Groot ophef over racistisch filmpje Reyes Magos in Alicante

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 07:58


GROOT OPHEF OVER RACISTISCH FILMPJE REYES MAGOS IN ALICANTE

Tussen de provincie Alicante en het Spaanse Ministerie van Gelijkheid is groot ophef ontstaan over een filmpje. De Spaanse gemeente gebruikte een promotiefilmpje voor Reyes Magos wat door het Spaanse Ministerie van Gelijkheid racistisch wordt genoemd omdat een van de drie koningen zwart is geschminkt.

GROOT OPHEF OVER RACISTISCH FILMPJE REYES MAGOS IN ALICANTE

De gemeente van Alicante besloot de komst van de Reyes Magos op een unieke manier aan te kondigen. Ter gelegenheid van Driekoningen op 5 en 6 januari maakte de Spaanse provincie een filmpje met daarin de drie koningen die zich richten tot de kinderen van Alicante. In dit filmpje worden de koningen gespeeld door drie blanke mannen waarbij het gezicht van koning Balthasar zwart is geschminkt.

Booking.com

Zwarte Piet in Nederland

Dit voorval schiet bij het Spaanse Ministerie van Gelijkheid in het verkeerde keelgat. Net als de controverse die Zwarte Piet de laatste jaren in Nederland oproept, wordt ook deze actie van de gemeente van Alicante verre van positief ontvangen. De regiominister van Gelijkheid, Rita Bosaho, bestempelde de video van de gemeenteraad als racistisch.

Spaanse minister beschuldigt Alicante van ‘blackface’

Op haar Twitter-account deelde Bosaho de video van Alicante met daarin de drie koningen die hun aankomst in verschillende wijken in Alicante aankondigen. “In Alicante wonen veel mensen met een donkere huidskleur. Blackface is de praktijk van het zwart maken van een gezicht om zo een Afro-Amerikaanse slaaf te imiteren ter animatie voor de blanken. Dit schetst een racistisch beeld waarmee de etnische diversiteit van onze maatschappij op de hak wordt genomen,” aldus de minister van Gelijkheid.

Overheidsinstanties zouden juiste voorbeeld moeten geven

In het twitterbericht riep de minister iedereen op zich nog meer in te zetten tegen racisme, xenofobie en te strijden voor democratie en gelijke rechten voor iedereen. “Het zijn juist de overheidsinstanties die hierin het juiste voorbeeld zouden moeten geven,” aldus Bosaho. 

Rita Bosaho komt zelf uit Guinee en is voorzitter voor de gelijke behandeling en diversiteit van het Ministerie van Gelijkheid in Spanje. In 2015 kreeg zij als eerste zwarte vrouw een plaats in het parlement om Podemos te vertegenwoordigen. 

Meer over de Reyes Magos

De drie koningen, ook wel de wijzen uit het oosten, zijn volgens de christelijke traditie de drie wijzen die Jezus van Nazareth na zijn geboorte kwamen vereren en geschenken van goud, wierook en mirre brachten.

In Spanje wordt de kerstperiode afgesloten tijdens Reyes Magos met spectaculaire optochten, heerlijke hapjes en cadeaus voor iedereen. Op 5 januari worden in Spanje ’s avonds diverse intochten gehouden ter verwelkoming van de drie wijzen en op 6 januari wordt Driekoningen gevierd. Dit is tevens een nationale vrije dag en voor de meesten de laatste dag van hun kerstvakantie. 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Inspanje.nl - geschreven door: Sharon van Toledo

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »