Nederlandse Ambassade in Spanje.3

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 17:18


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

Ambassadeur Jan Versteeg -

UPDATE

Vorige week vreesden we het al: het zal eerst nog slechter worden, voordat we definitief uit dit gat kruipen. Begrijp me niet verkeerd, dat laatste gaat zeker gebeuren, en ik heb goede hoop dat we in de zomer al een heel eind zijn. Hoe staat het er in Spanje nu voor? Helaas zijn de cijfers pijlsnel omhoog geschoten. Dat komt volgens de deskundigen vooral door het lossere gedrag tijdens de feestdagen (t/m Driekoningen).

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Maar je leest nu ook hier vaker dat de opkomst van de Britse virusvariant (en mogelijk andere geimporteerde varianten) een rol zou spelen. De besmettingsincidentie (aantal positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen) ligt deze week op bijna 900.

Twee getallen ter vergelijking: twee weken gelden was het hier ruim 500, het huidige getal in Nederland is 432.

In zes Spaanse regio’s ligt de incidentie boven de 1000. Daar is helaas ook de bij overwinteraars populaire Comunidad Valenciana bij. Die regio heeft het steeds relatief goed gedaan, maar nu ligt de incidentie op 1438, de hoogste van de Spaanse regio´s.

Booking.com

Van alle mensen die daar getest worden is 29 procent positief. Dr Meertens meldde het vorige week ook al: de druk op de zorg in die regio is fors. 42 procent van de ziekenhuisbedden wordt door COVID-patiënten bezet en 63 procent van de IC-bedden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het regiobestuur strenge maatregelen heeft afgekondigd, waaronder de sluiting van de horeca. Voor de COVID-cijfers voor uw regio, zie: https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_300_COVID-19.pdf.

Voor de belangrijkste maatregelen per regio kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../covid-maatregelen.

Voor gedetailleerdere info in het Spaans, kijk op: https://www.mscbs.gob.es/.../estrategia/medidasPrevCCAA.htm.

Overigens zijn er ook een paar hoopgevende zaken. Vandaag waren de cijfers op nationaal niveau net iets beter dan gisteren en de dag ervoor, dus de groei lijkt er voorlopig uit te zijn.

Ook hebben de Spaanse regio’s een goede start gemaakt met het vaccineren: bijna 1,2 miljoen mensen zijn gevaccineerd, waarvan 173.000 ook al de tweede prik hebben gekregen. Wat betreft het vaccineren van buitenlanders in Spanje: zie mijn stukje van vorige week. Zodra we meer weten, hoort u het.

Dat dit geen goede tijd om te reizen is, was de meeste mensen al duidelijk. Al sinds augustus staat het reisadvies op oranje. Daarbij hoorde ook steeds de uitleg dat de situatie veranderlijk is, en dat het dus kon gebeuren dat (terug-)reizen moeilijk zou worden. Helaas is dat nu de situatie waarin we terecht zijn gekomen.

Binnen Spanje zijn er allerlei reisverboden om de verspreiding van COVID tegen te gaan, waardoor plezierreizen praktisch onmogelijk zijn. In Nederland is er grote ongerustheid over de gevolgen die de nieuwe corona varianten kunnen hebben.

Daarom wil de regering het aantal reisbewegingen van en naar hoog risicogebieden zoveel mogelijk beperken. En voor het kleine aantal mensen dat een noodzakelijk reis moet maken, geldt een aantal eisen die de risico’s voor de volksgezondheid zo klein mogelijk maken. Het ‘dubbele slot op de deur’, zoals premier Rutte het uitdrukte: PCR-test maximaal 72 uur voor vertrek, sneltest kort voor het aan boord gaan (max. 4 uur) en bij thuiskomst 10 dagen quarantaine (of 5 dagen met daarna een PCR). Geen van die maatregelen is 100 procent waterdicht, maar samen geven ze een redelijke zekerheid.

Moet u een noodzakelijk reis maken, dan heeft u misschien iets aan de volgende tips.• De ambassade heeft een lijst gemaakt van faciliteiten in de buurt van de belangrijkste luchthavens waar u de sneltest kunt laten uitvoeren. Wij kennen niet al die medische centra, maar we hebben ze wel gebeld om zaken als openingstijden en aanbod van de vereiste antigeentest na te vragen. Als er in de buurt van uw vliegveld geen testfaciliteit open is in de uren vlak voor vertrek van uw vlucht, bekijk dan of u kunt omboeken naar een ander tijdstip – hoe vervelend dat ook is.

 De lijst van teslocaties, inclusief openingstijden, vindt u hier: https://www.netherlandsworldwide.nl/.../spain---covid.... Een aantal locaties ontbreekt nog. We vullen de lijst aan als we meer info hebben.

• Stel zeker dat op het certificaat ook het tijdstip van afname staat vermeld, alleen de datum is niet voldoende.

• Als u een tussenstop binnen Spanje hebt, is het genoeg om u voor vertrek van de eerste vlucht te laten testen, mits u bij de tussenstop het vliegveld niet verlaat. Als het niet is gelukt om voor de eerste vlucht een test te krijgen, dan mag u dat ook in de buurt van de luchthaven van de overstap doen. Overigens: nogmaals excuses dat we over de kwestie van testen bij een overstap in eerste instantie de verkeerde info doorgaven, het is inmiddels rechtgezet.

• Inmiddels is ook duidelijk dat de op rijksoverheid.nl vermeldde LAMP-test in Spanje niet of nauwelijks wordt aangeboden, dus vooralsnog heeft het niet veel nut daarnaar te zoeken.

• Voor de mensen met reisplannen op iets langere termijn: de Spaanse autoriteiten zijn bezig om sneltestfaciliteiten op de vliegvelden te creëren. Men hoopt eind februari klaar te zijn.

• Mocht er een absolute noodzaak zijn om te reizen (bijvoorbeeld het komende overlijden van een naast familielid), en u kunt onmogelijk aan de testvereisten voldoen, neem dan contact met ons op via MAD-CA@minbuza.nl, dan kijken we of er een oplossing is.

• Voor meer informatie over reizen van Spanje naar Nederland, kijk op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen-naar-nederland

Voor de automobilisten onder u die vragen hadden over de PCR-testverplichting in Frankrijk, hebben we inmiddels meer duidelijkheid gekregen van onze collega’s in Parijs: de PCR-testverplichting geldt niet voor automobilisten. Voor meer informatie, bekijk ook het reisadvies voor Frankrijk https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen/reisadvies.

 

Ik las na de vorige post, die helaas voor veel mensen onaangename informatie over de maatregelen bevatte, een paar commentaren in de trant van ‘Jan geeft klakkeloos het regeringsstandpunt weer’. En dat klopt: dat is een van onze taken als ambassade. Waar mogelijk geven we daarnaast uitleg en achtergrondinformatie. We zitten hier ook voor u. Als u in de problemen komt, proberen we u te helpen. En op basis van uw reacties proberen we Den Haag te laten weten welke zorgen of irritaties er bij de Nederlanders in Spanje leven. Oftewel: we voeren de taken uit die onze democratisch gekozen regering ons heeft gegeven.

Wat me eraan doet denken: vindt u dat het na 17 maart anders moet, of juist niet: u kunt zich nog tot 3 februari als kiezer in het buitenland registreren via: https://www.denhaag.nl/.../registratie-voor-kiezers....

Tot slot nog even dit: ik kreeg onlangs van Wim en Anneke Schenderling uit Benidorm een aangrijpende mail waarin zij vertelden over hoe zij beiden vlak voor de de kerstperiode zijn getroffen door Corona, en door het spreekwoordelijke oog van de naald zijn gekropen. Dankzij het kordate optreden van hun buren, de familie Diks/Ruis (twee generaties), kon het echtpaar op het nippertje per ambulance naar het ziekenhuis in Villajoyosa worden gebracht.

Half van de wereld zijn ze op de IC terechtgekomen. Dank zij de hulp van deze mensen, het zorgpersoneel in het ziekenhuis en velen in de gemeenschap aan de Costa Blanca, zijn Wim en Anneke Schenderling er weer bovenop gekomen. Overigens waren Anouk en Nicolas Ruis al tijdens de eerste lockdown positief opgevallen door een groot spandoek aan hun balkon te hangen met hun telefoonnummer voor mensen die hulp nodig hadden. Wim en Anneke vroegen me of ik deze mensen namens hen wilde bedanken. Bij deze: Kees en Mathilda Diks, Anouk en Nicolas Ruis, het zorgpersoneel, en alle anderen: Wim en Anneke zijn jullie eeuwig dankbaar. En wij ook. Een mooi voorbeeld van naastenliefde en solidariteit in deze ingewikkelde tijden.

Jan Versteeg

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »