: Compostela, Rome, Jeruzalem, Santo Toribio en Caravaca de la Cruz.

DE PROVINCIE SORIA

Foto: Wikipedia

Sinds wanneer wordt de Xacobeo gevierd?

De Xacobeo, ook wel bekend als het Heilig Jaar, Jubileumjaar, Jacobean Jaar of Jacobean Jaar verwijst naar een stier die in 1122 door paus Calixto II aan de stad Santiago de Compostela werd toegekend , samenvallend met de laatste steenlegging van de kathedraal. In die bul stelde de paus vast dat in die jaren waarin het feest van de apostel Santiago (25 juli) op ​​zondag samenviel, al die gelovigen die de kathedraal bezochten, vrijgesteld zouden worden van hun zonden, wat bekend staat als Jubeljaar of Xacobeo.

Booking.com

Het eerste jaar waarin de Xacobeo werd gevierd, was in 1126 en sindsdien zijn duizenden pelgrims naar de apostel gekomen bij hun 119 gelegenheden elk jubeljaar om vergeving te vragen door toegang te krijgen tot de Heilige Deur, die alleen samenvalt met het Heilig Jaar.

Op 31 december slaat de aartsbisschop van Santiago driemaal met een zilveren hamer op de muur die de heilige deur, La Puerta Santa (Porta Sancta) bedekt, waarna het muurtje instort en het Heilig Jaar 2021 begint.

 

Xacobeo 2021

In 2021 wordt  het Xacobeo-jaar voor de 120ste keer gevierd.

 

Om de Xacobeo te ontvangen, is het noodzakelijk:

  • Om het graf van de apostel te bezoeken
  • Te bidden
  • 15 dagen voor of na een bezoek aan de kathedraal het Sacrament van de verzoening (biechten) en de eucharistie te ontvangen (de Heilige Communie),
  • De mis bij te wonen in de kathedraal van Santiago.

 

Gedurende dit jaar vinden er veel religieuze en culturele evenementen plaats, zoals concerten, tentoonstellingen, lezingen, conferenties of congressen over verschillende onderwerpen.

De verschillende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, die ook wel Sint Jacobsroute  wordt genoemd, in het Spaans Camino de Santiagos de Jacobijnse route naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostella in Spanje.

De belangrijkste route (hoofdroute) door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden PamplonaEstellaLogroñoBurgosLeónAstorga en Ponferrada.

Er zijn ook enige andere secundaire routes van de Pyreneeën naar Santiago. Vanaf alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje, met uitzondering van de Portugese route die uiteraard Frankrijk niet aandoet. De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als excentrische spin.

 

Geschiedenis

De Camino Francés in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent. De traditie van de bedevaart naar St.Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, nadat volgens de legende in 814 zijn graf in Compostella gevonden was.

Santiago de Compostella kon in de elfde eeuw niet alleen zo'n belangrijke bedevaartsplaats worden vanwege de wonderbaarlijke verhalen over de apostel Jakobus, maar ook omdat de Abdij van Cluny in de elfde eeuw de godsvredebeweging ging stimuleren die erop gericht was in West-Europa een grotere veiligheid te bewerkstelligen. Deze eerste kerkelijke vredesbeweging stimuleerde niet alleen giften aan kerken en kloosters, maar ook de bedevaarten naar Santiago en daarmee de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen. Tot in Spanje is daardoor de invloed van de architectuur van Cluny merkbaar. De betekenis van Cluny en de pelgrimages naar Santiago voor de reconquista tegen het islamitische Marokkaanse rijk in Zuid-Spanje is overigens beperkt. Verhalen over de heilige Jakobus en de strijd tegen de Moren dateren op zijn vroegst uit het einde van de elfde eeuw, toen de grote trek al op gang gekomen was. De enkele afbeeldingen van Matamoros (de Morendoder), zoals te zien zijn in de kathedraal van Burgos dateren zelfs pas uit de 16e en 17e eeuw.

De pelgrimshandleiding in het vijfde boek van de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw noemt voor Frankrijk vier verschillende pelgrimsroutes. Deze beginnen respectievelijk in ToursVézelayLe Puy en Saint-Gilles-du-Gard, bij Arles. De eerste drie komen samen in Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën, de route vanuit Arles komt via de Somportpas Spanje binnen, loopt via Jaca en komt bij Puente la Reina bij de andere routes vanuit Frankrijk.

Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. De Franse routes maken sinds 1998 deel uit van deze lijst.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »