Catalonië hevigste sneeuwval van de afgelopen 10 jaar

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 08:21


HEVIGSTE SNEEUWVAL VAN DE AFGELOPEN 10 JAAR in CATALONIË

Het heeft wel niet in de hele autonome regio Catalonië enorm gesneeuwd, maar in de provincies Tarragona en Lerida is veel sneeuw gevallen. Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) heeft het zelfs over de ergste sneeuwval van de laatste tien jaar

65-PLUS PAS OF CERTIFICAAT

Foto: 20minutos.es

Het laatste weekend van 9 en 10 januari van dit jaar zal de Catalaanse regionale geschiedenisboeken ingaan als een periode met de ergste sneeuwval sinds 2010, van de afgelopen 10 jaar.

Booking.com

Er is tot 60 cm sneeuw gemeten op bepaalde plaatsen zoals in de Priorat regio en Terre de l’Ebre, beiden in de provincie Tarragona en meer dan 30 cm in Montseny en las Guilleries in de provincies Barcelona en Gerona. Ook in de Pyreneeën en Pre-Pyreneeën in de provincies Barcelona, Gerona en Lerida is veel meer sneeuw gemeten dan normaal.

 

De sneeuwval begon vrijdagavond en zaterdagmorgen in het zuiden van Catalonië waar de sneeuw en vorderde zaterdagochtend noordwaarts richting de provincies Barcelona en Gerona. 

Dichter bij de kust in de Penedès, Vallès, la Selva of Gironès gebieden viel de neerslag eerder in de vorm van natte sneeuw of regen, terwijl het landinwaarts voornamelijk sneeuw was. 

 

In de oostelijke helft van de regio Catalonië, met inbegrip van een groot deel van Centraal Catalonië, steeg de sneeuwgrens vroeg in de ochtend tot 700 of 800 meter zodat in o.a. conca d’Ordena of Pla de Bages de sneeuw nauwelijks is gevallen.

 

In de zuidelijke provincie Tarragona is de sneeuwgrens in het weekend wel laag gebleven, in veel gevallen rond de 100 tot 200 meter. De sneeuwval is continu geweest in Terres de l’Ebre en vooral in de Priorat of in de bergen van Prades, waar het bijna 48 uur onafgebroken heeft gesneeuwd. 

 

In de oostelijke helft van Catalonië viel de regen meer met tussenpozen, met een sneeuwgrens dat af en toe tot 1000 meter is gestegen in de Pre-Pyreneeën, hoewel de sneeuw in La Garrotxa of Empordà op sommige plaatsen op 400 meter is gevallen.

Sneeuwhoogtes

Hieronder melden we enkele sneeuwhoogtes die door Meteocat geregistreerd zijn:

  • Falset (Priorat, Tarragona) – 62 cm (383 m hoogte)
  • Parque Natural dels Ports (Basi Ebre, Tarragona) – 62 cm (1.055 m)
  • Horta de Sant Joan (Terra Alta, Tarragona) – 60 cm (488 m)
  • Arnes (Terra Alta, Tarragona) – 56 cm (506 m)
  • Ciuret (Osona, Barcelona/Gerona) – 50 cm (1.176 m)
  • Tivissa (Ribera d’Ebre, Tarragona) – 46 cm (307 m)
  • Prades (Baix Camp, tarragona) – 46 cm (926 m)

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »