De Spanjaard en zijn Servetten

Gepubliceerd op 28 maart 2021 om 14:29


Wat is het nut van de servetten in de Spaanse Bars?

Is er iemand die mij kan vertellen wat het nut is van de servetten in de Spaanse Bars?

De Spanjaarden zijn geobsedeerd door hun liefde voor servetten , en de gemiddelde Spanjaard is eenvoudigweg niet in staat om een maaltijd af te maken zonder een servet op tafel. Ze gebruiken servetten om tijdens hun maaltijd de hele tijd hun mond te deppen. Terwijl Spanjaarden eten, zul je merken dat ze hun servetten gebruiken om zelfs het kleinste vlekje op te ruimen dat het voedsel op hun mond achterlaat. 

DE SPANJAARD EN ZIJN SERVETTEN

De Spaanse obsessie met servetten is misschien hygiënisch, omdat sommige inwoners beweren dat het constant afvegen van de mond tijdens de maaltijden helpt om ongezonde vlekken op glaswerk dat wordt gebruikt om te drinken te voorkomen. De belangrijkste reden waarom servetten zo'n integraal onderdeel zijn van de Spaanse eetcultuur, is simpelweg omdat de meeste Spanjaarden niet gewend zijn geraakt aan het idee om altijd en nu een servet te gebruiken, ze kunnen gewoon niet zonder tijdens een maaltijd.

Booking.com

Dat er in de restaurants servetten zijn, hoort erbij maar dat er bij menig Spaanse huishoudens altijd op z'n minst papieren servetten worden aangeboden of in noodgeval een rol keukenpapier op de tafel verschijnt is volgens mij in Nederland minder gebruikelijk. Ik bedenk mij dat dit bij mijn ouders thuis ook het geval is, tijdens het tafeldekken worden er altijd witte papieren servetten op tafel gelegd en met speciale gelegenheden worden zelfs het geborduurde tafelkleed met de bijbehorende stoffen servetten die mijn oma ooit heeft gemaakt uit de ladekast gehaald. 

Ik moet bekennen dat ik het zelf ook prettig vind dat als ik aan het eten ben dat ik de mogelijkheid heb om mijn mond af te kunnen vegen. Dus het lijkt mij niet zo een slechte gewoonte. 

 

Een ander merkwaardig verschijnsel echter; zijn de servetten die je in alle Spaanse bars kunt vinden, meestal zitten ze in een servetten dispenser, vaak staat er "Gracias po su visita" (Bedankt voor uw komst) op of de naam of logo van de bar.

Deze servetten kan je met name herkennen aan de slechte kwaliteit want je kunt er bijna letterlijk doorheen kijken, het lijken meer vloeitjes dan servetten, en als je tapas hebt gegeten en je met je vettige vingers je handen en mond wil afvegen, jullie begrijpen het al, moet je minstens 10 servetjes gebruiken wil je hetzelfde effect van een normaal servet bereiken. 

Dus in vredesnaam wat is hier het nut van? Het is in ieder geval slecht voor het milieu. Is het meer een manier van reclame maken voor hun eigen bar (logo op servet)? Lijkt mij ook niet. Is het puur kostenbesparing? Spanjaarden kunnen niet zonder servetten, of zijn de gewone servetten te duur? 

 

Als iemand het weet, ben ik zeer benieuwd. Ik kan er namelijk met mijn pet niet bij!

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Casa Archidona

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »