Nieuwe verkeersregels voor elektrische steps

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 09:13


NIEUWE VERKEERSREGELS VOOR ELEKTRISCHE STEPS

Nieuwe verkeersregels van kracht voor het rijden met elektrische steps

Sinds l2 januari zijn er in Spanje verschillende nieuwe verkeersregels van kracht. Voor mensen die een elektrische step (patinetes) gebruiken of huren veranderd het volgende: zij mogen niet meer op de stoep rijden, maximum snelheid is 25 kilometer per uur en men kan gecontroleerd worden op het rijden onder invloed.  

NIEUWE VERKEERSREGELS VOOR ELEKTRISCHE STEPS

Het rijden met een elektrische step in Spanje wordt moeilijker gemaakt (je kunt ook zeggen dat het lopen weer veiliger wordt gemaakt). Dat wil zeggen, er zijn minder plaatsen waar het is toegestaan zonder problemen met een ‘patinete’ te rijden. 

Deze nieuwe regels gelden voor het hele land en zijn op zaterdag 2 januari 2021 na publicatie in de staatscourant BOE in gegaan.

Deze regels gelden dus voor iedereen die in Spanje met een elektrische step rijdt. Dus voor de inwoners, toeristen die een elektrische step huren of buitenlanders die tijdens hun vakantie of verblijf in Spanje een eigen elektrische step meenemen.

Booking.com

Deze regels gelden dus voor iedereen die in Spanje met een elektrische step rijdt. Dus voor de inwoners, toeristen die een elektrische step huren of buitenlanders die tijdens hun vakantie of verblijf in Spanje een eigen elektrische step meenemen.

 

Regels

De maximum snelheid is 25 km/uur. Rijd je sneller/harder dan kun je een boete van 500 euro krijgen.

Het is noodzakelijk een document bij je dragen wat gezien kan worden als een bewijs dat de elektrische step voldoet aan de EU normen. De meeste technische certificaten voor de verschillende merken steps zijn o.a. HIER te downloaden.

 

  • Het op de stoep/trottoir (acera) rijden met een elektrische step is niet meer toegestaan. Ook het rijden in een voetgangersgebied (zona peatonal) is verboden.
  • Het rijden op wegen tussen gemeenten (vias interurbanos), snelwegen (autopistas), autowegen (autovias) en tunnels binnen de bebouwde kom (tuneles urbanos) is niet toegestaan.
  • Het rijden met een elektrische step terwijl je teveel alcohol op hebt is verboden.
  • Het rijden met een step en het dragen van hoofdtelefoons of oordopjes om muziek te luisteren is verboden.
  • Het is verboden met meer dan één persoon op een elektrische step te rijden. Een ‘patinete’ is een ‘vehículo uni-plaza’.
  • Het bij je hebben van een officieel rijbewijs (certificado de circulación) wordt ook verplicht maar daar is nu nog niet veel informatie over bekend.

 

Helm verplicht?

Het dragen van een helm op de elektrische step is over het algemeen in Spanje niet verplicht. Maar veel autonome regio’s en ook gemeenten hebben deze verplichting wel ingevoerd via regionale of lokale wetten.

Verzekering verplicht?

Het afsluiten van een verzekering (seguro) is nog niet verplicht in heel Spanje. Maar net zoals met de helm zijn er gemeenten en autonome regio’s waar een verzekering wel al verplicht is of gaat worden.

De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat een speciale verzekering niet verplicht is in Spanje maar dat het wel aan wordt geraden om jezelf en anderen te beschermen in het geval van een ongeluk, aanrijding etc.

 

Kenteken verplicht?

Het is nog niet verplicht dat elektrische steps een kenteken moeten hebben. Er hoeft ook geen belasting betaald te worden voor het mogen rijden op straat, zoals bijvoorbeeld wel geldt voor personenwagens en motoren/scooters.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »